Prethodni članak
Sljedeći članak

KONJŠČINSKI SDP, HSU i HNS: 'Načelnik Krznar izbjegava raspravu i manipulira informacijama o financijskom stanju Općine'

OO SDP Konjščina, OO HSU Konjščina i OO HNS Konjščina o sazvanoj 27. sjednici Općinskog vijeća Općine Konjščina poslali su priopćenje zbog načina održavanja i tema sjednice


OO SDP Konjščina, OO HSU Konjščina i OO HNS Konjščina o sazvanoj 27. sjednici Općinskog vijeća Općine Konjščina poslali su priopćenje zbog načina održavanja i tema sjednice. Donosimo ga u cijelosti.

Dana 6.5.2020. od strane Općinskog načelnika Mirka Krznara sazvani su predstavnici političkih stranaka koji participiraju u Općinskom vijeću Općine Konjščina sa temom dogovora oko nadolazeće sjednice vijeća.

Predstavnici OO SDP,OO HSU i OO HNS odazvali su se sastanku na kojem su dobili informacije da će se naredna sjednica vijeća održati elektronskim putem.

Na traženje predstavnika navedenih stranaka dobivena je informacija o točkama dnevnog reda, a neposrednim uvidom u točke predstavnici doznaju da elektronska sjednica, osim hitnih tema koje se mogu donositi elektronskim glasanjem, sadrži i mnogobrojne važne teme bitne za daljnju financijsku održivost Općine Konjščina.

Nakon dobivenih kompletnih materijala za nadolazeću sjednicu Općinskog vijeća i konzultacija sa članovima i vijećnicima navedenih stranaka, ali i sa mnogobrojnim ogorčenim građanima Općine Konjščine primorani smo obavjestiti širu javnost da se ne slažemo sa elektronskim načinom održavanja sjednice.
Elektronsko glasanje o temama, posebice o planu načelnika Krznara da zaduži Općinu Konjščinu sa 7,5 milijuna kuna na rok od 10 godina smatramo nedopustivim, kao i lažnu tvrdnju načelnika da kratkoročna zaduživanja jedinica lokalnih samouprava više nisu moguća.

Odlučivanje o proračunu, kreditu i strategiji razvoja turizma ne smije biti provedeno bez prave rasprave, a s obzirom da konjščansko vijeće broji 13 članica i članova, načelnik i predsjednik Općinskog vijeća Ivica Crneković itekako imaju uvjete da sjednicu održe uživo, poštujući epidemiološke mjere u prostorima koji su u Konjščini raspoloživi (Dom kulture, vatrogasni domovi, društveni domovi).

Zaključujemo da načelnik Krznar izbjegava raspravu i manipulira informacijama o financijskom stanju Općine, a to potkrepljujemo i predloženom točkom dnevnog reda kojom želi promijeniti Poslovnik o radu Općinskog vijeća i ograničiti prisustvo javnosti na samo 1 osobu. Jasno je da je krajnji cilj isključivanja javnosti skrivanje istine o financijama, vrijeđanje i omalovažavanje oporbe te daljnje laganje građana o radu Općine.

Iako su epidemiološke mjere za borbu protiv Covid-19 i dalje na snazi propust je Općine što do 1.3.2020. nije sazvala Općinsko vijeće kako bi uskladila Statut Općine nakon prestanka rada Ureda državne uprave u RH. Predsjednik općinskog vijeća za to je imao rok od 60 dana, počevši od 1.1.2020., a u tom periodu nije bilo epidemioloških mjera.

Jasno je da Vijeće nije sazvano zbog bojazni da će sjednici prisustvovati i zainteresirana javnost (građani i poduzetnici) koji i dalje čekaju donošenje prostornog plana i žele informacije o razlozima neisplate Općini Konjščini iznosa od 1 670 000,00kn odobrenih po projektu za dogradnju vrtića, sumnjajući da se radi o malverzacijama u javnoj nabavi projekta.

Naša je dužnost obavijestiti stanovnike Konjščine o namjeri lokalne vlasti o ograničavanju pristupa općinskim sjednicama na kojima se odlučuje o vitalnim temama Općine Konjščina. Također upozoravamo javnost da bi takav način rada u budućnosti opet mogao rezultirati odlukama poput one o gradnji spalionice i sl.

Zainteresirana javnost prema Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi ima pravo prisustvovati sjednicama i stoga je apsurdno da Općina Konjščina ne poštuje zakon prema kojem bi trebala funkcionirati.

Ovim putem apeliramo na općinsku vlast da omogući javnosti uvid u rad Vijeća odnosno najavljenu sjednicu održi uživo poštujući epidemiološke mjere jer za to ima mogućnosti !

S poštovanjem,

OO SDP, predsjednik Miljenko Štabek
OO HSU, predsjednica Ljerka Sović
OO HNS, Neven Kurtoić

Još članaka iz "Konjščina"

Facebook

Od 01:00 sati nakon prestanka zimskh uvjeta za sve skupine otvorena je autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo II i Kikovica.  Od 23:55 sati otvorena je dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica nakon smirivanja ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program