Prethodni članak
Sljedeći članak

Župan Željko Kolar: "Pozivam ministra Beroša da odustane!"

Župan je iz Pregrade uputio javnu poruku ministru zdravstva, Viliju Berošu


Djelatnicima Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko – zagorske županije župan Željko Kolar danas je u Pregradi predao ključeve dvaju novih vozila za potrebe Hitne medicinske službe, vrijednih 1,3 milijuna kuna. Riječ je o vozilima koja će prvenstveno služiti ispostavama Zavoda u Klanjcu i Pregradi, stoga su današnjoj primopredaji prisustvovali i klanječki te pregradski gradonačelnici, Zlatko Brlek i Marko Vešligaj.

Inače, kako je istaknuo ravnatelj Krešimir Božić, tijekom ove godine Zavod za hitnu medicinu, na broj 194, zaprimio je 31 tisuću poziva. – To je vrlo velik broj poziva i ono što je bitno jest da smo odradili 15 tisuća intervencija na terenu, 8,5 tisuća pacijenata odrađeno je u našim prostorima za reanimaciju, a prosječno vrijeme od poziva do našeg dolaska k pacijentima je 16 minuta, što definitivno govori u prilog kvalitete naših intervencija – napomenuo je Božić te dodao kako su djelatnici Hitne od veljače prošle godine na prvoj crti obrane od koronavirusa i do sad su obradili 4600 pacijenata pozitivnih na koronavirus, od čega ih je 50% hospitalizirano.

Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek zahvalio je svim djelatnicima Zavoda te istaknuo važnost postojanja Ispostave u Klanjcu - Ovim vozilom koje ide u Klanjec svi djelatnici koji tamo rade dobivaju bolje uvjete rada, a pacijenti dobivaju brže i bolje uvjete kad ih treba zbrinuti. Tim hitne pomoći T2 kroz tjedan i T1 preko vikenda je ono što nam je jako trebalo, budući da smo prije zavisili od dežurstava. Mislim da se u svakom slučaju pokazalo svrsishodno formiranje tima Hitne pomoći i u Klanjcu – rekao je Brlek.

Gradonačelnik Vešligaj je također izrazio zadovoljstvo što će jedno od vozila služiti i Ispostavi Zavoda za hitnu medicinu u Pregradi, koji postoji već gotovo 5 godina, tijekom kojih je, kako je rekao, pokazao svoju svrsishodnost. – Gledajući nedavno na desetoj obljetnici Zavoda za hitnu medicinu, reportažu o ljudima koji su spašeni zahvaljujući intervencijama Zavoda za hitnu medicinu, onda vidite koliko je to važno. Vidite koliko tih nekoliko minuta može činiti razliku između života i smrti. I nema važnije stvari nego štititi zdravlje naših ljudi i pružati im pomoć onda kada trebaju – rekao je Vešligaj.

Prije same primopredaje, župan Kolar je zahvalio djelatnicima Zavoda na njihovom angažmanu, ne samo u redovnom poslu, već i tijekom pandemije, kada su posebno bili aktivni u radu s COVID pozitivnim pacijentima. Što se tiče samih vozila, Kolar je istaknuo kako je riječ o moderno opremljenim vozilama, koji će djelatnicima Zavoda za hitnu medicinu omogućiti još kvalitetniji rad.

– Ja čitavo vrijeme govorim da je znanje, kvaliteta i motiviranost naših zdravstvenih djelatnika na jedno visokoj, europskoj i svjetskoj razini i da je naša obaveza kao osnivača opremiti ih na taj način da mogu pružiti sve ono što znaju – rekao je Kolar te dodao da, kad se uzme u obzir konfiguracija zemljišta, brdoviti krajolik i uske ceste, možemo reći da imamo jednu od najboljih Hitnih medicinskih pomoći u Hrvatskoj, obzirom da je unatoč otežanim uvjetima, prosječno vrijeme od poziva do dolaska ispod hrvatskog prosjeka.

Župan Kolar također je naglasio kako smatra da je bila dobra odluka da se prije deset godina osnuje županijski Zavod za hitnu medicinu, za čiji je rad Krapinsko – zagorska županija do sad izdvojila preko 30 milijuna kuna. – Reći ću i to da pozivam ministra Beroša da odustane od centralizacije zdravstva u Republici Hrvatskoj, a pogotovo od centralizacije Zavoda za hitnu medicinu. Jer ovo je jedna vrhunska europska institucija, koja radi na vrhunskoj, europskoj razini i nema potrebe to kvarit. To i nogometni treneri znaju, da ne diraš ekipu koja pobjeđuje. Mi ovdje imamo ekipu koja pobjeđuje i to se ne dira – rekao je župan Kolar te na kraju uputio i direktnu poruku ministru zdravstva: „Uvaženi ministre, nemojte dirati Zavod za hitnu medicinu jer ovdje možemo vrlo malo toga poboljšati, a to što se može poboljšati, to ćemo napraviti sami. A puno toga se može pokvariti i bolje da ne dirate ovo što funkcionira“.

Još članaka iz "Klanjec"

Facebook