Prethodni članak
Sljedeći članak

Pjesnička nagrada “Antun Mihanović”: Dvije prve nagrade pripale su učenicima OŠ Krapinske Toplice

Stručno povjerenstvo za odabir najboljih radova odlučilo je ove godine dodijeliti dvije prve, dvije druge i dvije treće nagrade te tako ohrabriti male pjesnike


Tradicionalna manifestacija Dani Antuna Mihanovića, čiji je središnji dio dodjela Pjesničke nagrade “Antun Mihanović” za domoljubnu poeziju učenika osnovnih i srednjih škola Krapinsko-zagorske županije, održava se i ove godine, ali prilagođena epidemiološkim uvjetima, i to uz potporu Ministarstva kulture i medija, Krapinsko-zagorske županije i Grada Klanjca. Na natječaj koji je klanječka Gradska knjižnica raspisala već 14. godinu za redom, online putem pristigla su 34 rada iz četiri zagorske osnovne škole. Stručno povjerenstvo za odabir najboljih radova u kojem su bile pjesnikinja Ljubica Ribić iz Varaždina, prof. kroatistike i dipl. knjižničarka Branka Vrbanec te pjesnikinja iz Krapine Marija Hlebec odlučilo je ove godine dodijeliti dvije prve, dvije druge i dvije treće nagrade te tako ohrabriti male pjesnike. Prva nagrada pripala je Borni Finku za pjesmu Iskanje (OŠ Krapinske Toplice – mentorica Mira Korbar) te Larisi Legčević za pjesmu Veter (OŠ Krapinske Toplice – mentorica Mira Korbar). Druga nagrada pripala je Katji Skušić za pjesmu Miss svijeta (OŠ Oroslavje – mentorica Vesnica Kantoci) te Gabrijelu Škuranec za pjesmu Štruklji (OŠ Krapinske Toplice – mentorica Mira Korbar). Treću nagradu osvojile su Ema Sinković za pjesmu Moj Kraj (OŠ Antuna Mihanovića Klanjec – mentorica Barbara Bogović) te Lana Hlupić za pjesmu Moja Domovina (OŠ Đure Prejca Desinić – mentorica Vedrana Gudek).

 

Pjesnikinja Ljubica Ribić ovako je sažela impresije nakon čitanja ovogodišnjih radova: „Poezija igre, boja djetinjstva, ljubavi i neprekidnog učenja. Kaj u srcu je veoma važan putokaz za nove generacije mladih kajkavaca. Govoriti materinji jezik je milozvučnost najljepših arija.“ Uz godišnjicu smrti Antuna Mihanovića, autora stihova hrvatske himne, (1.861.) Gradska knjižnica “Antun Mihanović” Klanjec objavila je imena dobitnika ovogodišnje nagrade. U ovoj izazovnoj i nepredvidljivoj godini nije dodijeljena nagrada za učenike srednjih škola, uz nadu da će se to promijeniti već iduće godine. Do tada, Dani Antuna Mihanovića obilježit će se on line na društvenim mrežama i suradnjom s medijima. Iako neće biti svečanosti dodjele nagrade, nagrađenima će Gradska knjižnica i čitaonica prigodne nagrade poslati poštom, a objavit će se i prigodni zbornik radova. Novost je da će ga ove godine svojim crtežima i slikama obogatiti članovi Likovne udruge “Oton Iveković” Klanjec. Upravo je cijela ova zamršena situacija s epidemijom nagnala organizatora da potraži i neka nova rješenja i ideje te je iz toga proizašla i ova lijepa suradnja. Motivi su dakako vezani uz Antuna Mihanovića i zagorski pejzaž u kojem je pjesnik i sam beskrajno uživao. Uz svoje tiskano izdanje, ovogodišnji zbornik bit će dostupan i on line.Gradska knjižnica “Antun Mihanović” Klanjec, na čelu sa ravnateljicom Majom Vukina Bogović zahvaljuje svim učenicima na njihovom trudu i njihovoj ljubavi prema poeziji te mentoricama na podršci učenicima i u ovoj godini koja je posve drugačija i protkana neizvjesnošću.

Još članaka iz "Klanjec"

Facebook

Zbog prometne nesreće na autocesti A3 Bregana-Lipovac na 134. km između čvorova Novska i Okučani u smjeru Bregane vozi se samo zaustavnim trakom, dok se u smjeru Lipovca vozi voznim i zaustavnim trakom uz ograničenje brzine 60 km/h.  Zbog...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program