Prethodni članak
Sljedeći članak

U reGaleriji otvara se izložba 'Intimizam' zabočke umjetnice Mirjane Drempetić Hanžić


Ove srijede, 15. prosinca u 15 sati, u galerijskom prostoru reGALERIJA u Zaboku otvara se izložba pod nazivom 'Intimizam', zabočke umjetnice Mirjane Drempetić Hanžić.

Mirijana Drempetić Hanžić (Zabok, 1971.) po završetku osnovne škole i gimnazije u Zaboku upisuje 1990. studij arhitekture na arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Nakon završene prve godine studija, upisuje se 1991. na Nastavnički odsjek Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je 1997. nagrađena Rektorovom nagradom te diplomirala pod mentorstvom prof. Miro Vuce. Na Akademiji likovnih umjetnosti upisuje 2006. doktorski umjetnički studij kiparstva te 2012. doktorira temom Ambijentalna skulptura u kontemplativnom okruženju.

Od 1995. Članica je Hrvatsko društva likovnih umjetnika, od 2013. Međunarodnog udruženja edukacije kroz umjetnost (InSEA), a od 2017. Matice hrvatske. Od 1995. Do 1997. voditeljica je Galerije Studentskog centra u Zagrebu te istodobno predaje likovnu grupu predmeta u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću (ŠUDIGO) u Zaboku. Od 1997. do 1999 voditeljica je Fundusa i službe za izdavaštvo i izlagaštvo ALU u Zagrebu, a od 1999. do 2003. nastavnica likovne kulture u Osnovnoj školi Augusta Cesarca u Krapini. Od 2003. predaje Teoriju oblikovanja, Tehnologiju materijala te Materijale i procese oblikovanja u ŠUDIGO u Zaboku.

Izlagala je na pedesetak samostalnih izložaba te sudjelovala na brojnim skupnim izložbama, likovnim kolonijama i simpozijima. Njene skulpture (osobito biste zaslužnih povijesnih protagonista) i umjetničke instalacije postavljene su na dvadesetak lokacija kao javna plastika, od kojih najveći dio u Hrvatskom zagorju. Uz kiparstvo i slikarstvo bavi se ilustriranjem i grafičkim oblikovanjem knjiga te restauracijom, a za svoj likovno pedagoški i mentorski rad dobila je brojne nagrade.

Živi i radi u Zaboku.

 „Umjetnost je način prepoznavanja u kojem se s prepoznavanjem produbljuje samospoznaja, a time i prisnost sa svijetom.“ …U mojem slučaju moglo bi se reći da je umjetnost proces življenja života, doživljaja svijeta ili pak stanja moje duše. Riječ je o intenzivnom procesu likovnog stvaranja, ispitivanje kreacija u različitim materijalima, istraživanje taktilnosti i traženje medija u kojem će se moje ideje materijalizirati. Ponekad je to figuracija izražena u glini, drvu, bronci ili instalacija od tkanine, žice ili trave. Ponekad je to audiovizualni sadržaj ili pak samo nefigurativna (apstraktna) slika; boja nanesena kistom ili bacana na veliko platno s gipsanom podlogom na podu – kaže umjetnica, dodavši kako se na ovoj izložbi 'Intimizam' osim takvih taktilnih slika, dodan novi materijal - vuna. Jedna je slika tiha i meditativna, nastala je ručnim taftanjem vunom. - Oduvijek su me oduševljavale tapiserije, pogotovo srednjovjekovne (Dama s jednorogom) i tepisi zbog transformacije kiparske taktilne površine u vizualnu mekoću i sposobnost  upijanja zvučnosti. Stvaranje je proces upoznavanja sebe, vlastite bogate nutrine, otkrivanje slojevitosti i beskrajnih dimenzija, nekih svojih zakutaka duše. I na ovoj izložbi ostvarena je komunikacija s inspiracijama ili proživljenim ekspresijama koje me nadahnjuju za određenu fazu likovnog stvaranja. Ponekad je to priroda sama gdje ispitujem suodnos umjetnosti i prirode. Neki put su to pojave, vizije, gotove slike ili pak samo osjećaji. U zadnje vrijeme promišljam puno o unutarnjem intimnom spokoju, osjećaju mira kao temeljnoj emociji. U ovoj izložbi riječ je o mekoći i suptilnosti božanskog mira darovanog jakom svjetlinom, bjelinom i ponekim tonom tople boje. Dominantna je ipak zlatna površina ponegdje naslikana ili istkana u formi poput otkucaja srca, s naglašenim ritmom poput grafičkog prikaza rada srca, nalaza elektrokardiograma, a ponegdje kao zlatni disk ili aureola koja isijava rastućom prisnosti. Važno je da publika prepozna i osjeti prisnu energiju, intimizam. Želja mi je pronađe vlastiti duhovni mir uz interakciju s vunenom slikom ili tepihom, dodirivanjem površine tepiha dlanom ruke ili kontemplacijom uz miris, tišinu i vizualnu ekspresiju slika – kaže umjetnica te poziva na izložbu.

 

 

 

Još članaka iz "Događanja"

Facebook