Prethodni članak
Sljedeći članak

862 Zagoraca, Varaždinaca i Međimuraca među posljednjima ostali braniti Vukovar

U obrani grada Vukovara, među onima koji su posljedni ostali braniti bila su i 862 policajca, pripadnika tadašnje Varaždinske policijske uprave koju sačinjavali Zagorci, Varaždinci i Međimurci.


Posljednja fotografija Vjekoslava Cerovečkog – "Cige“i suboraca

U obrani grada Vukovara, među onima koji su posljedni ostali braniti bila su i 862 policajca, pripadnika tadašnje Varaždinske policijske uprave koju sačinjavali Zagorci, Varaždinci i Međimurci.

U obrani su poginula 25-orica, a šestorica se još vode kao nestali.

U obrani Vukovara kao pripadnica tadašnje Varaždinske policijske uprave poginuli su:
Marko Bosak, Vjekoslav Cerovečki – „Cigo“, Ivan Đurđek, Dragutin Friščić, Dragutin Godinić, Ivan Hižman, Ljubomir Jalšovec, Tomo Jambor, Josip Kanižaj, Josip Kapustić, Zvonimir Kardoš, Mladen Kasun, Dražen Klarić, Branko Kos, Božidar Košir, Damir Lehkec, Dragutin Lehkec, Marijan Levak, Antun Mutvar, Ivan Oreški, Željko Pongrac, Vladimir Rojko, Josip Šajnović, Slavko Šantek, Dragutin Šavorić, Vlado Štampar, Dražen Štefulj, Darko Tišljarić, Mladen Vinko, Marijan Vučak i Stjepan Vusić.

Posljednja mu je želja bila pokop u rodnom Zagorju

Vjekoslav Cerovečki – „Cigo“,  Zagorec iz Jazvina pokraj Radoboja poginuo je kao posljedni zapovjednik obrane Borova naselja.

O "Cigi" njegovi preživjeli suborci rekli su: "Svakodnevno smo donosili odluke koje nisu bile lake, ali odluke koje su nas motivirale da sačuvamo ono što se dalo i da obranimo domovinu i to na profesionalan i ljudski način. A njegova odluka da na kraju, kada više nismo imali izlaza, niti čime se braniti, ode u 50-ak metara udaljenu alatnicu, da spasi nas ranjenike i civile, bila je najveća moguća ljudska odluka. U zadnjim minutama borbe za Vukovar pao je među prvima."

Kada je odlazio, rekao mi je što mu je posljednja želja – da ga se pokopa u njegovu rodnom Zagorju, u Radoboju – priča Ljubica Florjan, nevjenčana supruga Vjekoslava Cerovečkog.

Danas jedna ulica u varaždinskom prigradskom naselju Hrašće nosi ime Vjekoslava Cerovečkog, junaka obrane Vukovara odlikovanog Spomenicom, Redom Zrinskog i Frankopana s posrebrenim pleterom te Redom Zrinskog i Frankopana s pozlaćenim pleterom. Vjekoslav Cerovečki Cigo posmrtno je unaprijeđen u zvanje glavnog nadzornika.

Još članaka iz "Ðurmanec"

Facebook

IZVANREDNE OBAVIJESTI:  -životinja (uočena je srna) na čvoru VARAŽDINSKE TOPLICE. Molimo korisnike za dodatan oprez.  -životinja (uočen je pas) na autocesti A1 ispred odmorišta ZIR. Molimo korisnike za dodatan oprez.  Zbog vjetra d...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program