Prethodni članak
Sljedeći članak

ZAVRŠNICA PROJEKTA VESELO, VESELO SENIORI: 'Od srca hvala volonterima na odricanju, kroz ovaj smo projekt oživjeli'

Održana je završnica projekta kojega je GDCK Pregrada provodio s partnerima, kojem je bio cilj socijalno uključivanje starijih osoba u socijalne usluge i društvo


U Pregradi je jučer održana završna konferencija projekta 'Veselo, veselo seniori: socijalno uključivanje starijih osoba sa sela kroz učinkovite socijalne usluge', kojega je s partnerima provodilo Gradsko društvo Crvenog križa Pregrada.

Radi se o projektu koji se tijekom posljednje dvije godine provodio na području Pregrade, Desinića i Huma na Sutli, a uključio je 173 korisnika, osobe starije od 65 godina, koje su imale potrebu uključiti se u projektne aktivnosti. Bilo je tu raznih radionica, edukacija, gledanja filmova, izleta, ali i pomoći u kući. Volonterke koje su provodile aktivnosti pomagale su korisnicima u donošenju drva u kuću, pospremanju i kućanskim poslovima, a onima koji su trebalo bio je na raspolaganju i prijevoz do liječnika, bolnice, trgovine i slično.

Na završnoj svečanosti, u kojoj su sudjelovali korisnici projekta, ali i svi provoditelji i partneri na projektu, prikazane su brojne aktivnosti koje su provedene. Projekt je pohvalila zamjenica izvršnog predsjednika Hrvatskog Crvenog križa Marina Pinjagić Telak.

 – Ovaj prekrasan projekt digao je zadovoljstvo života mještana ovog kraja, stoga hvala svima koji su svojim djelovanjem na ovom projektu ukazali na prisutnost humanosti u društvo i dokazali da je humanost ono što mora biti imperativ današnjeg društva – rekla je Pinjagić Telak.

Ravnateljica GDCK Pregrada Štefica Pasarić, ujedno i voditeljica projekta, zahvalila je svima na suradnji. – Posebno hvala partnerima Gradu Pregrada, općinama Hum na Sutli i Desinić, Centru za socijalnu skrb Krapina, LAG – u Zagorje – Sutla te Mreži udruga Zagor. – Očekujemo da ćemo zajednički nastaviti i s novim projektima koje pripremamo i koje se nadamo da ćemo ostvariti pomoću sredstava nekih novih natječaja kojima se nadamo – rekla je Pasarić.

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj čestitao je GDCK Pregrada na sjajnom projektu, vrijednom 1.419.000 kuna, koji je u stopostotnom iznosu financiram sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. – Sretan sam što je u projekt bio uključen velik broj sudionika, osoba starije dobi, mnogi od njih dotada su bili nažalost isključeni iz društva. Kroz ovakve projekte dajemo im priliku da se osjećaju bitnima, što je važno za svako društvo, da brinemo o starijim osobama, osobito onima kojima je potrebna pomoć – rekao je Vešligaj, napomenuvši kako vjeruje da će se aktivnosti i nastaviti, a Grad će i dalje biti partner.

Koliko je ovaj projekt bio od izuzetno velike važnosti, ispričala nam je jedna od sudionica, Katarina iz Lupinjaka, koja živi sama, na brijegu, udaljena od centra, bolnice, trgovina.

– Puno mi je značilo što su dolazili po mene i vozili me kako sam trebala. Bila sam u zadnje vrijeme jako u depresiji, potištena, a onda sam s ovim projektom oživjela! Uz druženja, priče, izlete, čovjek zaboravi na sve i bolje se osjeća! Veselila sam se izletima, kupanju na moru, posjetu kazalištu, gledanju filmova, radionicama, svemu što si ne mogu sama priuštiti. Presretna sam bila, svaki put bi se iznova veselila pakiranju na izlet ili druženju. Hvala cijelom timu na njihovom odricanju, pomoći u kući nama koji smo bolesni. Oni su sad kao dio moje obitelji i nemam riječi kojima bih im zahvalila na svemu – ispričala nam je Katarina te dodala kako se nada da će se aktivnosti nastaviti.

 

 

Još članaka iz "Hum na Sutli"

Facebook