Prethodni članak
Sljedeći članak

PJEŠACI KONAČNO SIGURNIJI: Nema više straha od šlepera, dolazi nogostup

Projekt je vrijedan oko milijun kuna


Općina Hum Sutli u svojim programima već godinama posvećuje posebno pažnju izgradnji i poboljšanju komunalne infrastrukture. Ove godine gradi se ponovno uz državnu cestu DC 207 Lupinjak – Hum na Sutli u naselju Strmec. Riječ je o zasigurno prometno gledano najopterećenijoj cesti na području KZŽ. - Ove godine gradimo nogostup od Rampe prema naselju Strmec u duljini cca 700 metara, kako bismo povećali sigurnost prometa pješaka, a prije svega školske djece i ostalih stanovnika koji će na taj način sigurnije stići do autobusnog stajališta na Rampi - ističe načelnik Zvonko Jutriša.

Sigurniji promet za djecu
Također je značajno reći da će i promet vozila na tom dijelu ceste biti sigurniji jer se na toj dionici poboljšavaju tehnički elementi državne ceste (ispravlja se geometrija ceste – proširuje se). To je prometnica koja vodi do Huma na Sutli, a koji čini trećinu zagorskog gospodarstva, stoga je i izuzetno opterećena kako kamionskim teretom tako i osobnim automobilima. Spomenimo samo jedan detalj koji je iznio načelnik Zvonko Jutriša.- To je najopterećenija državna cesta po kojoj dnevno prođe do 200 šlepera robe što u ulazu, što u izlazu prema gospodarskoj zoni u Humu na Sutli. Uz ovu dionicu se nalaze i dislocirana naselja i sreća je što ovdje još nitko nije ozbiljnije stradao, jer se ljudi voze kao kamikaze – ističe Jutriša.

Potporni zidovi
U toj prvoj fazi do kraja godine bit će uređeno oko 700 metara, a u konačnici 1000 metara nove pješačke staze uz prometnicu koju prati intenzivan teretni i osobni promet. – To je izuzetno ozbiljan i zahtjevan projekt jer se nalazi uz rijeku Sutlu, gdje smo morali raditi i potporne zidove da bi stabilizirani teren kako bi mogli dobiti minimalno potrebnu širinu staze koja jamči sigurnost pješacima i vozačima. Cjelokupni zahvat vrijedan je cca milijun kuna, a nastavit će se i naredne godine – naglasio je načelnik Jutriša. Istaknuo je da se u financiranje navedenog projekta uključilo i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU fondova i potpomoglo investiciju sa 400.000 kuna s osnove priznatog brdsko – planinskog statusa. U sufinanciranje su se uključile i Hrvatske ceste kroz asfaltiranje proširenja same ceste, a dogodine očekuju i pomoć kod samog asfaltiranje izgrađene staze.

Još članaka iz "Hum na Sutli"

Facebook