Prethodni članak
Sljedeći članak

U sljedećih šest mjeseci izradit će se projektna dokumentacija i ishoditi građevinska dozvola za znanstveni centar u Donjoj Stubici

Potpisan je ugovor o izradi arhitektonske i projektne dokumentacije


U dvorcu Stubički Golubovec danas je potpisan ugovor za izradu arhitektonske i projektne dokumentacije za rekonstrukciju dvorca, gospodarske zgrade i pripadajućeg perivoja za projekt ZEZ Centar Zagorje, odnosno znanstveni edukativno – zabavni centar u Donjoj Stubici.

Ugovor su potpisali župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar te Dražen Boić, ispred zajednice ponuditelja Arhinatura d.o.o. i IPC – inženjering d.o.o., koji su u postupku javne nabave izabrani kao najpovoljniji ponuđači.

-Drago mi je da smo dobili priliku da obnovimo ovaj značajan primjer graditeljske baštine iz naše županije, ovo je izazov za svakog arhitekta, a mene posebno, jer živim i radim u okolici i dolazim u ovaj prostor odmalena, stoga mi je drago da će ovaj dvorac dobiti javnu namjenu i da će zaživjeti znanstveni centar – rekao je Boić ispred firme koja iza sebe ima poduhvate u sličnim projektima, među kojima i revitalizaciju dvorca Bračak koji je pretvoren u energetski centar.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako je ovo vrlo važan projekt za cijelu Hrvatsku. – S ovim projektom mijenjamo sliku obrazovanja, znanosti i kulture u Krapinsko – zagorskoj županiji, radimo nešto što nitko u svijetu nije napravio, da jedan ovakav zaštićeni spomenik kulture zaštitimo od propadanja, damo mu znanstveni štih i centar u kojem ćemo ne samo zainteresirati mlade ljude za znanost, nego ćemo omogućiti znanstvenicima da ovdje prezentiraju svoje znanstvene projekte, da razmjenjujemo znanja i iskustva s čitavim svijetom – rekao je Kolar.

Naglasio je kako se radi o nacionalnom projektu, čiji su nositelji Krapinsko – zagorska županija. Grad Donja Stubica i Zadruga ZEZ, međutim, radit će se u suradnji s Vladom RH i nadležnim ministarstvima, Gradom Zagrebom, hrvatskim županijama, Institutom Ruđer Bošković i Institutom Kopernik iz Poljske te Znanstvenim institutom Narodne Republike Kine, koji su dali podršku. Župan je zahvalio svima koji su do sada na bilo koji način dali doprinos u realizaciji ovoga projekta u koji je dosada investirano 1.146.000 kuna za otkup dvorca i razne studije. Izrada projektne dokumentacije koštat će 1.359.212,50 kuna, a rok za izradu je šest mjeseci. Obuhvatit će arhitektonske snimke i geotehnički elaborat, glavni i izvedbeni projekt s troškovnicima, projekt unutarnjeg uređenja s opremom te ishođenje svih dozvola i suglasnosti.

Osim potpisnika, potpisivanju ugovora nazočili su, među ostalima, i zamjenica župana Jasna Petek, pročelnica Upravnog odjela za nabavu i EU fondove KZŽ Vlatka Mlakar, gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić te Krešimir Čanić, ispred Zadruge ZEZ i udruge profesor Baltazar.

Gospočić je zahvalio svima koji su dosad sudjelovali u izradi projekta. – Ne treba posebno govoriti koliko ZEZ znači Donjoj Stubici i Krapinsko – zagorskoj županiji, odnosno revitalizacija ovog zdanja koje je zahvaljujući Kajkaviani uspjelo opstati u solidnom stanju, kao i revitalizacija perivoja i izgradnja nove zgrade na temeljima gospodarske zgrade koja je tu stajala do 1960. Krećemo dalje, da dođemo do sredstava i da taj projekt realiziramo u roku koji smo si zadali – rekao je Gospočić.

-Znanstveni centar koji će se tu graditi nije značajan samo za Donju Stubicu i županiju, to će biti jedini znanstveni centar u Hrvatskoj, a njegova je poslovna svrha popularizacija znanosti i edukacija budućih generacija na jednom mjestu- rekao je Krešimir Čanić.

Samo financiranje cijeloga projekta još nije definirano, odnosno tražit će se izvori financiranja u državnoj komponenti, ali i preko EU fondova, no župan je istaknuo kako je siguran da će do zadanog roka, odnosno do 2023. godine ZEZ zaživjeti.

 

 

 

 

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvoreni su: - autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica. Obilazak za ostale je državnom cestom DC3 kroz Gorski kotar; -Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Ma...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program