Prethodni članak
Sljedeći članak

Na gornjostubičkom groblju blagoslovljena novoizgrađena kapelica Majke Božje Žalosne

Kapelica je izgrađena u spomen i prema zapisima o nekadašnjoj kapeli koja se tu nalazila


Prošlog je tjedna na mjesnom groblju u Gornjoj Stubici blagoslovljena kapela Majke Božje Žalosne.

Gornja Stubica, poznata kao mjesto s najviše kapelica, tako je dobila još jednu malu kapelicu i to zahvaljujući udruzi 'Gornjostubička luč'.

-Zapis o kapeli 'Žalosne Gospe na župskom groblju' pronašli smo u spisima Kanonske vizitacije 1749. koja je sagrađena nastojanjem tadašnjeg župnika Ivana Šantića i doprinosom vjernika. Imala je zidanu kamenu menzu na kojoj se nalazio Isusov križ te kipovi, kao i tri posvećena oltara. Spominje se i da je imala zidani kor, dobre orgulje, te da je sva posvođena. Spominje se i drveni toranj u kojem vise dva zvona. Kapela nije imala stvari za služenje mise, nego su se one donosile iz župske crkve. Nekadašnja kapela je očito bila klasična sakralna građevina nepoznate veličine s drvenim tornjem – kaže vlč. Dubravko Škrlin Hren, predsjednik udruge Gornjostubička luč, koji je želio da se obnovi drevna povijest te je tako nastala ideja o izgradnji ove male kapele koja je prošlog tjedna posvećena.

Ova kapelica, u manjim dimenzijama, sadržava sve ono što se navodi o povijesnim spisima: zidanu menzu, drveni toranj, dva mala zvonca, kipove spomenutih svetaca, dva vitraja i malu grobnicu u koju će se uskoro pohraniti zemni ostaci pronađeni na povijesnom župnom groblju oko crkve sv. Jurja i nekadašnje kapele MB Žalosne.

Kapelicu je sagradila firma Vladimira Brebera, prema idejnom rješenju ing. Juraja Jurasa, a vlč. Škrlin Hren zahvalio je svima koju su sudjelovali u radovima i podršci projektu, Općini Gornja Stubica na financijskoj potpori te upravitelju župe vlč. Nikoli Jurkoviću. Misno slavlje i blagoslov kapele predvodio je vlč. Ivan Vujević, mladomisnik iz Travnog u zajedništvu sa svećenicima: Nikolom Jurkovićem, Dubravkom Škrlinom Hrenom, Stjepanom Lukecom i Josipom Čuligom.

Još članaka iz "Gornja Stubica"

Facebook