Prethodni članak
Sljedeći članak

Klanjčanka dobitnica obrazovnog Oskara

Belma (Best European Learning Materials Awards) nagrada je za najbolji europski obrazovni materijal, pripala je prof. Diani Greblički - Miculinić


Belma (Best European Learning Materials Awards) nagrada je za najbolji europski obrazovni materijal, kolokvijalnog naziva europski obrazovni Oscar. Nagradu dodjeljuje međunarodna organizacija specijalizirana za obrazovanje i obrazovne materijale u suradnji s Frankfurtskim sajmom knjiga.

Zlatna medalja za „Šesticu“

– Dobiti takvo priznanje zaista nije mala stvar i teško je opisati sve osjećaje. Naravno da sam oduševljena i da mi je silno drago da je naša Šestica dobila zlatnu medalju. Svi u autorskome timu vrlo smo sretni jer smo uživali u zajedničkome radu uz mnogo kreativnih ideja, pozitivne energije i zafrkancije. Profesionalno, to je priznanje mojemu dosadašnjem radu i nastojanju da se poučavanje i učenje hrvatskoga jezika i književnosti, ali i sam pristup odgoju i obrazovanju, mora mijenjati u skladu s novim generacijama i u skladu s promjenama u društvu i životu uopće. Najdraže su mi čestitke koje su mi uputili moji sadašnji, ali i bivši učenici, sad već odrasli ljudi, studenti i gimnazijalci – kaže nam naša sugovornica koja kaže da suvremena čitanka prije svega treba poticati čitanje da bi učenici razvili čitateljske navike i kulturu čitanja.

– Književni tekstovi, prateći zadatci i ilustracije u čitanci trebali bi učeniku pružiti uvid u drukčija iskustva, predstaviti nove svjetove i nove perspektive, jednom riječju proširiti njegovo znanje o svijetu. Suvremena čitanka treba ponuditi mnogo različitih književnih tekstova, novih i starijih, tzv. kanonskih, različitih vrsta i tematike. Treba sadržavati poeziju, bajke, kratke priče, ulomke iz romana, ulomke iz dramskih tekstova, stripove, grafičke romane… Uz to treba ponuditi i obavijesne tekstove u vezi s temom književnoga teksta, npr. različite novinske tekstove, popularnoznanstvene tekstove, kratke komentare, izvatke iz blogova, s webstranica, grafite i murale… Zadatci za rad na tekstu oblikovani su tako da potiču razgovor o učeničkim predodžbama o tekstu, o tome kakav je njihov doživljaj i njihovo razumijevanje teksta. Vrlo je važno da učenici povežu tekst, tj. temu ili sadržaj teksta s osobnim i čitateljskim iskustvom, sa svojim dosadašnjim znanjem i da tako prošire svoje iskustvo i doživljaj svijeta. Zadatci potiču razvijanje kritičkog razmišljanja i rješavanje problema. Također, razvijaju kreativnost pozivajući učenike da se različito izraze potaknuti tekstom: crtežom, asocijacijom, pokretom, da napišu sastavak, prikaz, poster, snime kratak film… Vizualni dio, kao sastavni dio čitanke, treba zaokupiti učenika na način da ga zainteresira i motivira na rad na tekstu. Suvremeni udžbenici prate razvoj društva općenito, ali i tehnološki razvoj, tj. izazove koje taj razvoj stavlja pred naše učenike i pred same učitelje – opisala je svoj udžbenik Greblički - Miculinić.

Među 510 najuspješnijih odgojno-obrazovnih radnika

– Otkad se sjećam, gutala sam knjige, redovno ih posuđivala u klanječkoj gradskoj knjižnici pa je studij hrvatskog jezika i književnosti bio logičan izbor. Osnovnu školu završila sam u Klanjcu, gimnaziju u Zaboku, a Filozofski fakultet u Zagrebu. Hrvatski jezik i književnost predajem već 23 godine, tijekom kojih sam napredovala u zvanje učitelja savjetnika. Radim u OŠ Špansko Oranice u Zagrebu. Sudjelovala sam u Cjelovitoj kurikularnoj reformi 2015./2016. kao voditeljica stručne radne skupine za jezično-komunikacijsko područje kurikuluma i kao članica skupine za kurikulum hrvatskog jezika; u školskoj godini 2018./2019. sudjelovala sam u projektu Škola za život kao mentorica za hrvatski jezik. Godine 2019. dobila sam priznanje Ministarstva znanosti i obrazovanja kao jedna od 510 najuspješnijih odgojno-obrazovnih radnika – ukratko nam je predstavila svoj profesionalni put prof. Diana, koja već desetak godina izrađuje obrazovne materijale u suradnji s izdavačkom kućom Profil Klett.

– Budući da sam sudjelovala u kurikularnoj reformi i pisala kurikulum za hrvatski jezik, željela sam, ali i osjećala obvezu pokazati kako ono što piše u tim dokumentima ostvariti u razredu i prenijeti učenicima. I prijašnji rad na izradi priručnika za učitelje hrvatskog jezika bio je dobra priprema i vrijedno iskustvo koje mi je pomoglo u razmišljanju i stvaranju koncepta za suvremenije udžbenike prilagođene novim generacijama i novim vremenima. Od budućih planova, želim završiti čitanku i udžbenik iz jezika za osmi razred. Nakon toga planiram se malo odmoriti jer je zadnjih pet godina bilo vrlo intenzivno i naporno, premda izazovno i krajnje motivirajuće – kaže profesorica.

„Zagorje je moj zavičaj“

Iako živi i radi u Zagrebu, prof. Diana dolazi u Klanjec koliko joj to vrijeme i posao dopuštaju, no rjeđe nego što bi željela. – Nadoknađujem to ljeti jer mi nema do kupanja na Sutli i posjeta Tabor Film Festivalu. Zagorje je moj zavičaj i uvijek to s ponosom ističem. To je prekrasan kraj koji osim lijepih pejzaža obiluje i kulturnim događajima, a o povijesno značajnim ličnostima da i ne govorim: počevši od M. Gupca, jezikoslovaca LJ. Gaja, Klanjčana I. Broza, F. Ivekovića, A, Augustinčića, pa do J. Broza Tita i F. Tuđmana – kaže nagrađena profesorica koja čitateljima Zagorskog lista poručuje da uživaju u čitanju i otkrivanju novih iskustava i novih svjetova, upravo u knjigama.

Još članaka iz "Klanjec"

Facebook

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski, a zbog niskih temperatura moguća je poledica. Snijeg povremeno pada u Slavoniji, središnjoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program