Prethodni članak
Sljedeći članak

Stiže film o legendi hrvatske glazbe. Autor otkriva kako će se raspodijeliti glavne uloge


Na filmu o Miši Kovaču radi se već nekoliko godina. Trebalo bi to biti djelo producenata Igora i Frana Juraja Prižmića te scenarista Borisa Homovca.

- Ja sam još prije više od deset godina došao do spoznaje kako je Mišo Kovač jedna od rijetkih pojava na domaćoj i regionalnoj javno-estradnoj sceni čija bi životna priča i karizma privukli enorman broj gledatelja u kino dvorane, kad bi se napravio igrani film o njegovu po mnogim aspektima burnom, nadasve uspješnom, ali donekle i tragičnom životu. Prije otprilike dvije i pol, tri godine počeo sam intenzivnije razvijati tu priču, ponukan i tadašnjim golemim uspjehom srpskog filma 'Toma', koji je uspio osvojiti ne samo gledatelje u Srbiji, nego pokorio doslovno cijelu regiju, što sam siguran da može biti i slučaj s Mišom bude li napravljen jednako kvalitetno - rekao je Fran Juraj Prižmić za 24 sata.

Dodao je i kako će film pratiti Mišin život od djetinjstva u Šibeniku do mladosti i prvih nastupa u Beogradu pa sve do Zagreba i Splita, kad postaje zvijezda, pa do zrelih godina, priča nam Prižmić, kad u zemlji od 22 milijuna stanovnika prodaje 20 milijuna ploča. Bit će tu i današnje vrijeme, "kad kao čovjek u poznim godinama rezonira svoj život i suočava se s njegovim najbolnijim trenucima".

Na projektu se već radi neko vrijeme. - Polako pripremamo projekt za prijavu na javni poziv HAVC-a i ostalih nacionalnih institucija na kojima ćemo konkurirati za dobivanje sredstava s kojima bismo zatvorili dio financijske konstrukcije filma. Drugi dio planiramo zatvoriti sredstvima koproducenata iz regije te sponzorima koji već sad iskazuju veliki interes za sudjelovanjem u ovakvom jednom vrlo ambicioznom projektu kakvog dosad u Hrvatskoj nije bilo, a koji će sigurno privući veliki interes javnosti - dodao je mladi Prižmić.

Pitanje glavne uloge postavlja se samo po sebi. Prižmić objašnjava njihov plan za odabir svih uloga. - Za razliku od većine hrvatskih producenata i redatelja koji uloge dijele po sistemu 's tobom sam prijatelj, skupa se opijamo po tulumima i premijerama pa ću tebi dati tu i tu ulogu'..., moji suradnici i ja smatramo kako je puno bolje za sam film, bilo koji film ustvari, kad bi se za svaku pojedinu ulogu, pogotovo neku veću i značajniju, napravio casting, na koji mogu doći svi zainteresirani, pa da vidimo tko ima najviše talenta utjeloviti kako Mišu, tako i ostale uloge. Pogotovo žena koje su ga pratile kroz život i obilježile ga, a to su njegova majka, zatim prva supruga Ljubica, druga Anita te treća i aktualna Lidija. I, naravno, njegova jedina kći Ivana, da spomenem samo neke od likova.

Prižmić naglašava i kako je scenarist i redatelj filma poznati televizijski autor, urednik te kritičar i novinar Boris Homovec.

Obzirom da se radi o golemom projektu, samim time treba ga popratiti i financijski. No ne bi trebao biti najskuplji dosad. - Teško da će ikad itko u današnjoj Hrvatskoj, pa tako i ja, silnom talentu usprkos, uspjeti nadmašiti mog oca Igora i njegova partnera Jakova Sedlara koji su 1995. godine u tad još ratom zahvaćenoj Hrvatskoj i BiH producirali 'Gospu' s hollywoodskim glumcima Martinom Sheenom, Michaelom Yorkom i Morgan Fairchild u glavnim ulogama, te za taj film skupili budžet od 4,8 milijuna američkih dolara, što je uzimajući u obzir inflaciju i kupovnu moć dolara tad jednako kao otprilike 8,2 milijuna dolara danas. Taj film je do danas po mnogo čemu ostao na samom vrhu hrvatske kinematografije, daleko ispred svih ostalih domaćih filmskih i audiovizualnih ostvarenja, ali budite sigurni da 'Mišo' neće biti puno inferiorniji naspram njega, možda ga neće utjeloviti hollywoodski glumci, jer mi ćemo snimati na hrvatskom, ali sve ostalo će biti na nivou na kojem zaslužuje biti kad je pitanju legenda kakva je Mate Mišo Kovač, naglasio je Prižmić te je dodao i kako se o tome razgovaralo s Mišinim menadžerom.

Još članaka iz "Glazba"

Facebook