Prethodni članak
Sljedeći članak

Raste broj obrta u Zagorju. Sad se, prvi put nakon 2008. godine popeo na brojku iznad 3000

Tradicionalna 22. po redu Obrtnička noć Međuopćinskog udruženja obrtnika Klanjec održana je u subotu u restoranu Zelenjak-Ventek


Svečanom sjednicom na Obrtničkoj noći  protekle je subote obilježen Dan obrtnika Međuopćinskog udruženja obrtnika Klanjec. Time je ujedno ova udruga koja okuplja obrtnike klanječkog kraja i okolice proslavila i 50. godišnjicu svog djelovanja.

– Udruženje je osnovano početkom 1973. godine, a inicijatori su bili: Tomislav Gadža, Josip Borošak, Vjekoslav Novosel, Dragutin Ulama, Drago Štefan, Stjepan Poslek (Braco), Ivan Vukina, Vlado Stanković i Milan Taboršak – prisjetila se osnivanja Udruženja voditeljica programa Snježana Horvatin.

Predsjednik Udruženja Kruno Krčelić podnio je izvještaj o radu za proteklu godinu i naglasio da je došlo do povećanja broja obrtnika  u odnosu na prethodnu te izvijestio prisutne o izvedenim radovima, ali isto tako i o planiranim radovima u 2023.

Uz aktivne članove, svečanosti su prisustvovali i gosti: župan Željko Kolar, gradonačelnik Grada Klanjca Zlatko Brlek, načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt, predsjednik OKKZŽ Nenad Kučiš, predsjednici i predstavnici Udruženja obrtnika KZŽ i Grada Zagreba te poslovni partneri i prijatelji Udruženja.

Problem nedostatka radne snage

Nazočnima se obratio predsjednik Obrtničke komore KZŽ Nenad Kučiš:

– Moramo se pohvaliti da broj obrta u Krapinsko-zagorskoj županiji raste, tako da se nakon 2008. godine prvi puta popeo na brojku iznad 3000 obrta. Nažalost, rast broja obrta ne prati i broj zaposlenih u obrtima, a uzrok tome je nedostatak radne snage. Velike firme i poduzeća zapošljavaju stranu radnu snagu, no nama obrtnicima to nije baš tako jednostavno. Kod nas je situacija takva, da većinu ne izrađujemo serijski, nego svakom proizvodu pristupamo individualno. I tu dolazi do problema s poznavanjem jezika strane radne snage. Isto tako, nama treba vremena da te radnike naučimo našem načinu rada i tehnologiji i taman kad ih naučimo, oni nam odu. Zbog toga se mi moramo potruditi da promoviramo obrtnička zanimanja, kako djeci, tako i roditeljima. Pred nama su uvijek bili izazovi koje smo uspješno rješavali, tako da se ipak ne treba bojati za opstojnost obrtništva, jer bez vrijednih ruku majstora nikad se neće moći – rekao je Kučiš istaknuvši značaj obrtništva za razvoj gospodarstva.

„Krapinsko-zagorska županija danas je 5. županija po prosjeku plaća u Republici Hrvatskoj“

Župan Kolar također se dotaknuo problema nedostatka radne snage, ali i iznio neke ohrabrujuće brojke:

– Mi kao županija s našim partnerima učenicima sedmih i osmih razreda prezentiramo obrtnička i deficitarna zanimanja i mogu reći da smo napravili veliki iskorak u proteklih nekoliko godina. Svako dijete koje na području KZŽ upiše deficitarno zanimanje ima našu stipendiju i pratimo ga do kraja školovanja, što nema niti jedna županija u Hrvatskoj. Obrtnici su ozbiljno dignuli plaće svojim djelatnicima i to bez poreznog rasterećenja. Godine 2013. u svibnju, kada sam preuzeo dužnost župana, bili smo 18. po prosjeku plaća u Republici Hrvatskoj, a danas smo peti. To samo pokazuje koliko je Zagorje u međuvremenu raslo što je  prije svega zasluga gospodarstvenika i poduzetnika. U ovom trenutku nedostatak radne snage je ozbiljno vidljiv i trenutno na području Krapinsko-zagorske županije radi preko 800 radnika iz stranih zemalja, a u budućnosti će taj broj biti sve veći i veći. Ono što je na nama, je da pokušamo te ljude asimilirati, doškolovati i za njih raditi ciljane programe kako bi mogli odgovoriti potrebama tržišta rada. Mi ćemo kao županija u suradnji kroz financiranje, stipendiranje naših studenata, kroz naš zajednički Gospodarski zbor koji organiziramo u Krapini, kroz subvencije odlaska na međunarodne sajmove pomoći u promociji obrtnika i njihovih proizvoda i usluga. Sigurno je da će ulazak u Schengen, ulazak u Europsku uniju olakšati poslovanje vama koji izvozite – rekao je župan Kolar čestitajući Udruženju obrtnika 50. rođendan.

Zahvalnice i diplome

Uslijedila je dodjela priznanja Međuopćinskog udruženja obrtnika zaslužnim članovima. Diplome za višegodišnje aktivno sudjelovanje u radu Udruženja, ostvarene rezultate i promicanje obrtničke struke dodijeljene su Tomislavu Mihaliću, Ani Preglej, Darku Mihaliću, Vjekoslavu Brglesu i Ivanu Buriću. Povelju Počasni Obrtnik za dugogodišnje promicanje ugleda obrtnika i obrtništva te rad kroz više mandata u tijelima Udruženja dodijeljene su Mladenu Županiću, Branku Grebličkom i Dani Cindriću te posthumno Željku Borošaku.

Od strane Obrtničke komore KZŽ dodijeljene su jubilarne diplome za 20, 25, 30, 35 i 40 godina uspješnog vođenje obrta za 2020., 2021, i 2022. godinu.

Hrvatska obrtnička komora dodijelila je Želimiru Kristofiću zahvalnicu za izniman doprinos poticanju i unapređenju rada obrtničkih asocijacija, Dani Cindriću priznanje za izniman doprinos poticanju  i unapređenju rada obrtničkih asocijacija te Danijelu Kodrnji povelju za izniman doprinos razvoju obrtništva i obrtničkih institucija.

Nakon službenog dijela slijedila je večera uz glazbu i druženje.

Još članaka iz "Klanjec"

Facebook