Prethodni članak
Sljedeći članak

REAGIRAJTE NA VRIJEME: Djeca ovisnost o ekranima razvijaju već u vrtićkoj dobi, stručnjakinja govori kako to spriječiti

Predavanje na temu modernih ovisnosti kod djece održano je u Donjoj Stubici


Djeca modernog doba vrlo često razvijaju takozvane moderne ovisnosti o mobitelu, društvenim mrežama, televiziji, videoigricama, do kojih dovodi prekomjerno korištenje. Na tu je temu predavanje u Donjoj Stubici u prostorima KTIC – a, a u organizaciji Multimedijalnog centra Stub – klub i DND – a Donja Stubica, održala mag. paed. Petra Vuković.

Odrasli kao uzor

Okupljenima je predstavila moderne ovisnosti u djece te kako ih prepoznati u ova vremena kada smo svi robovi tehnologije. - Nažalost, odrasle osobe uzor su djeci, a djeca vide upravo to da mi sjedimo za računalima, igramo igrice na mobitelu ili Play Stationu i koju poruku im na kraju šaljemo? Da je to dobro i normalno – kaže Vuković. Upravo zbog toga potrebno je roditelje educirati o prednostima i nedostacima ekrana. - Kada dijete ima mobitel u ruci ili igra igricu izlučuje se dopamin odnosno hormon sreće i dijete želi još te se na taj način uvlači u ovisnost. Kada djetetu želimo oduzeti ekran posljedica može biti agresivno ponašanje ili česta promjena raspoloženja. Djeca često navečer gledaju u ekran i nakon toga idu spavati, a mi mislimo da spavaju što zapravo nije točno. Mozak još dva sata procesuira informacije i dijete zapravo počinje spavati tek nakon dva sata – kaže Vuković.

Utjecaj na zdravlje

Naglasila je kako su moderne opasnosti koje vrebaju djecu zapravo odgovornost roditelja i prvo bismo mi odrasli trebali mijenjati sebe, jer one narušavaju zdravlje, utječu loše na koncentraciju i razvijaju umnu demenciju. - Razgovarajući s roditeljima pokazuju svoju nemoć, a zapravo nisu svjesni koliku moć upravo oni imaju. Uzimajući tehnologiju iz dječjih ruku napravili su veliku stvar, ali je problem što u tom trenutku djeca često počnu pokazivati agresivno ponašanje te roditelji nerijetko posustaju. Iskazuju problem društva, jer djeca često postavljaju pitanja kako onaj drugi može, a ja ne mogu. Isto tako, problem je oduzeti svu tehnologiju, jer će se djeca teško uklopiti u društvo sadašnjice, ali ako svaki roditelj promisli i shvati koliku štetu nanosi svojem djetetu popuštanjem mislim da će ograničiti boravak djeteta za ekranom – zaključila je Vuković. Iznijela je i podatke kako neka djeca te ovisnosti razvijaju već u vrtićkoj dobi. - Moj savjet roditeljima je da djecu zaštite od tehnologije i da ih što kasnije uključe u taj svijet. Bolje je da pogledaju pokoji crtić i ono što je moja preporuka da roditelji čitaju slikovnice i veći uzrast da sami čitaju knjige. Naravno predlažem im da djeca što više svojeg slobodnog vremena provode vani na svježem zraku, npr. vožnjom bicikla, rolanja ili napucavanje lopte – zaključila je Vuković.

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook