Prethodni članak
Sljedeći članak

Velikih dvadeset - ovaj tjedan počinje 20.Tabor Film Festival

Čak sedamnaest premijernih naslova u međunarodnoj konkurenciji


Predstavljamo međunarodnu konkurenciju i donosimo pregled programa jubilarnog 20. izdanja Tabor Film Festivala koji će se održati od četvrtka, 7. do nedjelje 10. srpnja u predivnom ambijentu dvorca Veliki Tabor u Desiniću

Čak sedamnaest premijernih naslova u međunarodnoj konkurenciji

Film Bestia, redatelj Hugo Covarriubas, međunarodna konkurencija

Ovogodišnja međunarodna konkurencija odabrana je s posebnom pažnjom, te na taborski brijeg donosi dvadeset i tri filmska naslova koji dolaze iz najrazličitijih svjetskih kinematografija, od Čilea ili Meksika, preko Tunisa i Katara, sve do Japana, a što je najvažnije – većina tih filmova po prvi se puta prikazuje u Hrvatskoj, pa će u međunarodnom programu posjetitelji gledati čak sedamnaest hrvatskih premijera. Riječ je o filmovima svih žanrovskih predznaka koji su svrstani u pet programskih i tematskih cjelina pod nazivima O zlu, drugim sredstvima, Maskirane meditacije, Vrli novi svijet, Između sna i jave te Putovanja kroz prostor i vrijeme. Među filmovima u utrci za Grand Prix naći će se i oni nagrađivani na najvećim svjetskim festivalima, kao što su, primjerice, čileanski film Bestia redatelja Huga Covarrubiasa o životu agentice tajne policije za vrijeme vojne diktature u Čileu, sjajni animirani film Progutani Svemir francuskog autora Nieta, pompozna melodramatična i avanturistička saga o djetetu izgubljenom u mandžurijskoj prašumi, dokumentarac Nicolasa Gouraulta Vozač  koji se bavi bitnom i aktualnom tematikom uloge ljudskih radnika u obuci samovozećih vozila koja nas čekaju u ne tako dalekoj budućnosti ili, primjerice, južnokorejski film  Gitara u kanti  autora Boyounga Kima, o djevojci koja želi biti gitaristica u svijetu u kojem je moguće unajmiti sve iz automata.

Progutani svemir redatelja Nieta u međunarodnoj konkurenciji

U domaćoj konkurenciji čekaju nas tri svjetske premijere - filmovi naših uvaženih multimedijalnih umjetnika Vlaste Delimar i Dana Okija te redateljice Ane Klepo, kojima će se pridružiti vrsna filmska ostvarenja domaćih redateljica i redatelja Klare Dujmović, Dee Jagić, Bele Bračko-Milešević, Mate Ugrina, Tomislava Šobana, Dore Slakoper, Saše Poštića i Pavla Kocanjera, Lucije Bužančić, Nine Bačun, Ante Zlatka Stolice, Darka Masneca, Roka Bičeka te Lucije Brkić.

Valovi redateljice Klara Dujmović natječu se u domaćoj konkurenciji

Dvostruko slavlje uz Radojku Šverko

Radojka Šverko na otvorenju izvodi program pod nazivom 'Moj film'

Svečano otvorenje 20. Tabora zakazano je za četvrtak, 7. srpnja u 21 sat, a nakon programa filmova iz međunarodne konkurencije slijedi pravi glazbeni užitak – taborsku svečanost svojim će nastupom uveličati glazbena diva Radojka Šverko s pratećim sastavom pod vodstvom prof. Vladimira Babina. Programom Moj film u kojem će taborsku publiku podsjetiti na neke od najljepših filmskih glazbenih uspješnica od Casablance do Titanika naša pjevačica svjetskog glasa ujedno slavi i vlastitu važnu obljetnicu, 55 godina uspješne glazbene karijere, a sinergija njezina prepoznatljivog baršunastog alta, sjajnog glazbenog programa i festivalske energije sasvim će sigurno atmosferu prve večeri učiniti čarobnom i nezaboravnom za sve posjetitelje.

Raznovrsni popratni sadržaji

U četiri festivalska dana različitih sadržaja zaista neće nedostajati, a programske aktivnosti počinju već u ranim poslijepodnevnim satima. Ove će se godine u popratnom filmskom programu naći retrospektive prošlogodišnjih pobjednika u međunarodnoj i domaćoj konkurenciji, američkog redatelja Andrewa Normana Wilsona te hrvatskog redatelja Josipa Lukića. U subotu navečer kao novi voditelj Noći žive publike premijerno nastupa poznati mladi glumac Matija Šakoronja, u programu  Zagorski specijal prikazuju se filmovi domaćeg filmskog entuzijasta Ivana Prežigala, a u edukativnom dijelu programa publika će moći prisustvovati predavanju Olafa Möllera pod naslovom Bruno Sukrow - diskretni šarm amaterizma! te masterclassu  Kroz fikciju i fakciju  slovenskog redatelja Matjaža Ivanišina.

Retrospektivu Andrewa Normana Wilsona gledamo u popratnom filmskom programu

Ove se godine po prvi puta odvija i TaborPRO, profesionalna platforma za buduće filmske redatelje koja će nakon petodnevne radioničke rezidencije imati i svoje završno javno događanje, pitching forum na kojem će sudionici, studenti filmske režije akademija iz regije Tamara Broćić, Benjamin Noah Maričak, Sara Gregurić, Ismira Mašić, Isidora Ratković i Miloš Bojović prezentirati svoje projekte stručnom žiriju kojeg čine filmska producentica Tajana Bakota, redatelj Josip Lukić i scenarist i dramaturg Marin Lisjak.

Bend Pseća Plaža nastupa na Sunset Stageu

U glazbenom programu Taboroteke, uz već spomenutu Radojku Šverko, koncerte će održati osječki indie sastav Čuvarkuća i zagrebački audio-vizualni kolektiv Pseća Plaža, rasplesana predvečerja osigurat će Stefani Prekali, a noćne plesne beatove na podijima oko dvorca donose DJ umjetnici Stankoff, Stefanic te Tom Bug & Elena Mikac.

Uz ovu programsku faktografiju ostaje samo spomenuti ono što se teško može prenijeti riječima, ali dobro znaju svi koji su ikada pohodili Tabor Film Festival – osobita opuštena, prijateljska i pozitivna atmosfera u nezaboravno lijepom ambijentu dvorca i prirodi koja u ove vrele dane pruža zeleno utočište i osvježenje trajni su aduti našeg najstarijeg međunarodnog festivala kratkometražnog filma. Pozivamo vas da dođete, uvjerite se u izrečeno sami i proslavite velikih dvadeset godina ovog festivala! Sve potrebne informacije o  festivalu i ulaznicama potražite na www.taborfilmfestival.com.

---

Program nastupa Radojke Šverko na Tabor Film Festivalu sufinanciran je pomoću Natječaja “Jer svirati se mora 2” provedenog u suradnji Ministarstva kulture i medija RH i Hrvatske glazbene unije.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook