Prethodni članak
Sljedeći članak

Uskoro počinje 'Božić u Pregradi', donosimo Vam program događanja


Grad Pregrada i ove godine organizira blagdanski program "Božić u Pregradi", u kojem okuplja programe koji se u gradu odvijaju za vrijeme adventa. Prve tri nedjelje došašća i zadnju subotu na adventskom vijencu na Trgu Gospe Kunagorske nakon svete mise pali se svijeća, a da bi događaj protekao u veselom tonu brinu se pregradske udruge i mjesni odbori.

Program započinje 1. prosinca u Gradskoj knjižnici Grada Pregrade, proteže se kroz mjesec prosinac brojnim sadržajima za djecu, humanitarnim koncertima i sadržajima iz kulture, a završava koncertom Kulturno umjetničkog društva Pregrada 5. siječnja 2024. godine. Tijekom mjeseca prosinca prve tri nedjelje i zadnju subotu na pregradskom će trgu biti i Udruga vinara Dobra kaplica.

Do 13. prosinca traje i humanitarna akcija za djecu oboljelu od malignih bolesti u Srednjoj školi Pregrada i Učeničkom domu.

U prvom tjednu programa, u četvrtak u 18,00 sati, najavljen je tečaj samoobrane Svjesni okoline u organizaciji udruge Mala sredina i Gradske knjižnice Pregrada. Tečaj će se održati i u petak, a za njega je potrebna prethodna prijava.

U subotu, 2. prosinca, od 20 sati svi zainteresirani mogu svojim dolaskom podržati humanitarni koncert Rock h palnici 2, koji će se održati u Gradskoj kavani od 20 sati. U nedjelju će se, nakon svete mise, upaliti prva adventska svijeća, dok su za pripremu jela  i ugodnu atmosferu na Trgu Gospe Kunagorske zaduženi članovi Lovačkog društva Kuna Pregrada.

U drugom tjednu programa očekuje nas puno sadržaja za djecu, od predstavljanja slikovnice „Kunko nam priča o kostelskoj pištoli“ u Gradskoj knjižnici Pregrada u ponedjeljak 04. prosinca, 6. prosinca očekujemo dolazak Sv. Nikole u Dječji vrtić „Naša radost“ i Osnovnu školu Janka Leskovara, dok je u četvrtak 07. prosinca organizirana izrada ukrasa za Božićni sajam s roditeljima u pregradskom dječjem vrtiću. U četvrtak navečer u Gradskoj vijećnici u Pregradi gledatelji će u sklopu kulturnog dijela programa moći pogledati predstavu Eugenea Ionesca „Delirij u dvoje“.

„Božić za sve“, humanitarna akcija prikupljanja donacija na Trgu Gospe Kunagorske bit će u tijeku u subotu 9. prosinca od 9 sati. Druge adventske nedjelje, nakon svete mise i paljenja druge svijeće, za dobru atmosferu pobrinut će se članice Vatrogasne zajednice Grada Pregrade, Mjesni odbor Gorjakovo i udruga Složno Gorjakovo.

U ponedjeljak 11. prosinca od 17,30 sati u Gradskoj knjižnici u Pregradi posjetitelji mogu sudjelovati u ukrašavanju bora i pjevanju prikladnih pjesama s Lucijom Vrhovski, dok će se 13. prosinca u galeriji Muzeja grada Pregrade  u 18 sati održati otvorenje izložbe „Zagrepčanke Pregradi“, radova umirovljenika Prečko 50+. U sklopu programa Božić u Pregradi sudjeluje i Učenički dom Pregrada koji će, također u srijedu, od 18 sati sjetvom pšenice i legendom o Sv. Luciji i u 20 sati radionicom pečenja keksića.

U četvrtak 14. prosinca u 10:30 sati, Dječji vrtić „Naša radost“ će izvesti predstavu za djecu „Djevojčica i Krampus“, kao dio ovogodišnjeg programa za djecu.

Humanitarni koncert „Vaš dar za pravu stvar“ u organizaciji Matije Krizmanića, GDCK Pregrada i Savjeta mladih Grada Pregrade održat će se u subotu, 16. prosinca, od 18 sati u Gradskoj vijećnici, a nastupit će Mario Plantak, VS Strune iz Kuda Pregrada, Lucija Vrhovski i pjevačica Stella Farkaš.

Nakon svete mise i paljenja svijeće, treće nedjelje došašća, posjetitelji mogu provesti vrijeme u druženju u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Pregrada i Udruge umirovljenika.

Glazbena škola Pregrada će za sve ljubitelje glazbe u utorak, 19. prosinca od 19:30 sati, već tradicionalno, održati svoj Božićni koncert u auli Srednje škole Pregrada.

Turistička zajednica područja Srce Zagorja u suradnji s Gradskom knjižnicom u Pregradi, 21. prosinca u 18 sati, organizira predstavljanje serijala autora Maria Kroga „Babičini receptI“ – Pregrada, kojim se na zanimljiv način predstavlja gastronomija i običaji pregradskog kraja.

U dane prije Božića posjetitelji će u petak 22. prosinca moći uživati u božićnom sajmu i predstavi u Osnovnoj školi Janka Leskovara. Idući dan, 23. prosinca, će nešto za sebe moći pronaći na Trgu Gospe Kunagorske, gdje je u prijepodnevnim satima organiziran Božićni sajam, a u blagdanskom duhu moći će i razveseliti nekoga kroz akciju prikupljanja donacija „Božić za sve“.

Paljenje zadnje adventske svijeće, kao što je već spomenuto, održat će se u subotu 23. prosinca. U 17,00 sati započinje sveta misa, a slijedi Božićni koncert i paljenje zadnje adventske svijeće. Za ugodnu atmosferu neposredno pred Badnjak pobrinut će se Udruga kostelskih žena i Povijesna postrojba „Kostelska pištola – Keglevićeva straža Kostel.

Udruga Kostelska pištola je za Badnjak, nakon polnoćke u Kostelu, najavila vatromet sa zidina Kostelgrada u Kostelu.

Program Božića u Pregradi završava dvama koncertima. Prvi, koncert Limene glazbe Pregrada i njihovih gostiju, održat će se 26. prosinca u 16 sati u Osnovnoj školi Janka Leskovara u Pregradi, dok će Kulturno umjetničko društvo Pregrada održati svoj Godišnji koncert u petak 5. siječnja 2024. godine u vijećnici Grada Pregrade.

 

Još članaka iz "Događanja"

Facebook