Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTOGALERIJA] Ponos i sjećanje na Susretima za Rudija: 'Nikad mu nećemo moći dovoljno zahvaliti'


Uz polaganje vijenaca i svijeća brojnih delegacija, u Sportskom parku Rudolfa Perešina u centru Gornje Stubice otvoreni su 26. Susreti za Rudija.

Ispred organizatora, okupljene je pozdravio i dobrodošlicu u Gornju Stubicu zaželio gornjostubički načelnik Jasmin Krizmanić, koji je istaknuo kako su ovi Susreti dobra prilika za naglašavanje istine o Domovinskom ratu te da su, osim Rudiju, posvećeni svim braniteljima koji su dali svoje živote u Domovinskom ratu. – Cilj nam je trajno sačuvati uspomenu na Rudija, učiti mlade da ga njegova skromnost i ljubav prema domovini izdvajaju iz mase, kao i ono najvrjednije što je na Hrvatsku dao, svoj život. Želimo da svatko tko dođe u Gornju Stubicu vidi i čuje priču o čovjeku koji je branio domovinu – rekao je Krizmanić.

Istaknuo je i kako je jutros, zajedno s ministrom Medvedom i županom Kolarom, obišao radove na Spomen hiži Rudolfa Perešina u Jakšincu, koja bi trebala biti stavljena u funkciju do sljedećih Susreta za Rudija.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar rekao je kako je za današnji govor inspiraciju pronašao u očima Rudolfa Perešina. – Blage, nježne, dobre, a s druge strane u njima vidite pogled u budućnost, hrabrost i viziju za onakvo djelo koje je napravio. Ako nam treba inspiracija, uzor u svakodnevnom životu, onda su to naši branitelji, ljudi kakav je bio Rudi. Mi možda jesmo mala zemlja, ali smo veliki narod, zahvaljujući takvim ljudima – rekao je Kolar. Istaknuo je i kako i Krapinsko – zagorskoj županiji postoji inicijativa da se ovdje izgradi jedan, četvrti veteranski centar kakve Vlada s Ministarstvom branitelja gradi po Hrvatskoj, a koji bi nosio ime po Rudolfu Perešinu.

Otvorenju Susrete ove je godine prisustvovao ministar hrvatskih branitelja, potpredsjednik Sabora i izaslanik premijera Tomo Medved, koji je cvijeće položio u društvu državnog tajnika u ministarstvu obrane Zdravka Jakopa, Karla Kolesara, izaslanika ministarstva vanjskih i europskih poslova te saborskog zastupnika i krapinskog gradonačelnika Zorana Gregurovića. – Okupljamo se ovdje i svjedočimo o Rudijevom herojstvu i doprinosu obrane Hrvatske. I nkad mu nećemo moći dovoljno zahvaliti, a njegova slavna rečenica i njezino značenje može nam poslužiti i danas u mnogim izazovima s kojima se suočavamo. Ona je poruka i poziv da moramo biti zajedno, uvijek jednu uz druge, a ovi su Susreti važni i jer okupljaju mlade koje učimo da cijene ideale po kojima je živio Rudi – rekao je ministar te je najavio kako će iduće godine u programu aeromitinga sudjelovati i novi borbeni avioni Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Susrete je otvorio brigadni general Michael Križanec, zapovjednik HRZ – a i izaslanik predsjednika Zorana Milanovića. – Cilj nam je da otmemo Rudija zaboravu, što mi radimo svaki dan, kad naši kadeti i vojnici odlaze u središte za obuku Rudolf Perešin i kad nam na praksu dolaze djeca iz Srednje zrakoplovno tehničke škole Rudolf Perešin u Zagrebu. Mi ćemo u zrakoplovstvu graditi odnose s prijateljskim i susjednim zemljama da bi nastavili graditi ono o čemu je Rudi sanjao. Sve njegove kvalitete i vrline mi smo ugradili u temelje svoje obuke i našim življenjima – rekao je Križanec.

Svake godine prilikom ove manifestacije posebnu buru emocija proživljava Rudijeva udovica Ljerka Perešin. – Svake godine ovo buja i nekad se pitam što još možemo. Tako sam ponosna i zadovoljna svime što se radi, kako se ne bi zaboravila žrtva života koju je Rudi podnio i jako mi je važno da to bude i okupljanje mladih, da slušaju o Domovinskom ratu kroz jedan ovakav program – rekla je Ljerka Perešin.

Cvijeće i svijeće pred bistom položila su brojna izaslanstva, među njima u i pokrovitelja zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, braniteljskih i drugih udruga i institucija, saborski i županijski zastupnici, kao i predstavnici Zračnih snaga Austrije te vojni izaslanici Francuske, Mađarske i SAD – a te, naravno, obitelj pokojnog Rudija.

U programu su sudjelovali Povijesna postrojba KZŽ – Keglevićeva straža Kostel, UBDR Sveti Juraj Gornja Stubica, Udruga Kuburaša Marija Bistrica te Klapa Hrvatske ratne mornarice 'Sveti Juraj'.

U tijeku je i bogati letački program, koji nad nebom u Gornjoj Stubici traje do 17 sati.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Još članaka iz "Gornja Stubica"

Facebook