Prethodni članak
Sljedeći članak

Europska unija – Budući izazovi – Različitost je naša prednost

Grad Klanjec i Kulturni centar Klanjec po peti su puta organizirali susret građana u okviru programa Europa za građane


Grad Klanjec proteklog je vikenda bio domaćin 5. susreta građana u okviru programa Europa za građane. Partneri u projektu EU – Budući izazovi – Različitost je naša prednost bili su Grad Klanjec (Hrvatska), Općina Rajecké Teplice (Slovačka), Grad Dolní Benešov (Češka), Hrvatsko kulturno-prosvetno društvo “Jelačić” Petrovaradin (Srbija), Dunav 1245, Sremski Karlovci (Srbija), Općina Starše (Slovenija), Društvo upokojencev Bistrica ob Sotli (Slovenija), Musica Antuqua Ensemble Heviz (Mađarska), KUD Hasan beg Biščević Bihać (Bosna i Hercegovina), Demokratski savez Hrvata u Rumunskoj, Lupuc (Rumunjska) te Folklorna grupa Grenzland, Nikitisch (Austrija)/.

Razmjena mišljenja građana iz devet država


Glavna tema susreta ove je godine bila vezana uz razmjenu mišljenja građana iz devet država o različitim temama vezanim uz budućnost Europske unije. Tijekom trodnevnog programa organiziran je cijeli niz tribina, radionica, debata i prezentacija. Neformalnim okupljanjima i predstavljanjem kulturne raznolikosti sudionicima je omogućeno da se međusobno upoznaju, stvaraju nove veze, educiraju se o drugim kulturama i prihvaćanju različitosti kao vrijednosti koju EU treba posebno njegovati. Cilj je i proširenje partnerstva na drugim područjima kao što su zaštita okoliša, sport, kulturna razmjena te suradnja u već započetim i budućim zajedničkim projektima za djecu i mlade kroz program „Erasmus“.


Europski zeleni plan


U subotu je u Velikoj dvorani Grada Klanjca održana prezentacija i debata pod nazivom „Europski zeleni plan – aktivno sudjelovanje građana“ Zanimljivom prezentacijom „Nacionalni park Una“ predstavio se Haris Hadžihajdarević, gost iz Bihaća, a predstavljeni su i projekti Javne ustanove za zaštićene prirodne vrijednosti KZŽ. U Studiju Galerije Antuna Augustinčića održana je debata „Proširenje Europske unije – moj glas za i moj glas protiv“ koju je moderirala profesorica Jadranka Husnjak.


U nedjelju na Cesargrad

U nedjelju se pješačilo na Cesargraduz druženje kod planinarskog doma, a održana je i dječja radionica„Bioraznolikost Cesarske gore“ pod vodstvom učiteljice biologije iz OŠ Antuna Mihanovića Klanjec Ivane Troha Pirš. – Dio partnera pokazao je i svoje kulturne djelatnosti na našoj pozornici, a inače smo se u ovogodišnjem programu nekako najviše fokusirali na zeleni plan Europske unije. Jedan dio partnera je bio ovdje u Klanjcu, a jedan dio online. Mogu reći da smo jako zadovoljni uspjehom provedenog projekta – ukratko je izvijestila Snježana Horvatin ravnateljica Kulturnog centra Klanjec.

Još članaka iz "Klanjec"

Facebook