Prethodni članak
Sljedeći članak

Na gornjostubičkom groblju blagoslovljena novoizgrađena kapelica Majke Božje Žalosne

Kapelica je izgrađena u spomen i prema zapisima o nekadašnjoj kapeli koja se tu nalazila


Prošlog je tjedna na mjesnom groblju u Gornjoj Stubici blagoslovljena kapela Majke Božje Žalosne.

Gornja Stubica, poznata kao mjesto s najviše kapelica, tako je dobila još jednu malu kapelicu i to zahvaljujući udruzi 'Gornjostubička luč'.

-Zapis o kapeli 'Žalosne Gospe na župskom groblju' pronašli smo u spisima Kanonske vizitacije 1749. koja je sagrađena nastojanjem tadašnjeg župnika Ivana Šantića i doprinosom vjernika. Imala je zidanu kamenu menzu na kojoj se nalazio Isusov križ te kipovi, kao i tri posvećena oltara. Spominje se i da je imala zidani kor, dobre orgulje, te da je sva posvođena. Spominje se i drveni toranj u kojem vise dva zvona. Kapela nije imala stvari za služenje mise, nego su se one donosile iz župske crkve. Nekadašnja kapela je očito bila klasična sakralna građevina nepoznate veličine s drvenim tornjem – kaže vlč. Dubravko Škrlin Hren, predsjednik udruge Gornjostubička luč, koji je želio da se obnovi drevna povijest te je tako nastala ideja o izgradnji ove male kapele koja je prošlog tjedna posvećena.

Ova kapelica, u manjim dimenzijama, sadržava sve ono što se navodi o povijesnim spisima: zidanu menzu, drveni toranj, dva mala zvonca, kipove spomenutih svetaca, dva vitraja i malu grobnicu u koju će se uskoro pohraniti zemni ostaci pronađeni na povijesnom župnom groblju oko crkve sv. Jurja i nekadašnje kapele MB Žalosne.

Kapelicu je sagradila firma Vladimira Brebera, prema idejnom rješenju ing. Juraja Jurasa, a vlč. Škrlin Hren zahvalio je svima koju su sudjelovali u radovima i podršci projektu, Općini Gornja Stubica na financijskoj potpori te upravitelju župe vlč. Nikoli Jurkoviću. Misno slavlje i blagoslov kapele predvodio je vlč. Ivan Vujević, mladomisnik iz Travnog u zajedništvu sa svećenicima: Nikolom Jurkovićem, Dubravkom Škrlinom Hrenom, Stjepanom Lukecom i Josipom Čuligom.

Još članaka iz "Gornja Stubica"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program