Prethodni članak
Sljedeći članak

Ekipa vrijedne udruge provela volontersku akciju: U centru Stubice ptičice nisu gladne


U okviru projekta Smiri živac – budi kreativac!, koji provodi Multimedijalni centar STUB-KLUB, ove zime su postavljene hranilice za ptice u centru Donje Stubice.

Postavljanje hranilica poklopilo se taman s nedavnim snijegom koji je pokrio i mnoge prilike da stubičke ptičice pronađu hranu na ulicama grada ili seoskim domaćinstvima oko kojih su se uvijek mogle prehraniti.

 

Kreativne radionice s drvom

Jednostavne hranilice su izrađene na kreativnim radionicama sa drvom još u jesen prošle godine kada je projekt krenuo te se čekala prilika da se postave u gradu i okolici obzirom da je kraj godine bio relativno suh i topao.

Na maloj volonterskoj akciji sredinom siječnja kada je snijeg još bio prisutan u Zagorju polaznici radionica i volonteri su sa hranilicama “opskrbili” centar Donje Stubice te su tako na ulična drveća postavljene 23 drvene hranilice od 28 napravljenih, a u svaku hranilicu koja visi sa grane stavljena je i hrana adekvatna za male ptice; razno zrnje, sjemenke i suho voće, a građani ih mogu i sami nadopunjavati, jer je većina postavljena na visini koja dozvoljava da se u hranilicu stavi hrana, a opet je nedostupna za životinje koje bi mogle naštetiti pticama kao što su mačke.

Ostale hranilice koje su na višim granama će redovito nadopunjavati volonteri iz STUB-KLUB-a, suradnici iz Društva Naša djeca Donja Stubica i partneri.

 

Projekt kroz participativni proračun

Projekt Smiri živac – budi kreativac! je odobren na natječaju za participativni proračun za mlade u 2023. godini i njime se želi ukazati na porast međuvršnjačkog nasilja i agresivnosti među mladima te osigurati pravovremenu prevenciju i smanjenje potencijalnih problema putem tematskih kreativnih radionica, javnih tribina i predavanja, a  preko nastalih tiskanih, foto i video materijala te Interneta i društvenih mreža doprinijeti do što šireg kruga korisnika.

Obzirom na provedbu kreativnih radionica sa drvom jedan od ciljeva projekta je usvajanje radnih i kreativnih vještina kod korisnika. Projekt se provodi u stubičkom kraju kroz 10 mjeseci, a partneri su Grad Donja Stubica i Savjet mladih Grada Donja Stubica.

Osim hranilica za ptice uskoro će se na novim kreativnim radionicama izrađivati i drvene klupice i stolovi za gradske parkove i igrališta, drvene žardinjere za cvijeće, hoteli za kukce i kućice za ptice pa se svi zainteresirani mladi koji se žele priključiti i volontirati na provedbi projekta mogu javiti u STUB-KLUB.

 

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook