Prethodni članak
Sljedeći članak

DHMZ izdao novo posebno upozorenje za cijeli tjedan!


DHMZ je zbog promjene vremena izdao novo posebno upozorenje. U nastavku ga prenosimo u cijelosti:

''Promjenljivo i nestabilno vrijeme u Hrvatskoj i okolici potrajat će barem do kraja ovoga tjedna te će uzrokovati povišene do ekstremne vodostaje na Kupi, Savi i Dravi.

Vremenske uvjete idućih dana diktirat će prostrano ciklonalno polje s nekoliko dubokih centara u blizini Britanskog otočja. Na prednjoj strani spomenute ciklone nad naše će krajeve i dalje stizati nestabilan zrak, povremeno i znatnija količina vlage u obliku frontalnih sustava. Brzi prolasci termobaričkih dolina u visinskoj mlaznoj struji inicirat će povremeno jače konvektivne razvoje.

Nakon utorka (31. listopada 2023.), još jedan izraženiji prodor stiže prvo u petak, zatim i nedjelju.

Tijekom proteklih tjedana svjedočimo intenzivnim hidrološkim i meteorološkim epizodama. Učestale i intenzivne oborine pridonijele su zasićenju tla tako da svaka nova oborina lako uzrokuje površinsko tečenje. Također, velike količine oborina na uzvodnim dijelovima sliva naših velikih rijeka, naročito Save i Drave, uzrokuju vodne valove koji propagiraju nizvodno te zajedno s doprinosom lokalne oborine uzrokuju značajne poraste vodostaja. Na slivu Kupe otjecanje je posljedica lokalne oborine i trenutno su prisutni ekstremi u gornjem toku rijeke.

Tijekom današnjeg dana prostrani poremećaj koji nosi obilnu i intenzivnu oborinu premješta se preko većeg dijela Hrvatske te su lokalno moguće bujične i urbane poplave. Nastavak tjedna donosi nove oborine u Hrvatskoj i uzvodno u Sloveniji i Austriji. Slična situacija današnjoj očekuje se i krajem tjedna kada slijedi novi porast vodostaja s mogućim ekstremima.''

Još članaka iz "Hrvatska"

Facebook