Prethodni članak
Sljedeći članak

Tri i pol godine od potresa, Sabor seli zbog rekonstrukcije: 'Tražimo minimalno 7000 kvadrata na stotine soba...'


Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izvijestio je u utorak da je Sabor dobio građevinsku dozvolu za rekonstrukciju svoje zgrade na Trgu sv. Marka oštećene u potresima i potvrdio da će se, dok se zgrada bude obnavljala, Sabor morati preseliti, prenosi portal Danas.hr.

"Radovi će trajati dugo, pa ćemo morati promijeniti prostor", rekao je Jandroković nakon sjednice saborskog Predsjedništva.

Potvrdio je i da će Saboru teško biti naći zamjenski prostor. "Tražimo minimalno sedam tisuća kvadrata, prostor s dvoranom za plenarnu sjednicu, na stotine soba, manjih dvorana za sastanke", kazao je.

Predsjedništvo Sabora, izvijestio je, raspravljalo je i o prošlotjednoj situaciji, kada je dio oporbenih zastupnika lupanjem pokuša omesti izvještaj premijera Andreja Plenkovića o "stanju države i nacije", te zaključilo da je saborski Poslovnik, donijet 2013., malo zastario i da ne odgovara izazovima vremena.

Dogovoreno je da se osnuje višestranačka radna skupina koja bi pripremila Poslovnik za idući saziv. Jandroković najavljuje kako će predložiti da je vodi Dražen Bošnjaković (HDZ) "koji sa svojim iskustvom i stilom može pomiriti različite interese i stavove".

Poslovnik u ovome sazivu nećemo jenjati, jer nemamo dovoljno vremena, a promjena u ovom trenutku bi imala i političke konotacije, ispalo bi da vladajući žele nametnuti neka rješenja, objasnio je.

Predsjednik Sabora odbacuje kritike koje, nakon prošlotjednog kaosa u sabornici izazvanog oporbenim lupanjem po klupama tijekom jednosatnog govora premijera, idu na račun potpredsjednika Sabora, akademika Željka Reinera, koji je vodio sjednicu.

Treba biti realan, atmosfera je bila usijana i pitanje je kako bi reagirao bilo tko, tko bi predsjedao, odgovorio je novinarima Jandroković. Nije želio prosuđivati je li Reiner svojim načinom vođenja sjednice pogriješio. "Nisam ja da sudim, to je posao Odbora za Ustav, krivnje ima na svim stranama", rekao je, držeći kako je najveću štetu, ne samo političku, nego i fizičko-materijalnu, pretrpio Sabor čije su klupe oštećenje u lupanju.

Treba izbjegavati takve situacije, bez obzira na povišene emocije, moramo slati poruke hrvatskim građanima kako, bez obzira na to što smo različiti, možemo kvalitetno komunicirati, poručio je predsjednik Sabora. Pojasnio je i da je procjena oštećenja na klupama u nadležnosti saborskog Tajništva, te poručio kako neće ulaziti u to treba li netko za to odgovarati. "Da se to dogodilo bilo gdje drugdje, na vašem radnom mjestu, u školi, to ne bi liše prošlo“, naglasio je pritom Jandroković. Kaže i kako razumije da se u afektu može napraviti šteta, ali da se „ovdje radi o nečemu što je bilo sustavno, vidi se da je na nekim pozicijama bilo i po stotinu udaraca".

Još članaka iz "Hrvatska"

Facebook