Prethodni članak
Sljedeći članak

U Zagorju 'odrađena' najranija berba grožđa

Dario Poštek je svoj prvi hibridni vinograd zasadio 2015. godine


Proteklog je vikenda na OPG-u Poštek obavljena najranija berba grožđa u Zagorju, sorte Solaris, hidrida treće generacija koji su otporni na bolesti i dozrijevaju vrlo rano. Ovo je četvrta godina za redom da Dario Poštek u svom vinogradu na Stubičkom Kamenjaku iznad Donje Stubice ima tako ranu berbu grožđu pa se zna našaliti da kad ostali vinogradari imaju redovnu berbu po našim zagorskim bregima, on već pije mlado vino.

Dario Poštek je svoj prvi hibridni vinograd zasadio 2015. godine i to sortama Solaris i Johanniter koje su razvijene u institutu u Freiburgu, a posebne su po tome što su otporne na standardne bolesti grožđa - pepelnicu, peronosporu i botritis te ih nije potrebno tretirati fungicidima. Nijemci su ih razvili kao vrlo kvalitetne vinske sorte.

-Svake godine imamo ranu berbu, početkom kolovoza. Ove je to bilo prošlog vikenda po onim izuzetnom visokim temperaturama. Čekali smo predvečer i oko 19 sati krenuli u najraniju zagorsku berbu grožđa. Sve je ispalo odlično jer u podrumu imam svu tehnologiju i sustav za hlađenje. Ova godina donijela nam je izrazito dobre kiseline visoke šećere 87 OE ili 18,7. Prinosu su nešto manji, zbog suše, no iznimno smo zadovoljni – kaže Poštek, koji je najraniju berbu odradio na 400 trsova Solarisa. Od njega će napraviti prvi takav pjenušac u Hrvatskoj, što će opet biti svojevrsni novitet za naše prilike.

Inače, interes za ovim sortama itekako je zaintrigirao kolege vinare, pa se vinari svako malo zanimaju za ovu vinsku sortu, koja se na ovim stubičkim bregima lijepo razvija i rodi.

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook