Prethodni članak
Sljedeći članak

Maknute kućice s graničnog prijelaza u Humu na Sutli. Prava stvar tek slijedi


Carinske, odnosno, policijske kućice na nekadašnjem graničnom prijelazu u centru Huma na Sutli danas su konačno maknute i odvezene. Iako je najvljivano da će, nakon što je početkom ove godine Republika Hrvatska ušla u Schengensko područje, sve te policijske i carinske kućice ostati na svim prijelazima za slučaj eventualne potrebe kontrola za vrijeme kakvih pandemija ili drugih posebnih prilika i situacija, načelnik Općine Hum na Sutli, Zvonko Jutriša, uspio je u svom dugogodišnjem naumu.

Naime, upravo su njemu posebno bile 'trn u oku' te poprilično stare i neugledne kontejnerske kućice, tako da je već i prije nego što se znalo da će RH ući u Schengen, dugi niz godina lobirao kod Ministarstva financija, nadležnog za granične prijelaze, da se te kućice barem urede, moderniziraju i da tako sam granični prijelaz u centru Huma na Sutli postane vizualno diskretniji i estetski prihvatljiviji.

Tim više što je upravo uz sam granični prijelaz Jutriša namjeravao i namjerava izgraditi i veliki rotor, koji bi osim bolje prometne protočnosti bio i svojevrsna nova estetska vizura samog mjesta.

Stoga je današnje konačno micanje tih kućica načelnika Jutrišu posebno razveselilo.

- Danas je učinjen prvi korak, a to je micanje policijskih i graničnih kućica ili kontejnera. Ovih dana imam još susret s glavnim ravnateljem za granične prijelaze u čitavoj Republici Hrvatskoj, gsp. Barišićem iz Ministarstva financija, gdje ćemo utvrditi kako će se odvijati daljnja dinamika. Naime, nadam se da će se do kraja godine odraditi i demontaža nadstrešnica nad tim bivšim prijelazom, kao i rušenje tamošnjeg čvrstog objekta koji je bio namijenjen za graničnu kontrolu, provjere, logistiku i slično – najavio je načelnik Jutriša.

-Vjerujem da ćemo prije kraja ove godine imati već pravomoćnu građevinsku dozvolu za izgradnju rotora u centru Huma na Sutli, dakle, kod bivšeg graničnog prijelaza, kao i za rotor ispred zgrade Općine. To je nešto što će se rješavati u okviru Hrvatskih cesta, a, naravno, da bi se to uopće moglo realizirati u nekom budućem vremenu, preduvjet je da se maknu svi objekti graničnog prijelaza, jer oni smetaju za te projekte. Velim, mi sad radimo na tim projektima i kad dobijemo građevinsku dozvolu, Hrvatske ceste će imati mogućnost raspisati javnu nabavu i pristupiti izgradnji tih rotora – najavio je načelnik Jutriša.

Što se tiče slovenske strane, načelnik Jutriša je na naše pitanje odgovorio kako ona nije uključena u ovaj projekt uređenja prostora nekadašnjeg graničnog prijelaza, ali da će to biti predmetom razgovora. – Tu će se sasvim sigurno održati više sastanaka na razini dvije države da bi se rekonstruirao postojeći most koji spaja dvije države, kako bi se povećala njegova prometna propustnost, a naravno i veća sigurnost, budući da je već poprilično star i dotrajao. Svakako će to biti jedna tema za buduće međususjedske razgovore – odgovorio nam je Jutriša.

Na koncu, kao što smo već napomenuli, budući da je Jutriša dugi niz godina tražio način kako estetski uljepšati i modernizirati granični prijelaz, koji je uistinu bio svojevrsno ruglo u centru Huma na Sutli, upitali smo ga i je li sad konačno zadovoljan. – Itekako. Nadam se da ni moji Humčani neće biti razočarani što će od danas moći prolaziti bez da gledaju te kontejnere. Velim, ja sam vrlo zadovoljan, dugo smo radili na tome i taj se proces sada polako odvija – rekao nam je načelnik Općine Hum na Sutli, Zvonko Jutriša.

Još članaka iz "Hum na Sutli"

Facebook