Prethodni članak
Sljedeći članak

Uz rođendan krapinskog muzeja: Oduševila premijera dokumentarca 'Neandertalci'


Uz 13. rođendan Muzeja krapinskih neandertalaca, sinoć je u Krapini premijerno prikazan dokumentarni film 'Neandertalci', u produkciji Večernjeg lista.

Time je završen veliki projekt koji je započeo prošle godine, specijalnim izdanjem Večernjeg lista, posvećenim neandertalcima.

Autori filma su glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić i urednik rubrike Panorama Marin Penavić. U filmu su sudjelovali najbolji domaći stručnjaci, profesori sa Zagrebačkog sveučilišta, stručnjaci iz Arheološkog muzeja u Zagrebu, Instituta za antropologiju, HAZU–a i zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, a  snimili su ga Matej Pavelić, Borna Filić, Kruno Galjar, Zoran Pajić, Laura Hana Uremović i Antonio Tatar. Impresivnu glazbu za ovaj film potpisuje Matej Meštrović.

Prije godinu dana pokrenuli smo projekt nazvan Povijesna Hrvatska, u kojem smo kroz niz magazina ispričali priče o povijesnim aspektima, kako bi se ljudi upoznali s hrvatskom poviješću. Objavili smo nekoliko specijala, a ideja je bila i da svaki od njih dobije dokumentarni film. Nakon prvog filma Žumberačku uskoci, krenuli smo raditi Neandertalce – pojasnio je autor filma Dražen Klarić. Povezali su se a eminentnim stručnjacima kada je u pitanju arheologija, kako bi priča bila ispričana na što bolji i jednostavniji način.

Premijera ovog filma izazvala je veliki interes, a kako i ne bi, ako uzmemo u obzir činjenicu da Muzej krapinskih neandertalaca godišnje posjeti oko 100 tisuća posjetitelja, a u samo prva dva mjeseca ove godine obišlo ga je 10 tisuća ljudi. U 13 godina otkako je otvoren, muzej je posjetilo više od milijun i 200 tisuća ljudi, što ga godinama svrstava u najposjećenije muzeje u državi.

– U ovih 13 godina izuzetno smo uspješno radili, proveli brojne projekte, programe i suradnje u Hrvatskoj, ali i izvan nje, a budućnost nam donosi jedan novi, veliki projekt, prije svega radi se u centru koji će biti smješten na krovu muzeja, gdje će se urediti sve što je jednom ovakvom europskom muzeju potrebno – restoran i manji kafić, izložbena i edukativna prostorija, vanjski amfiteatar i dječje igralište – najavio je ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol, dodavši kako će ovaj dokumentarac zasigurno pridonijeti dodatnoj popularizaciji muzeja i ovog lokaliteta, čije ja vrijednost i dan danas neprocjenjiva, obzirom da se radi o jednom od najvažnijih nalazišta paleolitika u svijetu i najvećem nalazištu neandertalaca.

 

Još članaka iz "Događanja"

Facebook