Prethodni članak
Sljedeći članak

Rajko Suhodolčan pazi 'da se ne pozabi' dobra, stara, zagorska mužika

U suradnji s glazbenim sastavom 'Faringaši' iz ivanečkog kraja, jedan od najplodnijh i najuspješnijh zagorskih glazbenika izdao je novi album na kojem se nalaze osvježene obrade popularnih pjesama koje se desetljećima rado pjevaju i slušaju u Zagorju


Iza Rajka Suhodolčana, poznatog zagorskog kantautora, brojni su autorski hitovi koje izvodi ili on sam, ili njegov Kvartet 'Gubec', ili pak neki drugi zagorski izvođači za koje je Rajko također napisao brojne pjesme. Koliko ih je točno, ne zna napamet ni on sam, no u neformalnom nam je razgovoru rekao kako je napisao sigurno više od 200 različitih pjesama, od kojih je njih više od 100 snimljeno u studiju i službeno izdano. Isto tako, iza Rajka, dobitnika čak pet Porina, je i njegovih četrnaest samostalnih albuma te još četiri koje je snimio s 'Gupcima', a našu pažnju sada je privukao njegov najnoviji, devetnaesti album u karijeri, kojeg je snimio u suradnji s glazbenim sasatavom 'Faringaši', iskusnim i prekaljenim majstorima 'violinske glazbe s cimbalom' iz ivanečkog kraja.

 

Osvježena autohtonost

Riječ je o albumu vrlo konkretnog naziva 'Da se ne pozabi', na kojem se nalazi petnaest obrada starih zagorskih popevki, od koje se nekima zna, a nekima više ni ne zna autor, a koje su već desetljećima rado izvođene i slušane u cijelom kajkavskom kraju. – Ima puno prekrasnih pjesama te naše starinske mužike, koja se, da tako velim, počela polako zatirati, na način da je gotovo više i nema u medijskom prostoru. Moja je želja bila da bar neke od tih pjesama sačuvamo za buduće generacije i napravio sam popis petnaest pjesama, od kojih su neke bile u alpskom stilu, neke tamburaške i htio sam ih poboljšati produkcijski i u kvaliteti zvuka, bez da diram u njihovu autohtonost, melodiju i tekst. Naravno, aranžmane smo prilagodili violinama i cimbalu, ali htio sam da budu što sličnije originalu. Što se tiče samog izbora pjesama, vjerojatno bi svatko od nas izabrao različitih petnaest, obzirom da ih uistinu ima mnogo koje su lijepe i treba ih sačuvati, no, eto, ja sam se odlučio za ove – ispričao nam je Rajko.


Radni spotovi

Tako se na albumu, redom, nalaze pjesme Jutro rano, Rastanak s majkom, Čija je ono zvijezda, Jesensko lišće, Oj, mladosti moja, Mala Čiči, Kada dođe mjesec maj, Krčma starog Đonija, Zagorski sam bećar pravi, Ljubavi, ljubavi, Idi svojim putem, Tam dolje po polju, Voljeli se dvoje mladih, Ciganka mi gatala na travi i Labud plovi, a neke od njih već su u vrlo kratkom vremenu na Rajkovom You Tube kanalu, Narodni Tube, zabilježile nekoliko desetaka tisuća pregleda. Naime, Rajko je za svaku od tih petnaest pjesama odmah snimio i video spot. – Ma nisu to pravi video spotovi. To su zapravo, kako ih ja zovem, radni spotovi. Naime, nismo htjeli stavljat na You Tube samo audio snimke uz sliku, nego smo se jedno popodne našli i u četiri sata snimili video podloge za svih 15 pjesma – ispričao nam je Rajko, čija je diskografska kuća SBS Music, u koprodukciji s Menartom, izdala ovaj album.

 

Odabir glazbenika

Rajka smo pitali i kako to da je ovaj svoj projekt odlučio realizirati upravo s Faringašima. – Prvo sam razgovarao s Kavalirima oko toga, no oni imaju puno svojih sviračkih obaveza, a isto tako, oni su jedan autorski bend koji ima svoje specifično i prepoznatljivo suzvučje i jezik, tako da smo na kraju zaključili da njih ne bi trebalo tu 'dirati'. Oni su uspješni u tome što rade i dobro je da se toga drže. Nakon toga sam išao tražit bend s kojim bih to realizirao i pali su mi na pamet Faringaši. To su skromni dečki, koji svi rade neke druge poslove u životu, a glazba imm je usput, druga stvar u životu. No, ljudi ne znaju da oni odlično sviraju to što sviraju. I uživo oni fantastično zvuče. Bio sam puno puta s njima na feštama, vidio sam što sve mogu, no, nažalost, premalo se o njima zna. Također, imaju jedan arhaični glazbeni izričaj i zvuk, pogotovo njihov violinista Branko Ribić. Danas je već uistinu jako teško naći violinistu koji može tako, na taj arhaičan način svirati. To je jednostavno u tebi ili nije – ispričao nam je Rajko te dodao kako ni Faringaši na prvu nisu bili pretjerano 'zagrijani' za ovaj projekt, no s vremenom su ga itekako prihvatili i sad su na kraju, kaže Rajko, i oni vrlo zadovoljni kako je sve to ispalo.

 

Poticaj mladima

No, kako god, mnoštvo je još takvih pjesama koje bi bilo dobro sačuvati od zaborava, ali za sada Rajko ipak ne razmišlja o nastavku, odnosno, novom albumu s obradama još nekih starih zagorskih pjesama. – Sve to puno košta, a na ovaj način ja zapravo radim uslugu autorima tih pjesama, ali i Zagorju kojem ostavljam jednu vrijednu stvar. Osobno nemam od toga nemam ništa, nego smo čak dečki i ja sve to morali platiti, od studija, snimanja, produkcije, izrade... Tako da nije to baš jednostavno. Kad bi netko bio zainteresiran da to financira, onda bi to bila druga priča, međutim, danas to više gotovo da i ne postoji, odnosno, jako teško je naći nekog tko bi to financirao. Stoga mislim da se to više neće ponavljati. Ja sam to napravio radi svojeg gušta, i bez lažne skromnosti, mislim da je to napravljeno dosta dobro – ispričao nam je Rajko Suhodolčan dodavši na kraju kako bi volio da ove njegove obrade preko You Tube-a potaknu možda i neke mlađe generacije da počnu slušati i više cijeniti tradicionalnu zagorsku glazbu.

Još članaka iz "Glazba"

Facebook