Prethodni članak
Sljedeći članak

Klapa Brv: „Svojim pjesmama povezujemo zagorsku popevku i dalmatinsku pismu“

Sedam godina aktivnog djelovanja proslavila je popularna zagorska „Klapa Brv“ prigodnim koncertom održanim u subotu u Villi Ventek u Zelenjaku


Klapa BRV osnovana je prije sedam godina, točnije na dan 20. 12. 2015. Članovi klape su prijatelji, koji se međusobno poznaju i pjevaju skoro cijeli svoj život. Osnivanjem klape svoj su umjetničko-vokalni izričaj odlučili dignuti na novu razinu. Članovi klape su Danijel Ivić, umjetnički voditelj, klavir 1. Tenor, Dario Ptičar, 2. tenor, Tomica Broz, 2. tenor, Milan Kladnički, gitara- baritone, Branko Greblički-Ventek, baritone, Mario Budimir, baritone, Slavko Petrinec, bas-bariton i Damir Sporiš, bas.


– Do ideje osnivanja klape došlo je sasvim spontano na jednom od Božićnih koncerata u Tuhlju. Većina članova je pjevala godinama u MPZ Kumrovec, a na tom koncertu smo nastupali kao zbor, dok je Branko Greblički-Ventek, također kao bivši član zbora imao samostalni nastup. Iz čiste zafrkancije, sinula je ideja da se izdvojimo iz zbora nekolicina muških glasova pa ćemo izvesti jednu pjesmu kao klapa – ispričao nam je priču o osnivanju Slavko Petrinec, član klape ujedno i predsjednik udruge Klapa Brv.


„Svoje ime klapa duguje političkoj situaciji, jer kako brv povezuje dvije strane potoka, tako i mi pjesmom povezujemo ljude“
Klapa svoje ime duguje političkoj situaciji u vrijeme osnivanja. – S obzirom na ondašnju političku situaciju gdje se Most upetljao između HDZ-a i SDP-a kao treća jaka opcija, odlučili smo da se zovemo BRV, što u Zagorju znači, jedno deblo prebačeno sa jedne strane potoka na drugu kojim se prelazio potok. Tako je ostalo u budućnosti, jer kako brv povezuje dvije strane potoka, tako i mi pjesmom povezujemo ljude, a samim time povezujemo zagorsku popevku i dalmatinsku pismu. Klapa nije samo naziv grupe pjevača koji potječu iz priobalja, nego je to naziv ljudi koji se druže – ispričao nam je Petrinec.


Aktivnosti kojima se bavi Klapa Brv usmjerene su na očuvanje nematerijalne baštine glazbene umjetnosti. – Naš cilj je poticanje, razvijanje i unapređenje kulture na području Krapinsko-zagorske županije u skladu s općim društvenim interesima, očuvanje ,,a capella" pjevanja, ali i ostalih vidova kulturnog izričaja, okupljanje građana koji se bave glazbom, širenje suradnje i očuvanje tradicije. Također nam je cilj i promoviranje Općine Kumrovec, užeg i šireg zavičaja, Krapinsko-zagorske županije, kao i Republike Hrvatske kada nastupamo u ostalim zemljama Europske unije. Naši video- spotovi promoviraju ljepote našeg kraja te pridonose promoviranju istog, putem društvenih mreža, Facebooka i Youtube-a – pojasnio je ciljeve djelovanja klape Petrinec.


„Resi nas epitet “Obrtničke klape” jer su 90% sastava Klape Brv privatni poduzetnici“
Iza klape su brojni nastupi na festivalima vokalnih sastava u Republici Hrvatskoj, kao i susjednoj Republici Sloveniji:
– Nastupali smo na dva kajkavska festivala, 2020. kao pratnja Bojanu Jambrošiću u skladbi “Pak sem doma”, s kojim je snimljen i spot. Prošle godine smo nastupili kao pratnja Robertu Svetlačiću sa skladbom “ Življenje” u kojoj je uglazbljen tekst legendarne Ane Bešenić, svima jako dobro poznate skladbe “ Suza za zagorske brege”. Redovito nastupamo na manifestacijama u okruženju „A, Sutla si teče“, „Eko, etno, fletno“, koncert uoči Dana Vel. Gospe, humanitarni koncerti u Bedekovčini, Loboru, itd. Nastupamo na vatrogasnim skupštinama gdje izvodimo klapske obrade nacionalne i vatrogasne himne. Sudjelujemo svojim pjevanjem u liturgijskom životu naše Župe, raznim humanitarnim koncertima, nastupali smo u velikoj dvorani “Vatroslava Lisinskog” u Zagrebu. Kao jedan od važnijih uspjeha u novije vrijeme svakako bih izdvojio i nastup u Dubrovniku kojeg smo izveli u sklopu projekta Radija Kaj „U ozračju KAJ-a“. Bili smo jedini izvođači u “Kristalnoj dvorani” hotela WESTIN u Zagrebu, na svečanoj akademiji 2018. HOK-a na dodjeli nagrada za životno djelo u obrtništvu. Naime, resi nas epitet “Obrtničke klape” jer su 90% sastava Klape Brv privatni poduzetnici – kaže Petrinec.


Osim koncertnih nastupa iza članova klape su i snimanja u studiju. – Studijski smo snimili prvi autorski prvijenac kolege Maria Budimira kao tekstopisca i nas kao izvođača, „Moje Zagorje“. S Brankom Greblički-Ventekom, našim članom, studijski snimamo 2017. prateće vokale u pjesmi “Znaš me kakav jesam”, dok smo 2018. snimili i vlastiti prvijenac “Božić stiže u grad” u a cappella verziji, koji se u božićno vrijeme često vrti na lokalnim radio postajama. Studijski smo snimili skladbu B.G.-Venteka i Gordane Ivanjek Tušek „Ne idi“, snimili smo zajedničku skladbu „Tri kraljsku popevku“ sa ansamblom Lepi Cajti. Početkom 2020. snimljena je obrada jedne od najslušanijih pjesama Olivera Dragojevića „Kad mi dođeš ti“, za koju po prvi puta snimamo i video-spot – osvrnuo se na uspjehe klape.


„Planiramo potpisivanje ugovora s izdavačkom kućom i izdavanje svog prvog albuma“
Sedam godina djelovanja klapa iz Kumrovca proslavila je koncertom uz glazbenu pratnju i goste, a u 2023. godini očekuju ih brojni planovi: – Na samostalnom koncertu izveli smo snimljene vlastite autorske pjesme, pjesme koje su snimili s kolegama glazbenicima te izbor pjesama iz kajkavskog glazbenog stvaralaštva i opće poznatih zabavnih i narodnih pjesama. Uz nas su nastupili i dragi gosti Maja Miklaužić Vahtarić, Rajko Suhodolčan, Gordana Ivanjek Tušek, Toni Eterović i Robert Svetlačić. U budućnosti planiramo potpisivanje Ugovora sa izdavačkom kućom i izdavanje svog prvog albuma kojem se neizmjerno veselimo, a vjerujem i naša publika, koja nas dosad podržava i prati – otkriva buduće planove sve popularnije zagorske klape Petrinec.

 

 

 

 

Još članaka iz "Događanja"

Facebook