Prethodni članak
Sljedeći članak

Ova zagorska općina proglašena je najtransparentnijom općinom u RH


Centar izvrsnosti lokalne samouprave u utorak je predstavio rezultate istraživanja o transparentnosti poslovanja hrvatskih općina, nakon čega je dodijeljena povelja izvrsnosti trima najuspješnijim općinama. 

Istraživanje je provedeno od studenoga 2022. do siječnja 2023., na uzorku od 428 općina.

Kao općine koje imaju najvišu razinu otvorenosti i dostupnosti informacija prema građanima proglašene su Hum na Sutli (Krapinsko-zagorska županija), Donji Andrijevci (Brodsko-posavska županija) i Pisarovina (Zagrebačka županija)

Povelju izvrsnosti nagrađenim općinama uručio je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Sanjin Rukavina.

„Građani koji su zadovoljni svojim jedinicama je cilj koji Ministarstvo nastoji ostvariti kroz reformske aktivnosti koje provodi“, rekao je, prenose 24 sata.

Istraživanjem su obuhvaćene samo općine s obzirom da gradovi „imaju jaču administraciju s kojom se mogu lakše nositi sa oko 600 zakonskih propisa u svom djelovanju“, obrazložio je voditelj projekta Jadran Antolović.

Metodologijom istraživanja obuhvaćeni su transparentnost rada načelnika/načelnica, i općinskih vijeća, zatim transparentnost proračuna i planskih aktivnosti, transparentnost u upravljanju imovinom te antikorupcijske mjere.

„Kad govorimo o antikorupcijskim mjerama, na nijednoj stranici nismo pronašli da je općina certificirala bilo koji ISO standard, za razliku od gradova koji se time ponose. Nakon dodatnog istraživanja, dobili smo informaciju da je oko 10 općina usvojilo standard ISO 9001, što će im pomoći u podizanju efikasnosti poslovanja“, kazao je Antolović.

Među osnivačima Centra izvrsnosti lokalne samouprave su dvije obrazovne institucije, zagrebačko Veleučilište Effectus i Veleučilište Šibenik.

Usporedbe radi, slični projekti već se godinama provode u susjednoj Sloveniji, rekao je dekan Veleučilišta Effectus Đuro Horvat.

„Općine su najviše opterećene mnogobrojnim zakonskim propisima, njih više od 600, a kroz ovaj projekt tražimo odgovore kako da sustav bude jednostavniji i kvalitetniji ne bi li isporuka usluga išla na zadovoljstvo građana“, naglasio je Horvat.

Dekan Veleučilišta u Šibeniku Ljubo Runjić dodao je da se poticanjem transparentnosti nastoji doprinijeti razvoju moderne i učinkovite javne uprave.

"Naš je cilj usmjeren na obrazovanje, ljudi su srce javne uprave. Međutim, svi se zadnjih godina susrećemo s rečenicom koja glasi 'nemam ljude', javih i privatnih poduzeća do ministarstava“, upozorio je Runjić, prenose 24 sata.

Još članaka iz "Hum na Sutli"

Facebook