Prethodni članak
Sljedeći članak

Kroz godinu dana mještani Laza i Svetog Mateja imat će sigurnu vodoopskrbu

Traju radovi na uređenju Izvorišta ''Oštri Hum''


Danas su se kod mjesta radova na uređenju Izvorišta ''Oštri Hum'' u Mariji Bistrici sastali direktor ''Zagorskog vodovoda'' Mario Mihovilić, načelnici Općina Marija Bistrica i Gornja Stubica Josip Milički i Jasmin Krizmanić, te predstavnici Lokalnog vodovoda Sveti Matej Ivan Kuren i Ivan Bigec. Direktor ''Zagorskog vodovoda'' Mario Mihovilić tom je prilikom predstavio Projekt ''Uređenje izvorišta Oštri Hum. Naime sa spomenutog izvorišta vodu dobivaju mještani jednog dijela naselja Laz Bistrički, koji se nalazi u Općini Marija Bistrica, ali i naselja Sveti Matej iz Općine Gornja Stubica. No, kapacitet tog izvorišta sa sadašnjim spremnikom nije dovoljan da bi se bez poteškoća vršila opskrba ovih naselja, pa je ''Zagorski vodovod'', nakon što mu je Općina Marija Bistrica prepustila na upravljanje to izvorište, krenuo u uređenje, kao prvi korak u rješavanju kompletne vodoopskrbe za naselja Laz i Sveti Matej, pa možda i šire.

Što se sve radi i kakvi su rokovi pojasnio je sam direktor Mihovilić: ''Nakon dobivene građevinske dozvole dogovoreni su radovi sa tvrtkom Gradnja Cesarec iz Zaboka, nadzor vrši tvrtka ''JAM-ING'', a ''Zagorski vodovod'' je investitor. Radi se generalno uređenje izvorišta, sa uređenjem bušotine, upravljačkom zgradom i klorinatorskom stanicom. Kapacitet izvorišta je 3,5 litre po sekundi, a dubina bušotine oko 100 metara i kad za otprilike godinu završe kompleti radovi, kad se dobije uporabna dozvola, pa vodopravna dozvola, moći ćemo zadovoljiti opskrbu vodom svih naselja u Lazu Bistričkom u Općini Marija Bistrica i naselja Sveti Matej u Općini Gornja Stubica. '' – rekao je Mihovilić i dodao da radovi traju mjesec dana, da su do sada izvedeni u vrijedno od 200 tisuća kuna, a ukupna vrijednost investicije je 1.220.000,00 kuna. Inače mještani Laza i Svetog Mateja i sada imaju vodu sa tog izvorišta, ali je izdašnost puno manja, pa često dolazi do nestašica. Mihovilić je rekao kako će za godinu dana sigurno situacija sigurno potpuno normalizirati, a moguće je da će već i prije, tijekom radova mještani osjetiti bolju situaciju sa opskrbom, što bi bio dodatni benefit.

Mihovilić se osvrnuo i na još jedan projekt ''Zagorskog vodovoda'' na području Općine Marija Bistrica i to u naselju Humu Bistričkom u neposrednoj blizini Kapele Marije Magdalene. ''Prošle godine smo izgradili Crpnu stanicu ''Hum Bistrički'' i omogućili time da se stanovništvo toga dijela naselja Hum Bistrički priključi na javnu vodoopskrbu. U tijeku su radovi spajanja postojećih potrošača s lokalnog vodovoda na javnu vodoopskrbu ''Zagorskog vodovoda.'' Planiramo tijekom ovog ljeta dovršiti kompletne radove i spojiti sve potrošače sa lokalnog na Zagorski vodovod, što je za taj kraj, koji je imao problema, ne toliko sa kvalitetom vode, koliko sa pomanjkanju količine, veliki benefit, jer će sad imati sigurnu i stabilnu distribuciju vode.'' – zaključio je Mihovilić.

Načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički zahvalio je ''Zagorskom vodovodu'' i rekao kako je po pitanju vodovoda na području Općine Marija Bistrica bio jedan monitoring. ''Zakon i uredbe su doveli do toga da krenemo aktivno rješavati pitanje vodoopskrbe. Naselje Hum Bistrički oko Marije Magdalene i prema Kušićima se rješava i uloženo je nekoliko milijuna kuna, te se širi mreže i to ide dobrom dinamikom. Po pitanju Laza, do 2014. u ovo izvorište, koje smo predali ''Zagorskom vodovodu'' uložila oko milijun kuna, a i u cijevi koje su postavljene u trupe državne ceste D 29 prilikom obnove kroz Laz, Općina je još 2013. uložila 1,2 milijuna kuna. Sve je to bio preduvjet da se može ovo danas realizirati'' – rekao je Milički i dodao kao ova investicija uređenje Izvorišta ''Oštri Hum'' košta oko 1,4 milijuna kuna, a time će se dobiti stabilnost pumpanja izvorišta, stabilnost opskrbe vodom, pojačat će se kapaciteti spremnika i to će biti dovoljno da možemo kvalitetno opskrbiti naselje Laz i dio vode isporučiti u naselje Sveti Matej. ''Konačni cilj je da se izgradi još jedna vodosprema od 200 kubika, koja bi pokrivala cijelo naselje Laz i šire i Sveti Matej i paralelno s tim se dovlači jedan dodatni vod iz Marije Bistrice, u slučaju da ovo izvorište bude u poteškoćama, da se može u istom trenutku opskrba navedenih naselja priključiti na rezervni vod.'' – rekao je Milički.

Načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić zahvalio je ''Zagorskom vodovodu i bistričkom načelniku što su uvidjeli probleme sa opskrbom vode u naselju Sveti Matej. ''Ovo naselje nema dobro riješeno pitanje vodoopskrbe niti po količini ni kvaliteti i ovo bi zapravo riješilo ukupan problem distribucije vode u Sveto Mateju, a što će biti i jedan dobar putokaz za ostale lokalne vodovode koji su na području naše općine.'' rekao je Krizmanić i dodao kako na području općine postoji 13 lokalnih vodovoda, koji svi u određenom vremenu imaju problema sa vodoopskrbom. ''Ovo će biti jedan dobar primjer i način, ili putokaz na koji način u budućnosti rješavati naše lokalne vodovode''. – zaključio je Krizmanić.

Predstavnik lokalnog vodovoda Sveti Matej Ivan Kuren istaknuo je kako se na ovom rješenju radi već dugo vremena i ono bi puno značilo za korisnike vodovoda u Svetom Mateju kojih ima oko 130, a uz njih i nekoliko vlasnika vikendica. ''Na ovom rješenju se radi već niz godina, ali pojave se uvijek neke objektivne poteškoće, koje uspore taj proces. No, koliko sada vidimo, rješenje jako blizu, radovi su u lijepoj fazi, s obzirom i na vremenske uvjete. Problem našeg vodovoda su sušni periodi kad nemamo vode, a u zadnje vrijeme nam se događa i kod svake kiše zamućenje. Tako da nemamo vode i još je neispravna za piće. Ovaj dio koji trenutno dobivamo sa ovog izvorišta na Oštrom Humu nije dovoljan za kompletnu potrošnju. Ugradnjom novih spremnika vjerujemo da bi se taj dio riješio''. – zaključio je Kuren.

Pitanje vodoopskrbe još uvijek je goruće pitanje u mnogim zagorskim mjestima, a u Općini Marija Bistrica se nadaju da će u vrlo skoro vrijeme svi stanovnici biti pokriveni neometanom distribucijom vode. Ovaj projekt je jedan od dijelova mozaika, koji vode u tom smjeru.

Još članaka iz "Gornja Stubica"

Facebook