Prethodni članak
Sljedeći članak

Klanječko kulturno ljeto: Kod starog kina izmjenjuju se film, glazba, književni susreti, izložbe i radionice

Klanječkom ljetu na promenadi, Kulturni centar je pridodao još dva događaja izvan starog dijela grada i to u Gredicama i Lučelnici, a riječ je o kazališnoj predstavi za najmlađe Ljeto za pet uz Šareni svijet koja će igrati u vatrogasnom domu u Gredicama u srijedu 1. rujna u 18 sati, a u 19:30h na školskom igralištu u Lučelnici


Od 13. kolovoza pa sve do početka rujna na lijepim lokacijama stare jezgre Klanjca – promenade na starom trgu, hlada župne crkve i Kuće Klajn, parka kod starog kina izmjenjuju se film, glazba, književni susreti, izložbe i radionice

Željni susreta sa svojom publikom i sugrađanima udružili su se Kućni kolektiv i Kuća Klajn, Glazbeno-plesni studio „Ritam“, Kreativni centar Cityart Studio, Gradska knjižnica i Kulturni centar Klanjec i uz potporu Grada Klanjca napravili mali, ali osvježavajući program u kojem posjetitelji mogu uživati u lijepim večerima kasnoga klanječkog ljeta uz umjetnost, ali možda još i više u društvu prijatelja i dragih ljudi.


Glazbene poslastice


Ljeto je otvoreno glazbenom čarolijom koju je publici pružilo troje vrhunskih glazbenika, Klanjčanka Lucija Jelušić, sopranistica, bariton Ivan Šimatović i poznati hrvatski pijanist i skladatelj Darko Domitrović. Najpoznatiji songovi iz mjuzikala, poznate operne arije, melodioznost talijanskih skladbi, razigranosti poznatih operetnih kompozicija, ali i prekrasne kajkavske skladbe naišle su na krasnu reakciju razdragane publike. Organizaciju i glazbenu produkciju Glazbene večeri pod zvijezdama potpisuje Glazbeno-plesni studio Ritam, Dubravke i Alena Jelušića.
Još jedan petak na Klanječkom kulturnom ljetu na promenadi i oko ne bio je rezerviran za klasičnu glazbu. Zahvaljujući potpori Ministarstva kulture nadahnut koncert u potresom oštećenoj župnoj crkvi navještenja BDM u Klanjcu održali su orguljašica Elizabeta Zalović i trubač Marin Zokić. Za klanječku publiku odabrali su zanimljiv program u kojem su se našle i kompozicija nepoznatog autora iz 18. st. iz glazbene arhive franjevačkog samostana u Klanjcu. Bio je ovo prvi koncert na orguljama u župnoj crkvi nakon prosinačkog potresa i ispod postavljenih velikih zaštitnih skela. Zahvaljujući Elizabeti Zalović, profesorici orgulja na Institutu za crkvenu glazbu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta i prvom trubaču Zagrebačke filharmonije Marinu Zokiću klanječka publika ponovno je imala priliku uživati u vrhunskim izvedbama klasičnih kompozicija starih majstora.
U subotu 21. kolovoza 2021. u Klanjcu je otvoreno i 8. izdanje Zagorje Blues Etno Festivala i to u parku kod starog kina u Klanjcu. Tomislav Goluban ove godine odlučio je posjetiteljima prve večeri festivala predstaviti Poetski tren Gordane Kovačić, a uz nju stihove je govorio i Nikola Kristić. Koncert je održao varaždinski country i blues glazbenik Zack Dust i to u duo varijanti. Predstavio se vrhunskom izvedbom skladbi sa svoja dva albuma snimljena u Americi, ali i s još neobjavljenim pjesmama s budućeg albuma. Zasvirao je na kraju naravno i Tomislav Goluban, a u zgodnoj improvizaciji pridružili su mu se i prijatelji iz publike.


