Prethodni članak
Sljedeći članak

Vrijedna zagorska udruga provodi projekt usmjeren na očuvanje kajkavske baštine

Započeo s provedbom novi projekt udruge Kajkaviana 'Kajkaš KAJ?'


Prošlog je tjedna u Donjoj Stubici održan metodičko-znanstveni okrugli stol u sklopu Kajkavianina projekta Kajkaš KAJ? Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja na natječaju za potporu udrugama u izvaninstitucionalnom odgoju i obrazovanju, a provodi se u suradnji s partnerskim školama: OŠ Donja Stubica, OŠ Marija Bistrica, OŠ Matije Gupca Gornja Stubica, OŠ Oroslavje te OŠ Vladimir Bosnar Stubičke Toplice.

Kajkavska jezična baština

Skupu su, osim odgojno-obrazovnih djelatnika iz partnerskih škola, prisustvovali brojni zainteresirani pojedinci iz drugih škola te ljubitelji kajkavske baštine. Cijeli događaj, kao i sam projekt, doprinos je udruge Kajkaviana obilježavanju 450. obljetnice kajkavskog prvotiska, naime 1574. godine tiskana je knjiga Decretum Ivana Pergošića. Prisutne su pozdravili predsjednica udruge Kajkaviana Ines Krušelj-Vidas i gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić. Dr. sc. Bojana Schubert u svom predavanju “Kajkavska pisana jezična baština – što o njoj znamo i kako je čuvamo?” pružila je okupljenima uvod u temu kajkavske književne baštine s naglaskom na djela koja su posebno zanimljiva (na primjer prvi hrvatski matematički i medicinski priručnik pisani su kajkavski, kao i prvi hrvatski bonton). Predavanje je problematiziralo i nedovoljnu zastupljenost kajkavskih autora u nastavnim udžbenicima, ali i dalo primjere sadržaja koje bi vrijedilo obraditi.

Kajkavski izrazi među učenicima

Predavanje pod naslovom “Uvod u izradu školskih dijalektnih rječnika” održao je dr. sc. Joža Horvat koji je okupljene u temu uveo kajkavskim pozdravom i prikazom nekih zanimljivosti iz šireg polja dijalektologije. Sustavna znanstvena obrada izrade školskih dijalektnih rječnika u izlaganju je potkrepljivana jezičnim primjerima iz govora bližih i daljih kajkavaca, komunikacijom s publikom te primjerima dobre prakse u obliku niza već izrađenih rječnika.  Okrugli stol zaključila je dr. sc. Marina Marinković predavanjem “Metodološka načela istraživanja uporabe kajkavskoga izraza među učenicima osnovne škole” usredotočenim na praktičnu provedbu ankete kojom dr. Marinković sustavno ispituje korištenje kajkavice među osnovnoškolcima, a planira se provesti u pet partnerskih škola. Anketa je detaljno raščlanjena uz uvažavanje pitanja okupljenih.

 

 

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook