Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] Održane dvije spektakularne manifestacije u Konjščini


U sklopu Adventa u Konjščini proteklog vikenda održane su dvije prekrasne manifestacije, jedna je Čuvari mira na putu svjetla, a druga Adventski bal.

Obje manifestacije organizirala je Povijesno-plesna udruga Kontea, pod pokroviteljstvom Općine Konjščina.

Najprije je u subotu na Starom gradu održano spektakularno povijesno uprizorenje manifestacije Čuvari mira na putu svjetla.

Program je počeo procesijom mira na putu svjetla od Crkve do Starog grada. Tamo je bio blagoslov vatre, zatim borba za mir, donošenje dekreta o miru kao i puštanje lampiona mira. Nakon blagoslova vatra je podijeljena udrugama koje su poruke mira i blagoslovljenu vatru odnijele širom Hrvatske. Potom je procesija krenula prema središtu Konjščine gdje se blagoslovljenim svjetlom zapalila druga adventska svijeća.

Predsjednica Udruge Kontea Renata Mikša rekla je kako je to jedna jedinstvena manifestacija u ovom dijelu Hrvatske, pa i šire, kojom šaljemo jednu poruku mira.

- Konjščina je mjesto povijesnog događanja i gdje se saživljava povijest u ime bitke s Turcima, tako da je i ova manifestacija poveznica na crkvene običaje, blagoslov vatre gdje se slavila vatra kao moć i snaga. Gosti su nam bili naši prijatelji iz povijesnih udruga i postrojbi iz cijele Hrvatske, a to su Vitezovi vranski iz Pakoštana, Povijesna postrojba kralja Dmitra Zvonimira iz Knina, Šibenska gradska straža, Udruga Sv. Juraj iz Đurđevca, Red vitezova Ružice grada Orahovice, Kuburaško društvo Tri kralja iz Kraljevog vrha, Fire show - Dragons within you iz Istre, vokal Lucija Kovinčić, učenici Osnovne škole Konjščina, Vatrogasna zajednica Konjščina te NK Sloga Konjščina. U organizaciji nam je pomogao i DND Konjščina – naglasila je Renata Mikša.

U nedjelju su posjetitelji mogli uživati  u povijesnom vremeplovu kroz Adventski bal u Kulturno i turističko-informativnom centru Konjščina.

Renata Mikša rekla je kako na balu svaki put sudjeluju drugi gosti, a naglasak je na plesnom izričaju, s obzirom da se Udruga bavi plesom.

 - Na neki način se prikaže razvoj plesnih struktura koje su bile kroz povijest. Udruge koje su nam gosti prikazuju različite vrste plesova. Grofovija konjski je pokazala renesansne plesove, KUD Klanjec salonske plesove iz 19. stoljeća, a Kontea je kroz svoje tri skupine obuhvatila i ranu i kasnu renesansu, te salonski ples. Ostali gosti bili su Črni Tomaši, tamburaški orkestar koji je imao svoje tri izvedbe, a nas su pratili u salonskim plesovima, dok smo u plesnoj kombinaciji nastupile s Viteškim društvom Sveti Križ iz Lobora, s obzirom da je to bilo u čast 10 godina postojanja Konta-e. Posebni gosti bile su članice Malog vokalnog sastava KUD-a Lovro Ježek „Ježice“ iz Marije Bistrice i solistica Lucija Kovinčić – pojasnila je Mikša.

Načelnica Anita Krok istaknula je kako je program drugog adventskog vikenda bio vrlo bogat i poseban sadržajem u kojem je svatko pronašao ponešto za sebe.

Načelnica je dodala kako Općina podržava  sve organizirane manifestacije koje se održavaju za vrijeme Adventa u Konjščini.

Još članaka iz "Konjščina"

Facebook