Prethodni članak
Sljedeći članak

Evo za što terete bivšeg ministra Paladinu


Protiv bivšeg ministra graditeljstva Ivana Paladine je otvorena istraga kojom se tereti da je s još dvojicom bivših članova uprave IGH oštetio tu tvrtku prodajom nekretnina tvrtke po tri puta nižoj cijeni od tržišne. Prijavu je još prije tri godine podnio sam Institut građevinarstva Hrvatske(IGH) kojem je većinski vlasnik Sergej Gljadelkin, ruski partner s kojim se Paladina razišao i o čemu smo ranije opsežno pisali. Uz Paladinu, koji je bio predsjednik uprave IGH, terete se i još dvojica bivših članova uprave: Oliver Kumrić i Tomislav Đurić, piše Ivan Pandžić za 24 sata.

Treba reći da je ovo jedna od 14 kaznenih prijava koju su Gljadelkinovi ljudi podnijeli, a sve ostale su odbačene od strane Državnog odvjetništva i sudaca istrage. I ovu je DORH odbaci, prvo ju je odbacio i sudac istrage Zdravko Majerović, a onda je po žalbi Županijski sud vratio slučaj, pa je Majerović ipak pokrenuo istragu u kojoj će se dodatno sve ispitati.

24sata su imala uvid u dokumentaciju i ekskluzivno saznala detalje slučaja.

Radi se o prodaji parkirno garažnih mjesta i poslovnih prostora u zgradi koju je na zagrebačkom Trnju IGH završio još 2008. godine. Iako su stanovi prodani, ostalo je neprodano tih spornih 10 garaža, parkirnih mjesta i poslovnih prostora. Tijekom 2012. godine, vještak je procijenio da ona vrijede skoro 374.000 eura, a uprava IGH na čelu s Paladinom ih je u konačnici 2017. prodala po ukupnoj cijeni od skoro 128.000 eura. Oba iznosa su bez PDV-a. Nekretnine su prodane različitim fizičkim osobama. Nadzorni odbor je dao suglasnost, ali u prijavi se navodi da ih uprava nije upoznala sa svim činjenicama vezanim za cijenu i raniju procjenu.

Iako se na prvi pogled čini da je jasno da je IGH oštećen, detalji iz spisa ipak bacaju i nešto drugačije svjetlo. IGH je tada bio u predstečajnoj nagodbi i morao je prodavati nekretnine kako bi namirio one kojima duguje. Na navedenim nekretninama je Erste Factoring imao hipoteku i prodajom su se oni morali namiriti. Erste je potraživao ukupno 2,2 milijuna kuna. IGH ih je namirio prodajom druge nekretnine, pa je ostao iznos od skoro 1,7 milijuna kuna na navedenim nekretninama u Ulici Petra Grgeca.

Za nekretnine se godinama nisu mogli naći kupci. A u odbačaju prijave je svjedočio i predstavnik Erstea koji je rekao da su oni sami pokušali prodati nekretnine po višim cijenama, ali nisu uspjeli naći kupca. Kada je IGH našao kupce za skoro 128.000 eura, zato su pristali da ih se namiri tom cijenom. Osim toga, Erste je pristao da se za 128.000 eura koje će dobiti od prodaje, odreknu i ukupnog duga od 1,6 milijuna kuna (oko 212.000 eura), Dakle, odrekli su se još više od 84.000 eura u korist IGH, samo da dobiju barem dio novca nakon što sami nisu uspjeli prodati sporne nekretnine. Za to postoji i suglasnost Erste Factoringa.

Sve su to argumenti zbog kojih je sudac istrage prvo odbacio prijavu. No, žalbeno vijeće ipak je smatralo da je pogrešno utvrdio činjenice, pogotovo vezano za razliku cijene u procjeni i onu koja se postigla prodajom, te za suglasnost Nadzornog odbora. Sada će u postupku sve ponovno ispitati.

- Od svih 15-ak kaznenih prijava koje je IGH dosad podnio protiv mene, Državno odvjetništvo ih je sve odbacilo. Nakon što je IGH preuzeo te postupke, suci istrage su isto sve odbacili. Odbačene su i njihove žalbe u svim slučajevima osim ovom gdje je također sudac istrage napravio odbačaj, a sada je vraćen na doradu. Apsolutno sam siguran da ćemo kolege i ja u daljnjem tijeku postupka dokazati da nismo počinili nikakvu štetu društvu. Potpuno suprotno, u okolnostima koje su bile smo napravili maksimalno dobar posao za tvrtku. Te nekretnine nisu mogle naći kupca 7-8 godina, prodavala ih je i bivša uprava putem raznih agencija. Uspjeli smo postići i da se tom prodajom namiri znatno viši dug prema vjerovniku, tako da nikakve štete nema – rekao je Paladina.

Osim prijava koje je podnio Gljadelkin preko IGH, 24 sata je prije godinu i pol objavio da Uskok provjerava je li bilo izvlačenja imovine IGH od strane Paladine i Gljadelkina dok su još bili u dobrim odnosima. Tu još nema konačne odluke.

Još članaka iz "Hrvatska"

Facebook