Prethodni članak
Sljedeći članak

Obrtnici i poduzetnici, građevinske struke, javite se, bit će posla!

Potpisana treća 'tura' ugovora s gradovima i općinama za radove obnove cestovne infrastrukture oštećene u potresu


U Donjoj Stubici održano je potpisivanje ugovora s predstavnicima gradova i općina koji su ostvarili pravo na dodjelu sredstava kroz poziv „Vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture i pogona u području prijevoza oštećenih u potresu na području Krapinsko-zagorske županije“.


55,5 milijuna kuna
Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić pohvalio je što su Vlada RH i resorno ministarstvo preko Krapinsko – zagorske županije uspjeli osigurati sredstva preko Fonda solidarnosti i provesti natječaje.

- Toliko ulaganje u našu komunalnu infrastrukturu na žalost nismo mogli povući iz EU fondova. Ovo će pomoći da sanirano najgore dijelove koji su najviše stradali u potresu i vratiti građanima cestovnu infrastrkutu na način na koji zaslužuju. Radujemo se sanaciji, želim kolegama da nađemo izvođače radova i završimo u roku, to je puno posla – rekao je domaćin potpisivanja.

Kako je pojasnila županijska pročelnica Vlatka Mlakar, odlukom Vlade Krapinsko – zagorska županija je kao nadležno tijelo raspisala poziv, kojim se dodjeluju bespovratna financijska sredstva iz Fonda solidarnosti u svrhu podupiranja obnove infrastrukture i pogona u području prijevoza. Prihvatljivi prijavitelji su JLS i regionalne samouprave i trgovačka društva osnovana od strane RH ili područne i lokalne samouprave te javne ustanove. - Prijavljene su 54 operacije s područja KZŽ, 7 operacija u ukupnom iznosu od 3,4 milijuna su završena i u potpunosti su sredstva isplaćena, 16 operacija u ukupnom iznosu od 14,3 milijuna su u provedbi, a danas potpisujemo ugovor za 22 operacije od 27,6 milijuna te je još 9 operacija u fazi administrativne provjere i provjere prihvatljivosti operacija. Ukupna alokacija u ovom pozivu je 55,5 milijuna kuna, a rok za završetak 30. lipanj 2023. godine – rekla je Mlakar.


Rok 30. lipanj 2023.
Ravnatelj ŽUC – a Stjepan Sirovec naveo je da je potres oštećenja na objektima i cestama još dodatno ubrzao.

- Zahvaljujući resornom ministarstvu i KZŽ kroz ovaj natječaj ŽUC je do sada uspio prijaviti 21 lokaciju koja iznosi nešto više od 23 milijuna kuna. Neke lokacije smo već uspjeli odraditi, neke su u postupku pripreme i nadamo se da ćemo naći adekvatnog izvođača – rekao je Sirovec.

Župan Željko Kolar rekao je da se krenulo s 5 milijuna kuna i na prvom natječaju bilo je svega 7 zahtjeva, od toga je 6 iz ŽUC – a i jedan iz Grada Donje Stubice. - Nakon dodatnog kontakta i komuniciranja s općinama i gradovima povećali smo alokaciju za 20 milijuna kuna i raspisali ponovno poziv i dobili 7 korisnika s kojima smo već potpisali ugovore. Danas treći puta potpisujemo za 22 operacije, 27 milijuna kuna i za ponedjeljak imamo zadnje i to će ukupno biti 55,5 milijuna kuna. To će se itekako vidjeti i osjetiti na samom terenu, što je najbitnije – rekao je Kolar i iskoristio priliku da zahvali načelnicima i gradonačelnicima koji su reagirali na poziv i pripremili potrebnu dokumentaciju, kao i Upravnom odjelu za javnu nabavu i EU fondove. Također, župan je uputio poziv gospodarstvenicima koji se bave građevinom da se javljaju na natječaje jer se ovaj novac mora sikorstiti do 30. lipnja. - Kontaktirat ću predsjednika Obrtničke i Gospodarske komore da oni kroz svoja tijela dodatno obavijeste sve poduzetnike na našem području da se jave na natječaje i pozivam sve obrtnike i poduzetnike građevinske struke s područja okolnih županija i čitave RH jer ovdje posla ima stvarno puno i za svakoga – zaključio je Kolar.

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook