Prethodni članak
Sljedeći članak

BRAVO: Zagorska gimnazijalka među 50 hrvatskih srednjoškolki u super projektu

Iva Kuljak iz Konjščine sudjelovala u hvalevrijednom projektu iz STEM područja


Iva Kuljak iz Konjščine, učenica četvrtog razreda opće gimnazije Antuna Gustava Matoša u Zaboku ušla je u projekt Udruge Bioteka iz Zagreba koja je početkom godine počela provoditi projekt „Girls own STEM“, čiji je cilj bio osposobiti 50 srednjoškolki s područja Hrvatske za daljnji razvoj karijere i zapravo rad u STEM području, a on je bio omogućen sredstvima tvrtke 3M putem međunarodne zaklade GlobalGiving uz potporu tvrtke MET Croatia.

Učenice su radile na rješavanju konkretnih okolišnih, društvenih i ekonomskih problema u svojim lokalnim sredinama, a Iva konkretno na projektu mjerenja temperature.

 - Mi smo u siječnju ove godine odredili pripremnu edukaciju i višednevni kamp u hotelu Sheraton u Zagrebu i onda smo koristeći se STEM metodama i pristupom započeli rad na svojim projektima koji bi pridonijeli našoj lokalnoj sredini. Moj instrument za mjerenje temperature postavljen je na balkon zgrade Općine i putem meteorološke postaje, očitavat će se podaci, koji će uskoro biti dostupni na internetskoj stranici Općine Konjščina i postoji mogućnost informiranja građana o vremenskim prilikama. Uz to bit će osigurani češći posjeti stranici, te tako povećana mogućnost da mještani pročitaju novosti te ostale zanimljive sadržaje koji se tamo publiciraju – istaknula je Iva Kuljak i dodala kako bi voljela da njeno sudjelovanje u ovom projektu budu motivacija za ostale djevojke, koje bi željele sudjelovati u ovom projektu iz STEM područja, da se okušaju u sličnim projektima i prezentiraju svoje ideje i nadograde svoje teoretsko znanje i razviju neke nove korisne vještine.

Partner na projektu bila je Općina Konjščina. Načelnica Anita Krok rekla je kako Općina podržava ovakve hvalevrijedne projekte koji su za dobrobit svih mještana općine.

– Naša Iva sudjelovala je u jako vrijednom projektu, nadogradila znanje i naučila neke nove vještine, a ovaj mjerni instrument svakog će nam dana pokazivati točne podatke o temperaturi i vremenskim prilikama u našoj Konjščini – zaključila je načelnica Krok.   

Još članaka iz "Konjščina"

Facebook