Prethodni članak
Sljedeći članak

Svaka mlada obitelj će za kupnju prve nekretnine od Općine dobiti 50.000 kuna

Najmanje šest mladih humskih obitelji već ove će godine dobiti po 50 tisuća kuna potpore za kupnju ili gradnju svoje prve nekretnine, a taj poticajni program načelnik Zvonko Jutriša planira nastaviti provoditi i u narednim godinama


Svaki mladi bračni par do 40. godine života, koji je od 01. siječnja 2021. godine nadalje počeo graditi kuću, ili je kupio stan ili kuću, kao i svi oni koji to žele napraviti sada ili u budućnosti, moći će se prijaviti na natječaj Općine Hum na Sutli za dobivanje jednokratne financijske pomoći u iznosu od 50 tisuća kuna. Natječaj bi, prema riječima općinskog načelnika Zvonka Jutriše trebao uskoro biti raspisan, a prema nekim provedenim preliminarnim analizama očekuje se da bi te uvjete trenutno moglo zadovoljiti 6 ili 7 mladih humskih obitelji. - Ovo je mjera koja je ciljano usmjerena prema mladima koji žele ovdje stvoriti svoje stambene preduvjete za ugodan život i rad te za podizanje obitelji. Samu mjeru i ranije smo najavljivali kao mogućnost, no sad je oživotvorena na način da smo na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća donijeli Odluku o provedbi te mjere, s time da smo prije toga morali odraditi neke predradnje, posebno onu oko definiranja komisija koje su radile na utvrđivanju kriterija za dodjelu pomoći, što je bila svojevrsna prethodnica da bismo mogli donijeti ovu Odluku – rekao nam je Jutriša.

Rebalans proračuna

Načelnik  je također pojasnio da je datum 01. siječnja 2021. odabran zbog činjenice da Općina u ovom trenutku ne može izdvojiti toliko sredstava koliko možda ima sveukupno objekata u izgradnji, odnosno, koliko ih je kupljeno od strane mlađih od 40 godina. – Mi nismo sredstva za ovaj oblik potpore predvidjeli u Proračunu, ali ćemo ih predvidjeti sad u Rebalansu proračuna, kako bismo ove godine mogli dodijeliti barem šest takvih novčanih potpora. I to će biti realizirano već za ovu godinu, a taj proces ćemo nastaviti i svih narednih godina. Daj Bože da bude i više od pet, šest kuća sagrađeno u jednoj godini na području općine Hum na Sutli, ali naša su razmišljanja da je to tu negdje i da ćemo taj trend želja i ambicija mladih moći slijediti i financijski im pomoći – rekao je načelnik Jutriša.

Kontinuirani program

Ukoliko će se na natječaj već ove godine javiti više od šestero onih koji će zadovoljavati sve uvjete za ostvarivanje prava na 50 tisuća kuna potpore, Jutriša kaže kako to ne znači da će netko ostati bez općinske pomoći. – Šest je minimalno koliko će biti dodijeljeno. Možda se desi i koja više, ali to ćemo vidjeti jer proračunska godina još traje. No, svi ostali će se moći javiti na natječaj iduće godine. Oni će biti uključeni opet u taj program i biti će akceptirani. Međutim, ja ne mogu obećati da će ove godine biti 20 takvih dodjela jer ih je financijski nemoguće ostvariti. Ali ono što mogu obećati jest da će ih biti minimalno 6, možda i nešto više, a naredne godine će ih opet biti šest ili nešto više. Na taj način ćemo ostvariti jedan kontinuitet, ponavljam, počevši od 01. siječnja 2021. godine, kako bismo pomogli mladim bračnim parovima – istaknuo je Jutriša te dodao kako će sredstva potpore biti strogo namjenska, te da će, osim što je uvjet da bude riječ o prvoj nekretnini u vlasništvu, uvjet biti i da se minimalno deset godina nekretnina ne može otuđiti, odnosno, prodati. – Cilj nam je zadržati mlade obitelji na području općine Hum na Sutli ili privući mlade iz drugih krajeva da se dosele ovdje i postanu stanovnici Huma na Sutli – naglasio je načelnik Zvonko Jutriša.

Još članaka iz "Hum na Sutli"

Facebook