Prethodni članak
Sljedeći članak

U toploj i ugodnoj atmosferi s Perom Juričićem završen 6. [email protected] u Krapinskim Toplicama

Sam toplički Festival monodrame, u izvršnoj organizaciji Lutajućeg kazališta i Đure Roića, koji je uistinu posebnost ne samo u Hrvatskoj, već i u ovom dijelu regije, ove godine je zbog pandemijskih mjera bio ipak u nešto skromnijem izdanju te po prvi puta nije bio natjecateljskog karaktera


Sinoćnjom odličnom predstavom legende hrvatskog glumišta, Pere Juričića, zanimljivog naziva „Po istinitom događaju“, u vrlo ugodnoj i toploj atmosferi završeno je ovogodišnje, šesto po redu izdanje Festivala monodrame [email protected] u Krapinskim Toplicama, u kojem su jednako uživali i publika i glumci. Što se tiče same Juričićeve predstave, riječ je o njegovom najnovijem autorskom projektu u produkciji Max teatra, a tu dirljivu, ali i duhovitu priču o sebi, svojem životu i glumačkoj karijeri, Juričić je posvetio Ivi Serdaru.

Večer prije, u petak, u topličkom Domu kulture u sklopu [email protected], autor i glumac Ivan Ožegović jednako je oduševio i mladu i stariju publiku svojom predstavom 'Deset pjesama koje su označile kraj mog ljubavnog života', a koja prati prolazak jednog mladića kroz različite životne situacije vežući glazbu koju sluša uz svoje ljubavne dogodovštine. Kako je u samoj srži predstave pitanje koliko smo svjesni glazbe koja cijele naše živote svira u pozadini, bila je posebno zanimljiva mlađoj generaciji.

Sam toplički Festival monodrame, u izvršnoj organizaciji Lutajućeg kazališta i Đure Roića, koji je uistinu posebnost ne samo u Hrvatskoj, već i u ovom dijelu regije, ove godine je zbog pandemijskih mjera bio ipak u nešto skromnijem izdanju te po prvi puta nije bio natjecateljskog karaktera. Za razliku od proteklih godina, kada je bilo uobičajeno da se izvodi šest predstava u šest dana, ove godine su se organizatori odlučili na tri predstave. No, bez obzira na to što nije bio natjecateljskog karaktera, jedna statua 'mačka', koja se u prijašnjih pet izdanja Festivala dodijeljivala pobjednicima, i ove godine je dodijeljena, i to atraktivnoj glumici Eciji Ojdanić, koja je izvedbom svoje predstave „Vla Vla Vlajland cabaret“,  u četvrtak otvorila ovogodišnji [email protected]

Naime, kako je objasnila moderatorica Karmelita Pavliša, Eciji Ojdanić ovo nije bio prvi nastup na Festivalu [email protected] Prije tri godine, na trećem festivalskom izdanju, nastupila je sa svojom monodramom “Bobočka ili drugih sto stranica Filipa Latinovicza”, napisanoj prema kultnom romanu Miroslava Krleže te je u tada jakoj konkurenciji, jednoglasnom odlukom stručnog žirija, proglašena pobjednicom festivala. No, posljednju festivalsku večer te 2018. godine, kada se proglašavao pobjednik i dodijeljivala nagrada, Ecija je bila spriječena doći u Krapinske Toplice, stoga je atraktivna pobjednička statua ostala 'na čuvanju' u prostorijama Turističke zajednice, čekajući svečanu primopredaju. I kako to obično biva, najprije zbog brojnih obaveza, a potom zbog epidemije, Ecija svoju nagradu nikad nije preuzela, no ta je 'nepravda' u četvrtak ispravljena, kada joj je, nakon predstave, izbornik festivalskog programa, Darko Putak, uručio atraktivnu statuu 'mačka' iz 2018. godine, a predsjednik Općinskog vijeća Krapinskih Toplica, Božo Ružak, Eciji je čestitao poklonivši joj buket cvijeća i butelju vrhunskog vina jednog od pokrovitelja Festivala.

-Meni je uistinu tako lijepa ta statua i nadala sam se da ću je kad tad dobiti i evo, konačno sam je dobila. Što se tiče same monodrame, ovo mi je druga, i stvarno se mogu pohvaliti da su obje iznimno uspješne. Bila je jedna pauza od pet, šest godina između njih, ali kad izaberem, odlučim se na to, onda se stvarno posvetim tome i izaberem temu koja je meni intrigantna i dam sve od sebe da i publici bude intrigantna i zanimljiva pa onda to poluči uspjeh. Mislim da je „Vlajland“ imao tu sreću u nesreći da smo je počeli raditi u vrijeme korone. Ona je baš dijete korone i probe smo počeli u doba lockdowna. Ta forma monodrame je bila nekako i najpogodnija u cijeloj ovoj situaciji tako da je ovo sad bila 81. izvedba u 15 mjeseci – rekla je Ojdanić.

Što se tiče same njene predstave s kojom je na [email protected] nastupila ove godine, riječ je o svojevrsnom monodramskom cabaretu, za koju tekst i režiju potpisuje Ivan Leo Lemo, a produkcija je Kazališta Moruzgva. Kako je rekao sam autor, to je zapravo kolažna forma u kojoj se žanrovski kombiniraju story telling, stand up, burlesque i mnogi tipično cabaretski postupci kao što su liberalnost, fragmentarnost, apartnost, satiričnost i provokativnost u izboru tema. Spomenimo i to da je Ecija Ojdanić za ovu ulogu već dobila nagrade na festivalima u Zaječaru, Zagrebu i Prištini, a u Prištini je nagrađen i Ivan Leo Lemo za režiju. U svakom slučaju, koliko god bio skromniji po broju predstava, slobodno možemo reći da je ovogodišnji [email protected] kvalitetom predstava, kao i samih glumačkih izvedbi, bio na vrlo visokom nivou, na kakvog su nas organizatori već i navikli u proteklih pet godina.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook