Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] Stubička 'Crna kraljica' izrađuje impresivan nakit od posebnog materijala kojeg obožavaju mnoge dame


U galeriji Kulturno-turističko informativnog centra u Donjoj Stubici otvorena je u subotu 9. ožujka spektakularna izložba pod nazivom (Ne)obična izložba Crne kraljice by DudaWithLove.

Autorica izložbe je iznimno svestrana i talentirana Dubravka Boroša iz Donje Stubice koja unatrag 15 godina izrađuje nakit od inoxa kao iznimno kvalitetnog i cijenjenog materijala, a u okviru svojeg stvaranja uspješno spaja tradicionalni, čak više srednjovjekovni te moderni dizajn.

Njezine unikatne radove rado nose „moderne plemkinje“ pa su i na samoj izložbi dio njezinog nakita revijalno pokazale Dubravkine prijateljice i suradnice. Ispred organizatora izložbe Multimedijalnog centra STUB-KLUB prisutne je sa konceptom izložbe upoznao Zvonimir Babić koji se osvrnuo i na same početke izrade Dubravkinog nakita kojoj je inspiracija bila srednjovjekovna ratna oprema te nakit dvorskih dama koji je počela izrađivati sa članovima Družba vitezova zlatnog kaleža iz Donje Stubice koji su pak zahvaljujući organizaciji prikaza velike seljačke bune 1573. postali poznati i van granica Republike Hrvatske.

Kako u počecima razvoja udruge nije bilo previše mogućnosti nabave adekvatne opreme, članovi su većinu opreme započeli izrađivati sami. Nakon što se razočarala u nakit od bakra koji nošenjem na tijelu s vremenom oksidira, Dubravka na savjet oca Vladimira (“Kad nekaj delaš, delaj da to traje zanavijek”) započinje dizajnirati i izrađivati nakit od inoksa koji ne oksidira, ne hrđa i ne gubi svoja svojstva te također ne izaziva alergiju.

Prve ogrlice koje izrađuje poklanja bliskim ljudima i prijateljicama koje ju oduševljene potiču da stvara dalje. Naušnice, lančići, ogrlice, narukvice koje izrađuje često kombinira sa recikliranim materijalima te prirodnim materijalima kao što je drvo i orašasti plodovi, a u stvaranju i izradi nisu joj strane i ozljede ruku i prstiju jer inox zahtijeva dugotrajnu obradu od savijanja, rezanja, brušenja, bušenja, spajanja i sl., no upornost je njezin dizajn i izradu nakita dovela do toga da su je prepoznali i modni sladokusci van Zagorja pa su počele stizati i prve konkretne narudžbe koje su joj dale dodatni vjetar u leđa.

Postav izložbe je osmislila je sama autorica Dubravka kojoj nije manjkalo maštovitosti, a čitava scenografija je zajednička suradnja prijatelja, kolega i kolega iz Družbe Vitezova zlatnog kaleža.

Za samo slaganje izložbe i pojedine ideje zaslužan je Tomislav Drempetić Hrčić koji je na otvorenju izložbe u emotivnom obraćanju izdvojio i pojedine crtice iz Dubravkinog života, njezin put od uspješne sportašice te joj uspješnije Crne kraljice koju uprizoruje niz godina u okviru Družbe vitezova zlatnog kaleža i koja joj je inspiracija u kreiranju, dizajniranju i daljnjem stvaranju.

Sama izložba koju je službeno otvorio donjostubički gradonačelnik Nikola Gospočić koncipirana je u tri dijela; prvi dio izložbe je pokazni dio koji se sastoji od 4 privatne zbirke autoričinih kolegica i prijateljica; Mirele Jaić, Gabrijele Frajtag, Vinke Brundule Tadić i Mirjane Kramarić.

Drugi dio izožbe je prodajni dio koji se sastoji od nakita kojeg je autorica izradila unatrag godinu dana i prvi puta predstavila javnosti.

Treći dio izložbe je dobrotvorna aukcija pod naziovm Deca, pesi i mački na kojem su izložene tri bogato izrađene ogrlice, a sav prihod išao je u tri udruge; Društvo Naša djeca Donja Stubica, Mačke i mačori iz Zagreba te S-pas također iz Zagreba i tu ne treba previše naglašavati da Dubravka Boroša osim što voli klince, jer i u okviru Družbe vitezova često radi sa djecom, ona često udomljava i brine se za napuštene životinje i kućne ljubimce.

Za vizualni indentitet izložbe i najavne filmiće na društvenim mrežama zaslužan je Matija Djanješić, a posjetioci su na otvorenju mogli uživati i u sve popularnijem Kajlander ginu koji se zahvaljujući Igoru Frajtagu pripremao u raznim tekućim kombinacijama.

Izložba će biti otvorena do petka 15. ožujka,  može se razgledati u radnom vremenu KTIC-a od 8-15 sati, a STUB-KLUB je organizira u okviru svojih projekata I programa koje pokriva Središnji državni ured za demografiju i mlade, Krapinsko-zagorska županija te Grad Donja Stubica.

Još članaka iz "Donja Stubica"

Facebook