Prethodni članak
Sljedeći članak

Tvrtke Krapinsko - zagorske županije ostvaruju 32,3% ukupnih prihoda na stranim tržištima

Izvozne brojke u našoj županiji sve bolje


Odlični podaci kada je u pitanju izvoz za Krapinsko – zagorsku županiju više nisu novost. Više je puta i čelništvo Županije, ali i županijske gospodarske komore istaknulo kako je gospodarstvo naše županije pretežito izvozno orijentirano. Važnost i uspjeh izvoza naglašava i činjenica kako tvrtke Krapinsko-zagorske županije ostvaruju 32,3% ukupnih prihoda na stranim tržištima. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina, u 2017. godini izvoz pravnih osoba Krapinsko - zagorske županije iznosio je 3,8 mlrd. kuna što je povećanje od 7,2% u odnosu na prethodnu godinu. Uvoz se povećao za 10,8% u odnosu na 2016. godinu i iznosi 2,2 mlrd. kuna. Ostvaren je pozitivan saldo vanjskotrgovinske razmjene u iznosu 1,57 mlrd. kuna.  Pokrivenost uvoza izvozom Krapinsko-zagorske županije u 2017. godini iznosila je 170,2%. A da sve prethodno napisano nisu samo puste brojke na papiru potvrdili su i dva uspješna primjera tvrtki koje posluju u našoj županiji.

 

TPK OROMETAL LIDER JE U PROIZVODNJI PARNIH KOTLOVA, KOMPLETNIH PARNIH POSTROJENJA I TLAČNIH POSUDA

'Svaki vanjski kupac traži i kvalitetu i cijenu i rok i to treba poštivati ako želite opstati na vanjskom tržištu'

Firma TPK Orometal iz Oroslavja s poslovanjem dugim 62 godine razvila se u lidera u prozivodnji parnih kotlova, kompletnih kotlovskih postrojenja, tlačnih posuda i izmjenjivača topline u Hrvatskoj. Obzirom da se radi o zahtjevnoj proizvodnji proizvoda koji podliježu nadzoru i kontroli raznih nadležnih institucija i inspekcija, posebna pažnja mora biti posvećena kvaliteti. Radi se o proizvodima koji u svojoj eksploataciji ovisno o uvjetima i režimima rada u kojima rade (tlak, temperatura, vrsta medija) predstavljaju potencijalni rizik i opasnost kako za ljude, tako i za okoliš u slučaju havarije i zbog toga čitav taj proces od izrade proračuna, nabave odgovarajućih materijala, proizvodnje, raznih ispitivanja mora biti strogo kontroliran kako od strane interne kontrole, tako i one vanjske.  U razgovoru s direktorom Dragutinom Družincem, doznali smo kako su izvozno orijentirani još od osamdesetih, a ovisno o godini, izvoz zadnjih deset godina čini od 30 do 70 posto prihoda, koji se na godišnjoj razini kreću oko 50 milijuna kuna. 

- Struktura naših prihoda dosta varira iz godine u godinu jer se radi o velikim projektima budući je to uglavnom oprema vezana uz velike investicije tako da 2 do 3 ugovora značajno utječu na strukturu prihoda. Naš problem na domaćem tržištu je taj što je puno naših velikih kupaca ili propala (Dioki, Dina-petrokemija, itd.) ili su u neizvjesnoj situaciji pa ne investiraju (bivši Agrokor, Petrokemija, INA) tako da ćemo se u budućnosti morati okrenuti još i više inozemnom tržištu  –  rekao je Družinec.

Na vanjskom tržištu puno rade sa zemljama Europske unije, zemljama bivše države, izvoze i u Rusiju, a rade industrijske kotlove i za jednog partnera u Indoneziji. – Svaki vanjski kupac traži i kvalitetu i cijenu i rok i to treba poštivati ako želite opstati na vanjskom tržištu. Tako imamo nekoliko firmi u Austriji, Nizozemskoj i Italiji s koji su nam stalni kupci. Uglavnom su dobri platiše, naplata je puno bolja nego u Hrvatskoj – istaknuo je direktor. Do novih kupaca dolazi se raznim kanalima, od preporuki, direktnih kontakata, preko sajmova ili agenata u stranim zemljama. Zadnjih nekoliko godina zaposlenost je bila dobra. Zbog toga je firma i proširila svoje proizvodne kapacitete. 2017. izgrađena je nova hala te je nabavljena nova oprema. Investicija je to bila vrijedna oko 10 milijuna kuna, a 35 posto sredstava dobiveno je preko EU fondova.

– Problem je radna snaga. Trenutno imamo 115 zaposlenih, no do kvalitetne mlade radne snage, koju bismo uvijek rado zaposlili, teško se dolazi, poslove strojobravara i zavarivača mladi baš ne vole. Uglavnom se moramo sami potruditi da dođemo do radne snage, da ih školujemo i osposobimo – kaže Družinec.

 

PREDIONICA KLANJEC 100% SVOJE PROIZVODNJE PRODAJE U INOZEMSTVO, A NAJAVILI SU I NOVE INVESTICIJE

'Svakog dana 30 tona naših proizvoda odlazi u Austriju'

Predionica Klanjec posluje od 1962. godine, a prema riječima prokuristice Suzane Rašete, izvozi 100% svojih proizvoda. – Mi proizvodimo viskozno predivo što je osnova za proizvodnju tkanine, a u posljednje vrijeme proizvodimo prediva s dodatkom vune, pamuka, svile… pa možemo reći da smo malo proširili proizvodnu ponudu – rekla nam je Rašeta. Dnevno ova tvornica proizvodi 30 tona svojih proizvoda, a u prosjeku svaki dan za Austriju, kamo izvoze, odlaze po dva kamiona. Izvoze u Austriju jer su, dodaje Suzana Rašeta, dio tekstilne grupacije Linz Textile kojoj dopremaju svoje proizvode. Tvrtka je to koja ima 120 zaposlenih, 2016. godine proširila je pogone, a konstantno ulaganje u strojeve dovelo je do toga da se količina proizvedene robe sve više povećava.

– Mi smo od 2016. godine do danas povećali proizvodnju od  nekih 22 tone do 30 tona što proizvodimo danas – istaknula je Rašeta. Za predstojeće razdoblje Predionica Klanjec najavljuje i nove investicije. Proizvodni pogoni zadovoljavaju uvjete i potrebe koje imaju, no problem im je zadavao nedostatak skladišnog prostora. – Već krajem 2019. godine trebala bi  započeti izgradnja skladišta, a dovršetak radova očekuje se u 2020. godini – istaknula je prokuristica.

Dokaz da izvoz naše županije uistinu jača i ide u dobrom smjeru dokazale su i dvije nagrade koje su proteklog tjedna stigle u našu županiiju. Naime, Udruga Hrvatskih izvoznika u Zagrebu je proglasila najbolje izvoznike te im dodijelila nagrade Zlatni ključ. Među laueratima su i dvije tvrtke s područja Krapinsko – zagorske županije. Tvornica stakla Vetropack Straža iz Huma na Sutli najuspješniji je izvoznik u Italiju, dok je Predionica Klanjec najuspješniji izvoznik u Austriju.

Još članaka iz "Hum na Sutli"

Facebook

Prometna nesreća na autocesti A6 Rijeka-Zagreb na čvoru Oštrovica u smjeru Rijeke. Vozi se uz ograničenje brzine 60 km/h. Na većini cesta vozi se bez posebnih ograničenja, osim na dionicama gdje traju radovi. Uz povoljne vremensk...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program