Prethodni članak
Sljedeći članak

U reGaleriji otvara se izložba 'Intimizam' zabočke umjetnice Mirjane Drempetić Hanžić


Ove srijede, 15. prosinca u 15 sati, u galerijskom prostoru reGALERIJA u Zaboku otvara se izložba pod nazivom 'Intimizam', zabočke umjetnice Mirjane Drempetić Hanžić.

Mirijana Drempetić Hanžić (Zabok, 1971.) po završetku osnovne škole i gimnazije u Zaboku upisuje 1990. studij arhitekture na arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Nakon završene prve godine studija, upisuje se 1991. na Nastavnički odsjek Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je 1997. nagrađena Rektorovom nagradom te diplomirala pod mentorstvom prof. Miro Vuce. Na Akademiji likovnih umjetnosti upisuje 2006. doktorski umjetnički studij kiparstva te 2012. doktorira temom Ambijentalna skulptura u kontemplativnom okruženju.

Od 1995. Članica je Hrvatsko društva likovnih umjetnika, od 2013. Međunarodnog udruženja edukacije kroz umjetnost (InSEA), a od 2017. Matice hrvatske. Od 1995. Do 1997. voditeljica je Galerije Studentskog centra u Zagrebu te istodobno predaje likovnu grupu predmeta u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću (ŠUDIGO) u Zaboku. Od 1997. do 1999 voditeljica je Fundusa i službe za izdavaštvo i izlagaštvo ALU u Zagrebu, a od 1999. do 2003. nastavnica likovne kulture u Osnovnoj školi Augusta Cesarca u Krapini. Od 2003. predaje Teoriju oblikovanja, Tehnologiju materijala te Materijale i procese oblikovanja u ŠUDIGO u Zaboku.

Izlagala je na pedesetak samostalnih izložaba te sudjelovala na brojnim skupnim izložbama, likovnim kolonijama i simpozijima. Njene skulpture (osobito biste zaslužnih povijesnih protagonista) i umjetničke instalacije postavljene su na dvadesetak lokacija kao javna plastika, od kojih najveći dio u Hrvatskom zagorju. Uz kiparstvo i slikarstvo bavi se ilustriranjem i grafičkim oblikovanjem knjiga te restauracijom, a za svoj likovno pedagoški i mentorski rad dobila je brojne nagrade.

Živi i radi u Zaboku.

 „Umjetnost je način prepoznavanja u kojem se s prepoznavanjem produbljuje samospoznaja, a time i prisnost sa svijetom.“ …U mojem slučaju moglo bi se reći da je umjetnost proces življenja života, doživljaja svijeta ili pak stanja moje duše. Riječ je o intenzivnom procesu likovnog stvaranja, ispitivanje kreacija u različitim materijalima, istraživanje taktilnosti i traženje medija u kojem će se moje ideje materijalizirati. Ponekad je to figuracija izražena u glini, drvu, bronci ili instalacija od tkanine, žice ili trave. Ponekad je to audiovizualni sadržaj ili pak samo nefigurativna (apstraktna) slika; boja nanesena kistom ili bacana na veliko platno s gipsanom podlogom na podu – kaže umjetnica, dodavši kako se na ovoj izložbi 'Intimizam' osim takvih taktilnih slika, dodan novi materijal - vuna. Jedna je slika tiha i meditativna, nastala je ručnim taftanjem vunom. - Oduvijek su me oduševljavale tapiserije, pogotovo srednjovjekovne (Dama s jednorogom) i tepisi zbog transformacije kiparske taktilne površine u vizualnu mekoću i sposobnost  upijanja zvučnosti. Stvaranje je proces upoznavanja sebe, vlastite bogate nutrine, otkrivanje slojevitosti i beskrajnih dimenzija, nekih svojih zakutaka duše. I na ovoj izložbi ostvarena je komunikacija s inspiracijama ili proživljenim ekspresijama koje me nadahnjuju za određenu fazu likovnog stvaranja. Ponekad je to priroda sama gdje ispitujem suodnos umjetnosti i prirode. Neki put su to pojave, vizije, gotove slike ili pak samo osjećaji. U zadnje vrijeme promišljam puno o unutarnjem intimnom spokoju, osjećaju mira kao temeljnoj emociji. U ovoj izložbi riječ je o mekoći i suptilnosti božanskog mira darovanog jakom svjetlinom, bjelinom i ponekim tonom tople boje. Dominantna je ipak zlatna površina ponegdje naslikana ili istkana u formi poput otkucaja srca, s naglašenim ritmom poput grafičkog prikaza rada srca, nalaza elektrokardiograma, a ponegdje kao zlatni disk ili aureola koja isijava rastućom prisnosti. Važno je da publika prepozna i osjeti prisnu energiju, intimizam. Želja mi je pronađe vlastiti duhovni mir uz interakciju s vunenom slikom ili tepihom, dodirivanjem površine tepiha dlanom ruke ili kontemplacijom uz miris, tišinu i vizualnu ekspresiju slika – kaže umjetnica te poziva na izložbu.

 

 

 

Još članaka iz "Događanja"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program