Prethodni članak
Sljedeći članak

Oršićev tradicijski vinograd obnovljen s 250 sadnica starohrvatske beline i sokola

Projekt je to koji Muzeji Hrvatskog zagorje provode u suradnji s Trgocentrom i HGK Županijskom komorom Krapina


U Gornjoj Stubici u tijeku je obnova tradicijskog vinograda u perivoju dvorca Oršić, kod Muzeja seljačkih buna.

Projekt je to kojega Muzeji Hrvatskog zagorja realiziraju u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom Županijskom komorom Krapina te Trgocentrom.

- Zagorje je po proizvodnji vina i vinove loze poznato još od srednjeg vijeka, a mi smo jedini muzej u Hrvatskoj koji ima svoj tradicijski vinograd, kojega sad obnavljamo, a uz to i dio stalnog postava i vinskom podrumu posvećen vinu i vinogradarstvu – rekla je ravnateljica Muzeja seljačkih buna Vlatka Filipčić Maligec.

Obnova je krenula zahvaljujući ideji djelatnika Muzeja seljačkih buna koji su ukazali na loše stanje vinograda i potrebu za revitalizacijom, pojasnio je ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol, istaknuvši kako je do suradnje s Trgocentrom došlo upravo preko Županijske komore Krapina. – Posađeno je 250 sadnica starohrvatske beline i sokola te smo ovim projektom dokazali kako se revitalizacijom postojeće baštine mogu realizirati lijepi projekti, za koje ne treba uvijek puno novaca – rekao je Sabol te najavio da će se, kada kroz nekoliko godina, bude prva berba, upriličiti i ta manifestacija prema tradicionalnim običajima.

Voditelj udruge autohtonih sorti vinove loze Slavko Merkaš rekao je kako je revitalizacija vinograda i sadnja starinskih sorti projekt koji se provodi već 16 godina, u suradnji sa Županijskom komorom Krapina i Trgocentrom, kako bi se povećalo i unaprijedilo vinogradarstvo u Krapinsko – zagorskoj županiji. – Taj je projekt dao izvanredne rezultate, zasađene su nove površine, imamo i svoj kvalitetan sadni materijal. To su vina koja su poznata po tome da imaju svježinu, daju dobre šećere, kiselina im ne pada, jedna izvanredna priča vinogradarstva u Zagorju. To je sorta koja je roditelj 82 svjetskih sorata, stoga se za ovu priču interesiraju i svjetski i europski instituti, a marketinški i tržišni dio tek slijedi – rekao je Merkaš.

Zdravko Jakuš, voditelj proizvodnje loznih cjepova i vinograda Trgocentra, rekao je kako je namjera da sorte starohrvatska belina i sokol, postanu dio kulturne baštine ovoga kraja te da se kao takvi zaštite, kako bi se nudili u paketu s zagorskim zaštićenim delicijama, puricom s mlincima i štruklima. – Mi još podižemo proizvodnju loznih cjepova, imamo svoju podlogu, svoju plemku i time možemo garantirati i zdrav i kvalitetan sadni materijal – napomenuo je Jakuš, istaknuvši kako u projektu sudjeluje i 16 mladih agronoma , školovanih u smjeru vinarstva.

Janja Kantolić iz Županijske komore Krapina rekla je kako se Komora, kao zastupnica interesa svojih članica, uključila u ovaj projekt kako bi se povezala tvrtka Trgocentar s Muzejima Hrvatskog zagorja. – Spoj tradicije, autohtonosti, poduzetništva i kulture može pridonijeti puno jednom kraju, iznjedriti nove usluge i proizvode, što je više nego dobrodošlo – rekla je Kantolić.

Uz već spomenute govornike, projekt su podržali i načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić te ravnateljica OŠ Matije Gupca Sanja Knezić, a neki od okupljenih i sami su se okušali u sadnji novih cjepova u Oršićevom vinogradu.

Još članaka iz "Gornja Stubica"

Facebook