Prethodni članak
Sljedeći članak

NAŠA VELEBNA LJEPOTICA: Uz dobru brigu i održavanje, Gupčeva lipa doživjet će još mnogo, mnogo godina

Zadnje je orezivanje vršeno 2015. godine


Na inicijativu Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije, a u sklopu održavanja prema elaboratu iz 2007. godine, u ponedjeljak je vršeno orezivanje Gupčeve lipe u Gornjoj Stubici.

Nakon ispitivanja vitaliteta i zdravstvenog stanja lipe i izrade elaborata, dane su dvije varijante njenog održavanja – izrada konstrukcije koja će je držati ili vršenje orezivanja kako bi se smanjio volumen krošnje i održala njena statika. – Naravno da smo se odlučili za drugu varijantu, stoga se svakih par godina vrši orezivanje, kako bi se smanjila vjerojatnost većih lomova grana ili cijelog stabla i kako bi joj se produžio životni vijek – rekla je ravnateljica Javne ustanove KZŽ Dijana Hršak, koja je pratila radove.

Gupčeva lipa nalazi se unutar Parka prirode Medvednica i u nadležnosti je Javne ustanove Parka prirode, no mi smo prije dvije godine potpisali sporazum o održavanju pojedinačnih dijelova zaštićene prirode za koje zajednički skrbimo, a nalaze se na području naše županije, baš kao i Gupčeva lipa, koja je povijesno izuzetno bitna na naš kraj i ima veliku priču, zbog čega je i bila na natjecanju za stablo godine i kroz taj natječaj se čulo za nju, stubički kraj i Hrvatsku – rekla je Hršak.

Napomenula je i kako se, obzirom na svoju starost i sve krive zahvate koji su na njoj kroz godine rađeni, lipa izuzetno dobro drži. – Neki su joj zahvati napravili štetu, iako se tada radilo kako se najbolje znalo. No, bez obzira na to, ona je živa, vitalna i dobro se obnavlja, grane su joj zdrave i time pokazuje zahvalnost za brižnost koju imamo prema njoj, osobito Božidar Sačer, vlasnik Birtije Pod lipom, koji je svaki dan s njom – rekla je još Hršak.

Dijana Hršak, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ

Da je naša starica, koja ne mari za godine, u izuzetno dobrom stanju, potvrdili su i stručnjaci iz tvrtke Urbani šumari, Goran Huljenić i Andrija Majić, koji su vršili ispitivanje i orezivanje.

Lipa je vitalna, nema bolesnih grana, ima područja na mjestima starih rezova gdje se nalazi malo truleži, ali to je sve u dosta dobrom stanju, obzirom na starost. Lisna masa je u vrlo zdravom stanju, a stablo je bujno – rekao je Huljenić. Pojasnio je kako su prvo izvršili probno bušenje rezistografom, kako bi se izvršio pregled preostale zdrave stjenke, no obzirom da se radi o invazivnom pregledu, nisu radili mnogo rupa, obzirom da ju i sam dobro poznaje, jer je bio prisutan tijekom izrade elaborata 2014. godine.

 Napravili smo redukciju krošnje i prorijedili je, kako bismo pustili svjetlost u unutrašnjost i potaknuli rast novih grana u unutrašnjosti, a i kako bi smanjili gornji volumen krošnje i smanjili opterećenje na drvo kada puše vjetar, odnosno pripomogli boljoj statici – pojasnio je Huljenić.

Dodao je i kako su je tretirali gljivom trihoderma, preparatom kojim se tretiraju stara stabla kako bi im se produžio životni vijek.

A obzirom da je i Gupčeva lipa živo biće te da će jednog dana umrijeti, srušiti se ili posušiti, uopće nam je bilo teško pitati stručnjake što misle o tome koliko bi još dugo mogla poživjeti. No, odgovor nas je ugodno iznenadio.

Jako dugo. Dosad je pokazala da svašta može istrpjeti, ima super gen tako da očito se poklopilo puno dobrih stvari, jako je vitalna i lijepo reagira na orezivanja, pušta nove izboje i budućnost joj je svijetla, osobito ako će ju Božidar nastaviti paziti i zalijevati kao i dosad, što je jako puno doprinijelo njezinoj vitalnosti – rekli su Huljenić i Majić.

Goran Huljenić i Andrija Majić, tvrtka 'Urbani šumari d.o.o.'

Dobrim gospodarenjem, brigom i kontrolom, zalijevanjem, pokojim razgovorom s njom, divljenjem posjetitelja, orezivanjem i posebnim tretmanima, sigurni smo da će nam Gupčeva lipa još dugo poživjeti i doprinositi prepoznatljivom identitetu ovoga kraja, ali i cijele županije te pričati svoju priču još mnogim generacijama.

Još članaka iz "Gornja Stubica"

Facebook

Opasnost je od naleta na predmet na kolniku na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče na 255. km između čvorova ZADAR II i ZADAR I u smjeru Zagreba. Vozi se uz ograničenje brzine 80 km/h.  Zbog prometne nesreće na autocesti A5 na 72.+200 km između...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program