Prethodni članak
Sljedeći članak

Zanimljivo predavanje akademika Stjepana Damjanovića u Zaboku


Ogranak Matice hrvatske u Zaboku drugi puta će ugostiti akademika Stjepana Damjanovića koji će održati zanimljivo predavanje GLAGOLJIČNA SASTAVNICA HRVATSKE KULTURE, a to je ujedno prvo ovogodišnje događanje zabočkog ogranka.

To je uvertira u Mjesec hrvatskog jezika koji počinje 21. veljače a s  njime obilježavamo Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva (22. veljače) .

Međunarodni dan materinskoga jezika 21. veljače uzet kao početak Mjeseca hrvatskoga jezika, a završetak je 17. ožujka, na dan objave ‘Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika’ iz 1967. godine. 

Stjepan Damjanović, uvaženi je hrvatski znanstvenik, filolog, lingvist i paleoslavist. 1982. godine doktorirao je s temom iz jezika hrvatskoglagoljskih srednjovjekovnih tekstova na Filozofskome fakultetu u Zagrebu gdje je bio i zaposlen 1971. godine. Od 1986. do 2017. godine bio je redoviti profesor na Katedri za staroslavenski jezik i hrvatskog glagoljaštvo na čijim se predavanjima uvijek tražila stolica više, od 2018. je profesor emeritus. Kao lektor i gost predavač boravio je na sveučilištima u inozemstvu (Bochum, Graz, Mostar, Prag). Od 1999. do 2002. bio je glavni tajnik Matice hrvatske, a predsjednik Matice hrvatske od 2014. do 2018. godine. Status redovitog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti ostvario je 2004. Tijekom svog radnog vijeka za svoj rad primio je mnogo nagrada i priznanja, priredio je puno knjiga, napisao je mnoštvo znanstvenih rasprava te autorskih i suautorskih knjiga.

Predavanje će se održati 16. veljače 2023. godine u 18:00 sati u Gradskoj galeriji Zabok, Zivtov trg 10/1.

Više na: Predavanje akademika Stjepana Damjanovića u Zaboku

Još članaka iz "Događanja"

Facebook