Prethodni članak
Sljedeći članak

Puntanjem kmetov kod Gupčeve lipe počinje pobuna seljaka protiv Tahyja


Pred nama je prvi vikend obilježavanja Seljačke bune u Gupčevom kraju, kroz manifestaciju koju već 16 godina organizira Družba vitezova zlatnog kaleža, uz Turističku zajednicu područja Donja Stubica i Gornja Stubica te Grad Donja Stubica.

Puntanje kmetov

Ove subote, 3. veljače, na rasporedu je Puntanje kmetov. Program počinje kod rodne kuće Matije Gupca u Hižakovcu u 12 sati. Bit će tamo prikaz života Matije Gupca i kmewtova iz toga doba. Potom povorka kreće prema Gupčevoj lipi, gdje će se, s početkom u 14 sati, održati predstava 'Puntanje kmetov', nakon čega slijedi zabavni program uz glazbeni sastav Pet za pet. Glavni dio manifestacije, uvijek atraktivna Bitka kod Stubice, održat će se u subotu, 10. veljače. Već u 9 sati kreće 54. organizirani planinarski pohod 'Stazama Gupčevih puntara' u organizaciji PD Stubičan. Od 11 sati u centru Donje Stubice bit će otvoren srednjovjekovni sajam uz ponudu zagorskih oblizneka i zabavni program uz grupu Missters i Črlene lajbeke.

Bitka kod Stubice

Pobunjeni kmetovi okupit će se u 13 sati te kreće povorka prema dvorcu Stubički Golubovec, gdje će se održati bitka. I ove godine, vjerujemo, Družba vitezova pripremila je pravi spektakl na bojnom polju, uz brojne udruge iz hrvatske, ali i inozemstva, koje će sudjelovati u prikazu bitke. Uz odličnu produkciju proteklih godina, specijalne efekte i odlične glumce amatere, dodajmo i da nas ove godine čeka jedan novitet, a to je nova uloga Matije Gupca. Naime, Krešimir Končevski, koji je posljednjih sedam godina tumačio lik Matije Gupce, tu je ulogu predao Igoru Frajtagu. Nakon bitke slijedi i glazbeni program u Parku Jure Stubičanca, gdje će svirati Storm Bluzy Band od 15.30 sati, a zatim će se za pravi spektakl pobrinuti Let 3 u 18 sati, nakon kojih će posjetitelje zabavljati Cinkuši od 20 sati.

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook