Prethodni članak
Sljedeći članak

6. Susret „Zapjevaj i zapleši u kraju Lijepe naše“ ponudio je nastupe 9 partnera iz 7 zemalja

U Klanjcu je proteklog vikenda održano 20. jubilarno izdanje „Zahvale jeseni“. Kulturno-turistička manifestacija započeta prije 20 godina kao druženje Klanjčana poslije završetka berbe s godinama je prerasla u velik međunarodni događaj koji svake godine privlači sve veći broj posjetitelja


Nakon što je lani održana u skromnijem, pandemijskom izdanju, manifestacija 'Zahvala jeseni' proteklog je vikenda ponovo bogatim programom zasjala u Klanjcu, i to na veliku radost Klanjčana i njihovih gostiju. Organizatori Grad Klanjec i Kulturni centar Klanjec i ove su se godine potrudili pripremiti bogat program koji je od četvrtka do nedjelje za svakoga ponudio ponešto.

U četvrtak je na igralištu NK Klanjca na rasporedu bila kazališna predstava „Krtice“, dok je u petak na Trgu Antuna Mihanovića održan glazbeni program „Klanjec, moj grad“, gdje su u programu Tak malo...nam treba... svirali klanječki muzičari i dobro zabavili okupljene Klanjčane.

Rasplesani i raspjevani Klanjec

Subotnji program krenuo je sa 6. Biciklijadom, a središnje događanje, 6. Susret „Zapjevaj i zapleši u kraju Lijepe naše“ uz nastupe KUD-ova i zborova okupio je sudionike iz više zemalja. Na pozornici se izmjenjivali nastupi Dječjeg vrtića „Kesten“, OŠ Antuna Mihanovića, KUD-a „Antun Mihanović“, Ansambla Musica Antiqua Heviz, Mešanskog pevskog zbora Bistrica Ob Sotli, Ansambla Zabok te Klape „Jelačić“ iz Petrovaradina. Najmlađi posjetitelji mogli su pogledati kazališnu predstavu, sudjelovati u likovnoj radionici, a u Studiju Galeriji Antuna Augustinčića otvorena je izložba „Klanječki kipari – ponovno zajedno“. Večernji dio programa bio je rezerviran za koncert Nine Badrić, a potom i Tamburaškog sastava „Bedem“ iz Bihaća koji su se pobrinuli za odličnu atmosferu.

U nedjelju je na rasporedu bio planinarski pohod iz Tuhlja prema Cesargradu , sveta misa, a popodne su uslijedila događanja na Trgu uz promenadni koncert Puhačkog orkestra „Lira“, kazališnu predstavu „Ne daj se, Njofra“ te koncert „Cura iz centra“. Ljubitelji dobre kapljice došli su na svoje budući da je bio Dan otvorenih vrata klanječkih podruma uz degustacije u vinoteci Klanječka pelnica, a svoj program pripremili su i članovi MK Sokol. Već tradicionalno „Zahvala jeseni“ ponudila je Veliki sajam starih zanata i domaćih proizvoda sa zagorskih OPG-ova, ulične zabavljače, zabavni park za djecu te bogatu ugostiteljsku ponudu.

Župan Kolar: „Stječemo nove prijatelje, nove partnere i radimo promociju, ne samo turizma Grada Klanjca i okolnih općina, već i čitave Krapinsko-zagorske županije“

Županu Krapinsko-zagorske županije, Klanjčanu Željku Kolaru ova je manifestacija posebno prirasla srcu.

– Mi Klanjčani i općenito svi Zagorci, strahovito smo vezani za mjesta iz kojih potječemo, za svoj komadić grunta, kako mi to znamo reći, a nekako sam stasao zajedno s ovom manifestacijom. Kao predsjednik Gradskog Vijeća i kao gradonačelnik razvijali smo je čitavo vrijeme i došli do jedne lijepe obljetnice. Koristimo EU fondove, imamo devet partnera iz sedam zemalja, da možemo upoznati druge kulture i druge običaje, a s druge strane stječemo nove prijatelje, nove partnere i radimo promociju, ne samo turizma Grada Klanjca i okolnih općina, već i čitave Krapinsko-zagorske županije – rekao je Kolar.


Gradonačelnik Brlek: „Klanječki je Trg danas Europa u malom“

– Manifestacija je iz jedne lokalne prerasla u veliku manifestaciju međunarodnog karaktera zahvaljujući prije svega našem Kulturnom centru koji piše strahovito dobre projekte prema Bruxellesu i ovo je već šesti puta da smo za projekt dobili sredstva iz programa Europa za građane. Ove godine ovaj je Trg Europa u malom, ovdje je devet partnera iz sedam zemalja. Ovo je jedan važan turistički proizvod kako za Klanjec, tako i šire, za Zagorje. Imamo dobre koncerte i puno posjetitelja, a ono što posebno veseli je to, što smo se ove godine koliko je to god moguće, vratili u nekakvu normalu, u odnosu na prošlu, kada smo „Zahvalu jeseni“ obilježili zaista skromno, no nije bilo prekida. Veseli ova velika posjećenost manifestacije. Puno ljudi vidi, čuje i dođe u Klanjec, jer tko jednom dođe u Klanjec sigurno mu se vraća. To je ono najbitnije što ova manifestacija pruža – zadovoljan je gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek.

Visoku ocjenu ovogodišnje „Zahvale jeseni“ dala je i Snježana Horvatin, ravnateljica Kulturnog centra Klanjec:

– Nakon mini prošlogodišnje, evo ponovno „maksi“ verzije. Nije doslovno takva kakve su bile prethodne, ima nešto malo manje izvođača u kulturno-umjetničkim programima s obzirom da se ipak moramo pridržavati epidemioloških mjera. Malo smo drugačije posložili program, ali nadamo se da smo vratili na naš Trg onu dobru staru atmosferu, koje smo svi željni, i mi kao organizatori, a i posjetitelji. Maksimalno smo se potrudili kako bi ove godine uspjele i sve ostale naše tradicionalne manifestacije – zaključila je Snježana Horvatin.

Još članaka iz "Klanjec"

Facebook