Prethodni članak
Sljedeći članak

'Suvremeni ples zahtjevan je mentalno i fizički, ali se istovremeno upravo u tome krije ljepota'

Mlada izvedbena umjetnica Margareta Sinković iz Oroslavja plesom se bavi od četvrte godine, a kroz klasično obrazovanje u suvremeni se ples zaljubila već na 'prvi korak'


Mlada umjetnica Margareta Sinković iz Mokrica u Oroslavju velik je dio svoj djetinjstva, pa onda i školovanje, posvetila plesu. I to suvremenom plesu, koji je u njezinom životu zauzeo jedno posebno mjestu, u kojem je, kako kaže, našla svoj poziv kojim se želi baviti. I ne samo baviti, nego ga i prenijeti na druge, promicati važnost i ljepotu plesnog izričaja u društvu.

Preko baleta do suvremenog plesa

Dvadesettrogodišnja Margareta plesom se bavi od svoje četvrte godine. – Ne sjećam se točno kako je to počelo, vjerojatno sam ideju o plesu dobila gledajući emisije na televiziji koje su potaknule moju želju za plesom. Roditelji su me upisali na tečaj baleta, misleći da će me brzo proći bolja za time, kao što to većinom bude kod djece. No, kod mene je otišlo u sasvim drugačijem smjeru – ispričala nam je Margareta. Školu za klasični balet završila je 2015. godine, pohađala je tečajeve suvremenog plesa, a lani je završila preddiplomski studij suvremenog plesa na Akademiji dramske umjetnosti. Otkrila nam je i kako se u suvremeni ples zaljubila već kad je prvi put, za vrijeme klasičnog obrazovanja, dobila priliku kreirati osobni izričaj putem pokreta. - Suvremeni ples mi je nudio tu mogućnost prenošenja ideja u pokret i željela sam se još više s njim upoznati te sam iz tog razloga upisala tečaj, bez ikakvog plana nastavka profesionalnog bavljenja plesom. Pohađanjem satova i gledanjem predstava, moje zanimanje za ples je sve više raslo i jednostavno sam imala osjećaj da je to ono čime bih se trebala baviti – kaže Margareta.

Domaća scena suvremenog plesa

Iako se, kaže, u razvijenijim zemljama više ulaže u suvremenu plesnu umjetnost, jer su omogućeni bolji prostori i tehnološki uvjeti za rad, kao i financije, domaća plesna scena vrlo je aktivna. – Postoje inicijative koje dolaze direktno od samih plesnih umjetnika, koji traže načine kako poboljšati stanje u kojem se plesna scena nalazi. Kod nas postoji ideja zajednice i umrežavanja, što se vani vrlo često gubi zbog veće konkurentnosti i svrha stvaranja umjetnosti nerijetko postaje samo zadovoljenje tržišta – pojasnila nam je svoje viđenje mlada plesna umjetnica, koja kaže kako ne teži ničijem plesnom stilu ili uspjehu, već joj uzore predstavljaju ljudi koji su joj u ključnim trenucima bili podrška. Među prvima pedagoginja Ana Samovojska i plesač Ognjen Vučinić, ali i mnogi drugi koji su utjecali na nju u trenutku njenih najvećih nesigurnosti.

Tečajevi i radionice za odrasle amatere

Margareta trenutno vodi tečajeve suvremenog plesa za odrasle amatere, kao i plesne radionice u Zelenoj dvorani u Zaboku, kamo je dovela i projekt Kino pleše. – Razmišljala sam na koji bih način mogla ovo čime se bavim približiti mladima izvan Zagreba, a kako sam u Zaboku pohađala Gimnaziju te sam bila upoznata s radom Zelene dvorane, učinilo mi se to kao idealno mjesto – kaže Margareta, čiju je ideju prihvatio osnivač i predsjednik udruge GOKUL Nenad Borovčak. Kroz projekt Kino pleše dosada su održana dva od četiri bloka, kroz koja su prikazani eksperimentalni filmovi nastali za vrijeme studija suvremenog plesa, kao i filmski radovi Umjetničke organizacije Škvadra. Novi blok na rasporedu je 18. ožujka, kada će biti predstavljen rad BADco., kolaborativne skupine koja je u svojih 20 godina djelovanja ostavila značajan trag na domaćoj plesnoj sceni, dok će se 8. travnja predstaviti inkluzivni kolektiv Plesna grupa Magija koja djeluje u Rijeci, a koju čini mješoviti ansambl, plesači različitih stupnjeva i vrsta tjelesnog oštećenja koji ostvaruju umjetničke i produkcijske suradnje s profesionalnim plesačima nezavisne suvremene plesne scene. – Uz projekcije dolaze i sami autori i autorice s kojima publika ima prilike porazgovarati o radovima. A što se tiče radionica suvremenog plesa, ciljana skupina su mi odrasli amateri, od mlađih generacija, učenika srednje škole, nadalje. Na jednoj radionici pridružile su se i dvije mlađe djevojčice, tako da sam imala zanimljiv miks generacija, što je funkcioniralo iznenađujuće dobro – rekla je Margareta te najavila tri vikend radionice tijekom ožujka (5. i 6. 3., 19. i 20.3., 26.i 27.3.) te jednu u travnju (2. i 3. 4.).

Brojni planovi

Otkrila nam je i kako bi svakako voljela nastaviti svoje obrazovanje i sudjelovati u različitim projektima, u kojima bi mogla rasti kao izvođačica i autorica. - Paralelno bih željela graditi interes za suvremenu plesnu umjetnost izvan granica Zagreba, dijeliti to što radim sa širom zajednicom. Suvremeni ples moj je poziv, jer se ovakav tip rada isprepliće s privatnošću i osobnošću, velika je razina izloženosti te je upravo zbog toga suvremeni ples često zahtjevan i mentalno i fizički, ali se istovremeno u tome krije i ljepota – zaključila je mlada Oroslavčanka, pred kojom je, sigurni smo, vrlo svijetla budućnost u onome u čemu se u potpunosti pronašla.

 

Još članaka iz "Glazba"

Facebook