Prethodni članak
Sljedeći članak

[PROJEKT OD 500 MILIJUNA KUNA] Oroslavje i Donja Stubica dobivaju sustav odvodnje koji priliči 21. stoljeću

Započeli su radovi na drugoj fazi izgradnje kanalizacijske mreže Aglomeracije Zabok - Zlatar


Župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar, gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak, gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić, gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić i predstavnik izvođača radova, direktor Niskogradnje Hren Mladen Hren obišli su danas radove na izgradnji kanalizacijske mreže na području Oroslavja i Donje Stubice, u sklopu projekta Aglomeracija Zabok – Zlatar.

 

Radovi su vrijedni su 38,8 milijuna kuna, dok je projekt Aglomeracija Zabok - Zlatar ukupne vrijednosti 480 milijuna kuna.  Kada gledamo financijsku konstrukciju projekta, malo više od 69 % su EU sredstva, 12,5% je Vlada RH, 12,5 % su Hrvatske vode i nešto malo ispod 7 % je Zagorski vodovod kroz kredit. U fazi II Aglomeracije koja je započela  predviđena je izgradnja ukupno 26,03 km gravitacijske i tlačne kanalizacije, 7 crpnih stanica i 3 preljevne građevine. Projektom će se unaprijediti sustav odvodnje na području aglomeracija Zabok i Zlatar, izgradnjom sustav odvodnje duljine 171,8 km, izgradnjom dvaju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda (u Oroslavju i Zlatar Bistrici) te postrojenja za solarno sušenje mulja rekonstrukcijom glavnog kolektora Gornja Stubica – Oroslavje.  Izgradnjom postrojenja za pročišćavanje te postrojenja za solarno sušenje mulja pročistit će se sve prikupljene otpadne vode sustava javne odvodnje i prikupljeni sadržaj iz sabirnih jama sa cjelokupnog područja aglomeracija Zabok i Zlatar.

   

- Veselimo se ukupnoj investiciji, novcima iz EU i što će se stanovnici Oroslavja moći priključiti na sustav odvodnje otpadnih voda kao što to i priliči današnjim standardima života. Što se tiče područja Grada Oroslavja u ovoj drugoj fazi 15 kućanstava se spaja besplatno na sustav odvodnje otpadnih voda. To su zasada tri lokacije u gradu, Andraševec, Mokrice i Gornje Oroslavje, a vrijednost tih radova na našem području iznosi 9,7 mil. kuna. Gledamo naprijed i veselimo se i budućim fazama i investicijama do završetka radova predviđenih do kraja 2022. Cilj je da cijelo Oroslavje u budućnosti bude spojeno na sustav odvodnje otpadnih voda – rekao je gradonačelnik Emil Gredičak.

 

Radovi na izgradnji kanalizacijske mreže započeli su i na području Donje Stubice. Prema riječima Nikole Gospočića, gradonačelnika Donje Stubice radi se o više od 3 km odvodnje i to prvenstveno u centru grada koji obuhvaća Ulicu Župana Vratislava i Matenačku ulicu, Dubrovačku ulicu, Josefine Oršić, Katarine Patačić, Golubovečku ulicu, spoj od Perfe prema pruzi, Marčinkovo. To je oko 2000 kućanstva koja će dobiti mogućnost priključka na odvodnju što do sada nisu imala, a time i bolju kvalitetu života. Radovi su vrijedni 6,2 milijuna i trebali bi biti gotov 2022..  – rekao je Gospočić.  Jedini problem u Stubici je što područja Donje Stubice, Pustodola i Donje Podgore još uvijek imaju lokalni vodovod pa taj dio nije mogao biti uključen u aglomeraciju.

 

Izgradnja kanalizacijskih mreža sustava Zabok i sustava Zlatar, ako zanemarimo ulaganje u cestogradnju, najveća je investicija u županiji financirana europskim novcem. -  Izgradnju projekta Aglomeracija Zabok i Zlatar započeli smo prošle godine u veljači. Prvu smo završili prije tjedan dana, rekonstrukciju kolektora Gornja Stubica – Oroslavje, ovih dana se nastavljaju radovi na drugoj etapi, a to je faza II Aglomeracije Zabok koji obuhvaća oko 26 km kolektora. Pred donošenjem smo odluka za izvođače radova za ostale dvije etape, tako da se nadam da ćemo do ljeta uspjeti početi graditi i ostatak do 170 km mreže – rekao je direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić. Posebno je važno za građane, naglasio je Mihovilić, da se paralelno s mrežom rade i pripreme za kućne priključke, a koje mještani neće trebati plaćati. - U visokoj fazi je i natječajna dokumentacija za izgradnju uređaja u Oroslavju i Zlatar Bistrici, pa bi se cijeli projekt ove godine trebao zaokružiti i tamo krajem 2022. i dovršiti. – dodao je.

 

Župan Željko Kolar istaknuo je kako je ova investicija izuzetno bitno za zdravlje ljudi, za zaštitu okoliša i za brendiranje  Zagorja kao turističke destinacije, ali i za gospodarstvo. - Mi smo ovo dugo čekali, gradonačelnik Ivan Hanžek i načelnik Žarko Miholić i ja bili smo na sjednici Vladinog povjerenstva kojeg je onda vodio potpredsjednik Vlade Božo Petrov, gdje je već onda Vlada donijela odluku da je ovaj projekt od strateškog interesa za Vladu RH. Nama još slijedi i Aglomeracija grada Krapine koja se smanjivala jer su polagano otpadale okolne općine koje gravitiraju prema gradu Krapini, priprema se Aglomeracija Pregrade i Krapinskih Toplica koje su zasebne, a nakon toga idu druge manje aglomeracije kao što je Klanjec.  To je jedan proces koji će trajati skroz do kraja i druge financijske omotnice, a neki tempo odvijanja radova na Aglomeraciji je definiran do 2025. godine – izjavio je župan.

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook

Vremenski uvjeti povoljni su za vožnju u cijeloj zemlji. Stožer civilne zaštite donio je odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka pa policijski službenici kontroliraju ulaske u gradove i na kontrolnim punktovima mog...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program