Prethodni članak
Sljedeći članak

Kultura na recept: 'Želimo izgraditi publiku u kulturi, oživjeti novi prostor i Kajkavianu'


Od travnja pa sve do listopada novouređeni prostori Kajkaviane u Fellerovoj zgradi u Donjoj Stubici postat će centar zanimljivih kulturnih zbivanja, i to iz raznih područja, kao i središnji punkt očuvanja i zaštite kajkavske baštine. Predavanja, koncerti, izložbe, predstave, kino – projekcije, tribine i radionice, sve će to biti dio najnovijeg projekta udruge Kajkaviana pod nazivom 'Kultura na recept – program u zgradi ljekarnika Fellera'.

Projekt je predstavila predsjednica Kajkaviane Ines Krušelj – Vidas, koja je istaknula kako je projekt osmišljen u suradnji s eminentnim znanstvenicima, stručnjacima, umjetnicima i ljubiteljima baštine te u partnerstvu s udrugom Kućni kolektiv iz Klanjca, Kulturno informativnim centrom Ludbreg, Kulturnom udrugom GFUK i Kazališnom družina Boss Teatar. Sve s ciljem da se revitalizira prostor u zgradi obitelji Feller, čija je obnova završena lani krajem godine i pretvori u centar kulturnih događanja.

Program počinje prigodnim predavanjem u Eugenu Viktoru Felleru, 25. Travnja, kroz koje će znanstvenice dr.sc. Stella Fatović Ferenčić i mr. Jasenka Ferber Bogdan govoriti o važnosti obitelji Feller za Donju Stubicu i ovaj kraj, ali i šire.

Svibanj donosi čak tri događanja, predstavu 'Črne noći' Kazališne družine Boss teatar, zatim izložbu 'Zagorka i mi' umjetnice Mateje Harapin, kao gitaristički recital Nikole Šrajbeka.

U lipnju će se održati tribina 'Kajkavska duhovna proza 17. i 18. st.' s radionicom o kajkavskom književnom jeziku, zatim 'Večer 'klasičnog' rock'r'rolla, izložba starih kajkavskih knjiga s kojom će Kajkaviana gostovati u Ludbregu. Srpanj donosi Kino Martin i projekciju filma na otvorenom, a u kolovozu će gostovati udruga GFUK s predstavom 'Kaj je ljubav'. Predavanja i radionice, kao i izložbe slijede i u rujnu, a u listopadu je planiran pijanistički recital Kristine Kebet.

Uz ove brojne edukativne, ali i relaksirajuće sadržaje uživo, provodit će se i niz podcasta, koje će uređivati komparatist i prof. Hrvatskog jezika Andrija Jurki te ćemo sredinom i krajem mjeseca nastojati u kratkoj formi skrenuti pažnju na neke zanimljivosti iz područja kajkavske baštine i događanja i okviru ovog programa

-Željeli smo obuhvatiti i mlađu i stariju publiku, želju znanja i zabave. Cilj nam je da ovaj projekt i dalje provodimo, doznati interes publike, kako bismo u narednim godinama mogli priređivati program, izgraditi publiku u kulturi, oživjeti ovaj prostor i vratiti Kajkavianu na već starijim poznate zasade kojima je udruga djelovala kad jer bivši prostor u dvorcu Golubovec bio adekvatan za razna događanja – istaknula je Krušelj – Vidas.

Projekt je preko javnog poziva Ministarstva kulture dobio 10.000 eura za provođenje, a sufinancirat će se i sredstvima Krapinsko – zagorske županije te Grada Donja Stubica.

Sve informacije i aktualnosti o programu 'Kultura na recept - program u zgradi ljekarnika Fellera' objavljivati će se na web stranici udruge Kajkaviana.hr.

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook