Prethodni članak
Sljedeći članak

Umirovljenica Katarina priprema kreme od ljekovitog bilja, glumi u kazalištu i čuvarica je etno baštine

Umirovljenica Katarina Auguštin iz Huma na Sutli nizom aktivnosti potvrđuje svoj zapaženi imidž na različitim poljima života


Umirovljenica Katarina Auguštin iz Huma na Sutli nizom aktivnosti potvrđuje svoj zapaženi imidž na različitim poljima života i društvenog angažmana. Rođena 20. 9. 1957. u Pregradi, do umirovljenja je radila u Tvornici stakla "Straža", današnjem Vetropacku. Pitali smo je, za početak, što ju veže za prirodu, pisanje humoreski i glumljenje te gastronomiju po receptima baka. - Ljekovito bilje me zanima od rane mladosti. Nekada smo u vrtu imali posađene biljke - kamilicu, kadulju, bijeli sljez i pelin. I danas u svom vrtu osim navedenih biljka uzgajam neven, melisu, mentu, vrijesak, kičicu, gospinu travu, ružmarin, lavandu, smilje ehinaceu, gavez, hermeliku, obični i slatki pelin, majčinu dušicu, origano, mažuran, komorač – započela je Katarina.

Kreme od ljekovitog bilja
Ljubav prema ljekovitom bilju potaknula je Katarinu i na osnivanje OPG-a Auguštin i pripremu krema od ljekovitog bilja. - Tako sam svoje proizvode mogla ponuditi široj javnosti. Osobito me zanimalo pripremanje krema od ljekovitog bilja za što upotrebljavam kamilicu, lavandu, smilje, gavez i neven. Kroz bavljenje biljem i istraživanjem njegove ljekovitosti, proširila sam asortiman ljekovitih balzama kombinacijom majčine dušice, ružmarina, gospine trave i kadulje. Posebno izrađujem ljekovitu kremu od vilina korijena. Od ljekovitog bilja pripremam i razne čajeve. Uz to, pripremamo razne vrste biljnih likera te domaćih pekmeza i džemova (aronija, marelica, šljive) – ispričala je. Svoje proizvode prodaje "na kućnom pragu", ali i širom Hrvatske, na sajmovima poput 100% Zagorsko, Tjedan kajkavske kulture Krapina, Branje grojzdja Pregrada, Zahvala jeseni Klanjec i drugdje.


Članica Humskog amaterskog kazališta
Uz proučavanje bilja, zanima se i za očuvanje etno baštine ovoga kraja, prvenstveno običaja, starih jela i kolača. - Sudjelovala sam 8 godina redovito na manifestaciji Babičini kolači gdje sam pripremala izvorne kolače ovoga kraja kao npr. humske putice, pogače, bidere, sirov štrudil, bučnicu, zeljovnjaču, čvarkovnjaču... Aktivna je i u Udruzi umirovljenika Hum na Sutli i članica je Humskog amaterskog kazališta. Za udrugu umirovljenika redovito piše kratke humorističke tekstove na izvornom humskom govoru koje tako i uvježbavaju te na prigodnim druženjima udruge izvode skečeve. Izvedbe su odlično primljene jer se tekstovi odnose na penzionerske probleme i dogodovštine.

- Do sada sam napisala osam humoreski koje smo izveli: "Doktorica i njeni pacijenti", "50 godina braka", "Snaha i svekrva", "Sudnica", "Oporuka", "Penzionerska nepravda". "Život za vrijeme". Glumila je u "Oporuci", "Penzionerskoj nepravdi"; Život za vrijeme korone"; "Mažoretkinje 50+". S nekim humoreskama gostovali smo i u susjednoj Sloveniji na druženjima umirovljenika. Kao članica Humskog amaterskog kazališta nagrađena sam za najbolju sporednu žensku ulogu kajkavskog područja, za ulogu Drage u predstavi "Daj mi povej". Za kraj razgovora Katarina Auguštin istaknula je da planira povećati nasade ljekovitog bilja, prvenstveno slatkog pelina koji je sve traženiji kao čaj. Ujedno je zanima i izrada tinkture od slatkog pelina. Od obitelji, jedino 20-godišnja unuka Nikolina pokazuje interes da nastavi bakina iskustva s ljekovitim biljem.

Još članaka iz "Hum na Sutli"

Facebook