Prethodni članak
Sljedeći članak

Predstavljan obljetnički svezak časopisa 'Anali' Galerije Antuna Augustinčića

Anali Galerije Antuna Augustinčića ovim sveskom bilježe 40 godina svoga izlaženja


U Studiju Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu održano je predstavljanje obljetničkog sveska časopisa ANALI Galerije Antuna Augustinčića. ANALI Galerije Antuna Augustinčića, br. 40-41, na 158 stranica sa 123 ilustracije, donose 5 članaka koji su uređeni prema pravilima koja vrijede za znanstvene i znanstveno-stručne časopise te je njihova kategorizacija provedena prema propisanim uputama za ocjenu znanstvenih članaka: Žarka Vujić, O zgradi Galerije Antuna Augustinčića još jednom – izvorni znanstveni rad, Davorin Vujčić, Park skulpture Galerije Antuna Augustinčića – izvorni znanstveni rad, Irena Kraševac, Umreženi skulpturama. Osvrt na klanječke simpozije o kiparstvu s bibliografijom – pregledni rad, Magdalena Getaldić, Gliptoteka HAZU – prošlost, sadašnjost i perspektiva muzeja skulpture nakon potresā 2020. godine – stručni rad, Sagita Mirjam Sunara, Park skulptura Željezare Sisak – pregledni rad.

Anali Galerije Antuna Augustinčića ovim sveskom bilježe 40 godina svoga izlaženja, tijekom kojeg su prešli put preobrazbe od jedinstvenog primjera časopisa jedne muzejske ustanove do jedinog časopisa u nas specijaliziranog za skulpturu.

Stjecajem okolnosti i ovaj se obljetnički svezak našeg godišnjaka ukazuje kao dvobroj, a to je dvojstvo odraženo i u njegovu sadržaju. Krapinsko zagorska županija i Grad Klanjec svojim potporama omogućili nastavak izlaženja Anala. Obljetnički svezak predstavili su Božidar Pejković, Darija Alujević, Snježana Pintarić, Žarka Vujić i Vlatko Čakširan, a njegovom se promocijom Galerija Antuna Augustinčića pridružuje ovogodišnjoj gradskoj manifestaciji Klanječki dani – opet smo vani.

Božidar Pejković, voditelj Galerije i glavni urednik Anala, rekao je da su oni u 40 godina prešli put od jedinstvenog primjera časopisa jedne muzejske ustanove do isto tako jedinstvenog primjera časopisa koji se prvenstveno bavi skulpturama. - Od samog početka izlaženja Anala, oni su financirani sredstvima Ministarstva kulture, međutim za ovaj posljednji broj nismo dobili sredstva ministarstva, no sretni smo jer su Županija i Grad su uspjeli iznaći sredstva da obljetnički broj anala ugleda svjetlo dana. Bez zalaganja svih ljudi koji s nama rade na Analima, većinom gratis, ne bi ih bilo, da nema entuzijazma pojedinaca – napomenuo je Pejković.

Župan Željko Kolar na predstavljanju je rekao da nema potrebe naglašavati kolika je vrijednost i značaj kipara Antuna Augustinčića, ne samo u okvirima Hrvatske nego čitavog svijeta. - Nije bilo dileme da će naše Kulturno vijeće kroz natječaj podržati izdavanje Anala, jedinih od 2 posto u RH koji kontinuirano izlaze, i vrlo rijetkih koji su specijalizirani za kiparstvo. Zadovoljstvo nam je što smo mogli u tome sudjelovati, a meni posebno kao Klanjčanu, koji sam kao dijete pratio od same izgradnje do otvorenja Galerije, razvijanje parka oko Galerije, pa do današnjeg modernog zdanja i depoa Galerije koji je zapravo produžio vijek kvalitetnog rada Galerije za 40 godina – rekao je Kolar.

Još članaka iz "Klanjec"

Facebook