Prethodni članak
Sljedeći članak

Danas je svjetski dan radija! Znate li koliko radio postaja emitira u Zagorju?

Na području Krapinsko – zagorske županije emitira šest radio postaja; Radio Hrvatsko zagorje Krapina, Radio Kaj, Radio Marija Bistrica, Radio Stubica, Zagorski radio i Radio Zlatar


Na 36. sjednici Opće skupštine UNESCO je proglasio 13. veljače kao datum kojim se obilježava Svjetski dan radija, a tema ovogodišnjeg obilježavanja je „Radio i povjerenje“.
Prijedlog je iznesen od strane Kraljevine Španjolske, na 187 sjednici UNESCO-ovog Izvršnog odbora. Datum 13. veljače odabran je u znak sjećanja na 1946. kada je osnovan radio Ujedinjenih naroda.

Cilj Svjetskog dana radija, podizanje je svijesti u javnosti i medijima o samoj vrijednost radija, poboljšanju međunarodne suradnje te osiguranja pristupa informacijama putem radija. U svojoj odluci, Opća konferencija potiče države članice da poduzmu aktivnosti kako bi proslavili ovaj dan, kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini, uz sudjelovanje nacionalnih komisija, nevladinih organizacija, javnost i različitih institucija (škola, sveučilišta, općina, gradova, medija, novinara, strukovnih udruga, muzeja) Radio je i dalje najdostupniji medij na svijetu te dopire do 94% stanovništva.

Iako je prva svjetska radiopostaja KDKA u Pittsburghu započela redovito emitirati još daleke 1920. godine, a Radio Zagreb već 1926., Svjetski dan radija obilježava se tek od 2012. godine. „Na području Krapinsko – zagorske županije emitira šest radio postaja; Radio Hrvatsko zagorje Krapina, Radio Kaj, Radio Marija Bistrica, Radio Stubica, Zagorski radio i Radio Zlatar. Unatoč globalnom procesu digitalizacije, radio je i dalje jedno od najpopularnijih komunikacijskih sredstava i medij kojeg javnost doživljava kao jednog od najpouzdanijih izvora vijesti, što zapravo ide ruku pod ruku sa ovogodišnjom temom Svjetskog dana radija – Radio i povjerenje!“, rekao je župan Željko Kolar.

Još članaka iz "Glazba"

Facebook