Kino se vraća u Klanjec


Nakon punih 17 godina Klanjčani su prošlog tjedna opet bili u kinu! Kino pred Kućom bio je četverodnevni program besplatnih filmskih projekcija Kuće Klajn i udruge Kućni kolektiv koja se ovim programom predstavila svojim sugrađanima, a vjerujemo da će publika već od sljedeće godine moći ponovno uživati u izlascima u klanječko kino, ali i u brojnim drugim programima koji će se odvijati u njihovoj umjetničkoj rezidenciji. Nekada popularno klanječko kino Martin, koje se ranije zvalo kino Jedinstvo, ponovno će započeti s radom. Voditelji Kućnog kolektiva, Jerko Marčić i Dunja Bovan najavili su preuređenje klanječkog kina i redovne filmske projekcije u 2022. godini. Za taj pothvat potrebna im je financijska i materijalna podrška, stoga će početkom jeseni započeti crowdfunding kampanju kojom planiraju prikupiti dio sredstava za što bržu obnovu kina koje će se i dalje zvati po omiljenom klanječkom kino-operateru Martinu Someku.
Filmski program otvorio je poetski dokumentarac Kino Otok Ivan Ramljaka o izgubljenoj kulturi posjećivanja kina u malim mjestima na hrvatskim otocima tijekom druge polovice prošlog stoljeća te izazvao pravu lavinu emocija posjetitelja koji su godinama posjećivali klanječko staro kino. Publika koja se ugodno smjestila na dekicama, klupicama, štokrlinima, ležaljkama za plažu... imala je priliku pogledati nagrađivanu drama Otac s Goranom Bogdanom u glavnoj ulozi, Oscarom nagrađeni najbolji međunarodni film 2021. Još jedna runda Thomasa Vinterberga. Djecu je oduševila hrvatska obiteljska znanstveno-fantastična komedija Moj dida je pao s Marsa i animirana Šumska detektivska priča za najmlađe. Na programu su bili i kratkometražni filmovi poput pobjednika ovogodišnjeg Tabor Film Festivala te na drugim festivalima nagrađeni kratkometražni filmovi.
Filmovi se u Kući Klajn nisu samo gledali, već su se i stvarali jer su od 16. – 20. kolovoza održane i Radionice oko Kuće, edukativni filmsko-izvođački program za mlade Klanjčanke i Klanjčane. Polaznice i polaznici, koji su tijekom 5 dana bili raspoređeni u grupe (gluma i izvedbeni pokret, kamera i snimanje i filmska režija,) uz vodstvo mentora, savladali su osnove tehnika disanja, kretanja po sceni, glumačkih improvizacija, korištenja filmske opreme, osnova režije, kadriranja, kompozicije, montaže i pisanja scenarija. Zajednički su snimili i dva kratka filma: jedan namjenski i jedan igrani horor.


Književni susreti, glazbeni program, izložbe i likovne radionice


U ovom tjednu publiku očekuje književno-glazbena večer Spremanje uspomena i to u srijedu 25. kolovoza u 20 sati. Bit će to književni susret s Mirjanom Mikulec i njezinom novom knjigom poezije koju će čitati Nikola Kristić, a nakon toga slijedi glazbeni program Igora Siročića i promenadnog benda koji još uvijek ima radni naslov “laganini“. U četvrtak, 26. kolovoza od 18 sati Kreativni centar Cityartstudio i Gradska knjižnica priređuju zanimljivu ljetnu likovnu radionicu za djecu, koja, naravno, ni odraslima nije zabranjena.
Ponedjeljak 30. kolovoza u 19:30h rezerviran je za predstavljanje nove knjige Srečka Blažička Nove misli nova stvarnost uz glazbeni program Josipe Lončar, Igora Siročića, Zdenke Poljak i samoga autora, a pola sata ranije otvorenje je i vrlo zanimljive skupne skupne likovne izložbe zagorskih slikara – Stjepana Đukića Pište, Rajka Fureša, Helene Ohnjec, Josipa Rubesa, Ivana Tuđe, Maje Vukina Bogović i Marijana Zanoškog.
Klanječkom ljetu na promenadi, Kulturni centar je pridodao još dva događaja izvan starog dijela grada i to u Gredicama i Lučelnici, a riječ je o kazališnoj predstavi za najmlađe Ljeto za pet uz Šareni svijet koja će igrati u vatrogasnom domu u Gredicama u srijedu 1. rujna u 18 sati, a u 19:30h na školskom igralištu u Lučelnici.

Još članaka iz "Klanjec"

Facebook