Prethodni članak
Sljedeći članak

LIJEP DAR ZA DAN OPĆINE: Na radost svih mještana Hrašćine, a posebno najmlađih, sportska dvorana, vrijedna 12,9 milijuna kuna, pred samim je završetkom

Djeca će prvog dana nove školske godine imati na raspolaganju novu školsku sportsku dvoranu. Svi veliki građevinski radovi su završeni, slijedi montiranje opreme i završni radovi na okolišu


Na radost svih stanovnika Hrašćine, a posebno najmlađih, radovi na izgradnji sportske dvorane kod Područne škole Hrašćina primiču se samom kraju. Tim su povodom, kao i povodom Dana općine Hrašćina, koji se slavi 26. svibnja, radove danas obišli župan Željko Kolar i predsjednica Županijske skupštine KZŽ Vlasta Hubicki.

Ukupna investicija u dvoranu je 12 milijuna i 930 tisuća kuna. - Od toga sama izgradnja sportske dvorane s okolišem iznosi 12 milijuna i 108 tisuća kuna, 550 tisuća kuna je opremanje dvorane, a ostatak od 273 tisuće kuna je trošak nadzora i koordinatora. Kao što znate, ovu sportsku dvoranu Županija gradi vlastitim sredstvima, bez EU fondova i bez pomoći države i nadležnog ministarstva, osim 300 tisuća kuna koje je Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo kao pomoć za opremanje školske sportske dvorane – rekao je župan, dodavši da bi, ako se želi podizati standard i omogućiti djeci i nastavnicima da rade u odličnim uvjetima, da se razvija sport i rad udruga, svaka općina i škola trebala imati svoju sportsku dvoranu.

 

 

 

- U ovoj financijskoj omotnici nije bila omogućena izgradnje školskih sportskih dvorana, ali mi ćemo ipak napraviti tri. To znači da bi ih, ako bi sljedeća financijska omotnica uključivala bile sportske dvorane, vjerojatno napravili šest ili osam. To je moja poruka Vladi koja će pregovarati s EU komisijom oko financijske omotnice, bez obzira na koronavirus i bez obzira što će se neki prioriteti promijeniti, a ona će vjerojatno biti usmjerena u zaštiti i očuvanju svakog radnog mjesta i pomoći gospodarstvu. Vjerojatno su i migracije je jedna od tema kojima će se Europa baviti sljedećih sedam godina, ali osobno smatram da ne bi tako lako trebali odustati od financiranja i izgradnji novih škola i novih sportskih dvorana – istaknuo je Kolar, zahvalivši Općini Hrašćina na partnerstvu kod gradnje i istaknuvši da će dvorana u Hrašćini biti završena u roku, do 15. lipnja te da će djeca prvog dana nove školske godine imati na raspolaganju novu školsku sportsku dvoranu, a dvoranu će osim učenika koristiti i udruge. Svi veliki građevinski radovi su završeni, slijedi montiranje opreme i završni radovi na okolišu. - Koristim priliku da načelniku, predsjedniku vijeća i svim mještanima i mještankama Općine Hrašćina čestitam njihov dan i vjerujem da će im izgradnja školske sportske dvorane biti jedan lijepi dar za njihov dan – kazao je župan.

 

 

 
Župan je objasnio i pomicanje rokova. - Dio opreme i materijala je naručen s inozemstva, znate da zbog koronavirusa je dobar dio vremena su granice bile zatvorene i u inozemstvu su bila određena poduzeća i zatvorena. Jednostavno se nije moglo doći do naručene opreme s jedne strane, a s druge strane mi imamo VTR-ova 4, 4% na samoj dvorani jer osnovni ugovor je bio 11 i pol milijuna kuna, a radovi su sada u završetku 12 milijuna i 108 tisuća kuna, manje čak od 600 tisuća kuna, što za ovakvo veliko gradilište i nije puno. Tu se prije svega radilo o nekim dodatnim tehničkim detaljima, više za vanjske nego za unutarnje radove. S obzirom da je ogromni prostor na kojem se radi sportska dvorana i na kojem je škola, imamo i sportska igrališta koja su s gornje strane škole. Trebalo je projektirati još neku dodatnu odvodnju zbog zaštite od oborinskih voda, a i tu je nepropusna septička jama, s obzirom na dinamiku kada će biti izgrađen kolektor i kanalizacija na području Općine smo neke stvari morali prilagoditi i ovim radovima – kazao je župan.

 

 

 
Područna škola Hrašćina broji 44 učenika, a pripada Osnovnoj školi Vladimir Nazor Budinščina. Ravnateljica škole Renata Kreber - Mikšaj rekla je ovaj projekt izuzetno bitan za našu školu, ali i za cijelu zajednicu. - Zahvljujemo Županiji na uloženoj velikoj investiciji jer ovaj projekt ima svoju svrhu i smisao, a mi ćemo ga nastojati svojim trudom i djelovanjem opravdati jako dobro – istaknula je ravnateljica dodajući kako joj je drago da su prepoznate želje i potrebe žitelja Hrašćine, čiji se san o dvorani ostvario.

 

  

 
Načelnik općine Hrašćina Branko Tukač zahvalio je Županiji, županu Kolaru i predsjednici Županijske skupštine Vlasti Hubicki što je nakon 13-ak godina, koliko se borilo da se dvorana izgradi, to i ostvareno. – Žao mi je što dvorana neće biti otvorena s Danom općine koji je 26. svibnja, no svečano otvorenje vjerojatno će biti na početku školske godine. Ova školska sportska dvorana neće služiti samo djeci koja pohađaju školu koji su izuzetni učenici, a tu je i kvalitetni kolektiv – rekao je Tukač dodajući kako su u ovom projektu sudjelovali Županija, Županijske ceste, Elektra, Zagorski vodovod. – Napravljeno je 500 metara kanalizacije i nogostupa, pripremili smo buduću odvodnju. Postavljeno je oko 500 metara podzemnog kabla, a napravit ćemo nogostup da bi pristup dvorani i školi bio adekvatan i da djeca ne bi morala ići po blatu – objasnio je načelnik dodajući da bi taj dio trebao biti gotov do 1. Rujna. Vrijednost nabrojanog je preko 700 tisuća kuna prošle godine, a ove će godine vjerojatno biti odrađeni radovi u vrijednosti 200 - 250 tisuća kuna.

 

 
Načelnik je iskoristio priliku da u ime Općinskog vijeća, predsjednika Željka Zozolyja, zamjenice Ljubice Mikulčić i svoje ime čestita nadolazeći Dan općine, a napomenuo je da je Općinsko vijeće donijelo odluku da se Vlasta Hubicki proglasi počasnom građankom općine Hrašćina.

 

 

- Ovo je nastavak politike Županije od 2001., Županija je tamo gdje ima osnivačka prava, a to su školstvo i zdravstvo, konstantno investirala. Zahvala županu Željku Kolaru koji je u svoja dva mandata učinio jako puno što se tiče energetskih obnova škola i izgradnji dvorana, samo s jednim razlogom, a to je da u KZŽ ostanu živjeti stanovnici i da svi imaju jednake uvjete - kazala je Vlasta Hubicki, predsjednica Županijske skupštine i počasna građanka općine Hrašćina.

Još članaka iz "Hrašćina"

Facebook

Od 20:45 sati autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice otvorena je za sve skupine vozila. Na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s ka...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program