Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorske teme u časopisu za književnost, umjetnost i kulturu „Kaj“

Objavljeni su radovi oroslavske gimnazijalke Magdalene Blagec, zlatarskih srednjoškolki Eme Juras i Ivone Piščak i učenice Srednje škole Pregrada Karle Jureša


U novom dvobroju časopisa za književnost, umjetnost i kulturu „Kaj“, što ga od 1968. izdaje Kajkavsko spravišče iz Zagreba, nekoliko je zagorskih tema. Rubrika „Jezičnica kajkaviana“ sadrži, među ostalim, nekoliko radova sa 16.
natječaja za kajkavske radove učenika srednjih škola RH. Ovom aktivnošću Kajkavsko spravišče i časopis „Kaj“ nastoje pridonijeti afirmaciji mladenačke kreativnosti srednjoškolaca na materinskom jeziku. Učenici su poetskim i proznim tekstovima, pisanim na raznolikim zavičajnim idiomima, privukli pozornost povjerenstva koje je izabralo 17 kajkavskih ostvarenja 14-ero autora iz 10 škola (natječaj je proveden u proljeće prošle godine).

Objavljeni su radovi oroslavske gimnazijalke Magdalene Blagec (mentorica Marija Ubrekić), te zlatarskih srednjoškolki Eme Juras i Ivone Piščak, čija je mentorica Ivančica Tomorad. Ema je zlatarskim mjesnim govorom ispjevala stihove „V misli“,a Ivona je „Životopis moje prababice“ pisala govorom Selnice/Marije Bistrice. Mjesnim govorom Krapinskih Toplica Karla Jureša, učenica Srednje škole Pregrada (mentorica Marina Škrnjug) ispjevala je stihove o „jenom mačku“.

Raspisan je i 17. natječaj za kajkavske književne radove učenika srednjih škola, koje uredništvu KAJ-a treba dostaviti do 1. srpnja. U spomenutom dvobroju objavljeno je i nekoliko putopisa s 12. natječaja za hrvatski književni putopis , što ga je raspisalo Kajkavsko spravišče u sklopu tradicionalne loborske manifestacije Dani Franje Horvata Kiša. Neki su tematski vezani za područje Krapinsko-zagorske županije. Primjerice, Biserka Goleš Glasnović iz Zagreba piše o svojoj impresiji Krapine, obogaćenoj legendama i povijesnim podacima, a Tomo Sugnetić opisuje svoj „ put Zagorja“, od kominskoga raskrižja prema Zlatar Bistrici. Uvažena esperantistica Spomenka Štimec, koja sustavno svojim književnim djelovanjem pridonosi afirmaciji Hrašćine, krenula je vlakom sa zagrebačkoga glavnoga kolodvora „za Kotoribu“ odnosno prugom prema Zagorju i svojem Varaždinu. Uz to objavljen je i osvrt o laureatima 14. hrvatskog književnog putopisa u Loboru i dodijeljenim nagradama 3. listopada 2020. godine.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook

Prometna nesreća na čvoru KUTINA u smjeru Lipovca promet se vodi po dvije prometne trake.Vozi se uz ograničenje brzine 80 km/h. Vozila se nalaze na zaustavnom traku. Molimo korisnike za strpljenje.   Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistr...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program